Pomidory w donicach cz.3
Re: Pomidory w donicach cz.3
Liście się delikatnie przed nawożeniem tylko skręciły ale zaraz po nim zdecydowanie mocniej, więc bardzo możliwe że to od nawożenia.
Zastosowałem 1/5 łyżeczki na 2l wody z czego podlałem 3 swoje sadzonki. Zapewne przesadziłem.
Mam tylko nadzieję, że na tym nie ucierpią.
Zastosowałem 1/5 łyżeczki na 2l wody z czego podlałem 3 swoje sadzonki. Zapewne przesadziłem.
Mam tylko nadzieję, że na tym nie ucierpią.
Nie karm ich przez jakiś czas - tylko podlewaj i zobaczysz co się będzie działo. Myślę ,że się wyprostują 

Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
Dzięki za pomoc bodi, jakby ktoś jeszcze coś na ten temat wiedział i potwierdził słowa bodiego to będę wdzięczny.
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czytałam jeszcze i tym że można mocno przelać wodą tak żeby wycieka dziurkami na dole. Wtedy część nawozu się wypłucze.
Merkor
Przenawożenie azotem, jak do teraz nie padły to chyba będą żyć, ale oczywiście juz nie zasilaj tylko wodą.
Przenawożenie azotem, jak do teraz nie padły to chyba będą żyć, ale oczywiście juz nie zasilaj tylko wodą.
- Magda_sara
- 50p
- Od: 13 kwie 2016, o 12:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam takie pytanie, czy ziemia kokosowa jest dobra dla pomidorów?
Tak wyglądają teraz

Moje maluszki wysiane były 3.04 a pierwsze roślinki pojawiły się 8.04
To było zdjęcie w dzień pikowania do większych pojemników, miały już malutkie liście właściwe a porównując do stanu z dzisiaj nie ma zbyt dużej różnicy

Czy to ta ziemia tak na nie działa i powinnam zmienić na inną? Czy po prostu jestem strasznie niecierpliwa?
Tak wyglądają teraz

Moje maluszki wysiane były 3.04 a pierwsze roślinki pojawiły się 8.04
To było zdjęcie w dzień pikowania do większych pojemników, miały już malutkie liście właściwe a porównując do stanu z dzisiaj nie ma zbyt dużej różnicy

Czy to ta ziemia tak na nie działa i powinnam zmienić na inną? Czy po prostu jestem strasznie niecierpliwa?

- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiesz ja też miałam ziemię z włóknem kokosa (z Biovity) i wszystko w niej dobrze rosło, bardzo fajna ziemia do siewu.
Między tymi zdjęciami są trzy dni różnicy, dobrze widzę? Nie przypominam sobie, żeby moje po pikowaniu rosły szybciej, niż te. Ale poczekaj może aż Ci jakiś ekspert odpowie
Między tymi zdjęciami są trzy dni różnicy, dobrze widzę? Nie przypominam sobie, żeby moje po pikowaniu rosły szybciej, niż te. Ale poczekaj może aż Ci jakiś ekspert odpowie

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Magda_sara po przepikowaniu sadzonki pomidora i wsadzeniu głębiej jego łodygi w podłoże, zaczyna on wytwarzać dodatkowe korzenie i w tym czasie trochę wyhamowuje wzrost nadziemnej części rośliny, więc raczej wszystko jest ok. Po jakimś czasie powinien gwałtownie ruszyć.
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Tak, one teraz zaczynają rozwijać liście właściwe. A że w górę nie rosną to dobrze, bo by się wyciągały. Teraz powinny wzmocnić łodygę i liście 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Zawsze do podłoża dodaje włókna kokosowego ( zanim posadze w nich pomidorki).
Jest neutralne, ma zdolność zatrzymywania wody a to ważne szczególnie w donicach.
Jest neutralne, ma zdolność zatrzymywania wody a to ważne szczególnie w donicach.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 kwie 2016, o 11:39
Czy przy włóknie kokosowym trzeba bardziej nawozić? Czytałam, że ono samo z siebie nie ma żadnych wartości odżywczych.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 sty 2016, o 10:30
Dziękuję!
Jakie odmiany sadzicie w 25L a jakie w mniejsze donice? W sensie czy np. 25L wystarcza wysokim pomidorom?
Jakie odmiany sadzicie w 25L a jakie w mniejsze donice? W sensie czy np. 25L wystarcza wysokim pomidorom?
Łatwiej kijek pocienkować niż go później pogrubasić.
-
Jeżeli sadzi się w samym włóknie kokosowym to fertygacja od początku, jeżeli tylko dodatek do mieszanki ziemi to nawożenie zgodnie z planem.
- Magda_sara
- 50p
- Od: 13 kwie 2016, o 12:28
Dziękuję
właśnie tak myślałam że teraz tworzą korzenie dlatego mniej rosną liście, ale wolałam spytać kogoś kto się dobrze zna
A jak często należy nawozić? Od razu po pikowaniu dałam im porcję nawozu, ale wolę nie przesadzić (użyłam samo włókno kokosowe)
Dziś tak ładnie świeci słońce, to mam nadzieję że jak wrócę do domu to mnie moje maluchy miło zaskoczą

A jak często należy nawozić? Od razu po pikowaniu dałam im porcję nawozu, ale wolę nie przesadzić (użyłam samo włókno kokosowe)
Dziś tak ładnie świeci słońce, to mam nadzieję że jak wrócę do domu to mnie moje maluchy miło zaskoczą

-
W samym podłożu kokosowym z każdym podlewaniem muszą dostać porcje jedzenia, to jałowe podłoże.
Trzeba jednak uważać bo włókno trzyma wilgoć, by nie przelać.
Trzeba jednak uważać bo włókno trzyma wilgoć, by nie przelać.