Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

Jolu - u mnie przed południem też ostro wiało, ale było dużo słońca, dzięki czemu samopoczucie nie ucierpiało. Po południe już bez wiatru i całkiem przyjemne. Lubię takie pogody, nie znoszę upałów.
Ja mam różne róże: wielkokwiatowe i wielokwiatowe. Faktem jest, że wymagają troski, dokładnej obserwacji, bo rozmaite szkodniki mogą je zaatakować, ale za serce odpłacają pięknym kwieciem. mnie się jeszcze marzą pachnące, ale to już w przyszłym roku. Jesienią nie sadzę róż, boję się, żeby nie zmarzły.
Sądzę, że i u Ciebie wkrótce będę podziwiać te piękne kwiaty. :tan

Obrazek Obrazek

Paulinko - ;:180 ;:180 ;:180 ;:196

Obrazek Miłki Obrazek

Marysiu [Maska] - cieszę się, że dosypiasz. Jednak nie wiem, czy wiesz, że jedna godzina przed północą znaczy tyle, co dwie po północy. ;:306
Kochana, w tym kółeczku nie mogą rosnąć żadne kwiaty [oprócz aksamitek], bo to jest część działki od początku przeznaczona na warzywnik i M nigdy nie pozwoli go zamienić na kwietnik. Zresztą ja też nie lubię mieszać warzyw z kwiatami. Lubię ład i skład - ja spod znaku 'panny' - ale pedantką nie jestem. :;230

Moje podopieczne od dzisiaj.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Julio - takiego małego pomidorka nikomu bym nie pokazała nawet, też wtryniłabym sama. Mój był duży, M go widział, musiałam się podzielić. ;:306

Dalie niskie - z nasion

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Rozwar wielkokwiatowy biały. ObrazekCynia. Obrazek

-- 11 lip 2015, o 21:16 --

Fotosik nabroił. Albo ja. Wcięło część zdjęć. ;:223 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie no ;:185 Lucynko już wyrosłam z takich zasad, toż ja to dzieciom opowiadałam :;230
Ten żółty i różowe to są miłki? z siewu czy wieloletnie? Coś mi żal papużek :wink: to już wolę na wolności gołąbki :D
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie cudne papużki. ;:138 ;:138 Miałam jako dziecko ale moje na noc tylko w klatce były a w dzień latały po mieszkaniu i na mamy włosach tworzyły gniazdo. :;230 Kolory kwiatów. ;:oj ;:oj pięknie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu [Maska] - to nie je bajka, to je cało prowda. ;:224 ;:224 ;:224
Nie żałuj papużek. One nie znają innych warunków. Urodziły się w klatkach i w klatkach stale mieszkają.
Zaś jeśli chodzi o gołąbki, proszę bardzo - mówisz i masz!

Wsuwają kwiatki smagliczki nadmorskiej aż im się dzioby trzęsą. Specjalnie dla nich ją wysiewam, bo dzięki temu nie niszczą mi innych, zwłaszcza młodziutkich roślinek. Kwiatki smagliczki mają to do siebie, że odrastają non-stop i dodatkowo bardzo ładnie pachną.
Obrazek Uwijają się, jakby miało braknąć. Obrazek Pytasz o miłki - tak, to one.

Kasiulko - niestety, te papużki nie mieszkają ze mną, one są własnością syna, który właśnie wyjechał na swój ukochany trekking, a mnie obarczył obowiązkiem opieki nad ptaszkami. Całe szczęście, że mieszka blisko, bo codziennie trzeba papużkom wodę zmieniać..Jedyna uciążliwość jest taka, że zmuszona jestem wchodzić po schodach na trzecie piętro, a nie jestem przyzwyczajona. Mieszkam na piętrze dziewiątym, ale jeżdżę sobie windą. ;:303
Dla Ciebie werbenki i heliotropy

Obrazek Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu, zapomniałam dopisać, że miłki to prezent od koleżanki. Przyniosła już kwitnące i z pąkami. Nie wiem, jakie one - siane czy sadzone... Nieważne, ważne, że są. :;230
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Dobry wieczór Lucynko :wit
Z wątku Kasi trafiłem do Ciebie.Hmmmm sielsko,przytulnie i kolorowo.Takie wrażenia cisną się po obejrzeniu Twojego wątku.Flora,fauna...niczego nie brakuje,a dodatkowo dzięki Twoim zdjęciom wróciłem do czasów dzieciństwa.I to chyba ,najmilsze...Pozwolę sobie gościć częściej.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wiedziałam, że są takie miłki myślałam że tylko żółte :lol:
Ale fajne te smakosze~smagliczki!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam Cię, Jacku, bardzo serdecznie. ;:180
Cieszę się, że Cię widzę w moim wątku. :tan
Za ciepłe słowa szczerze dziękuję. Jest mi ogromnie miło, że w jakiś, choćby minimalny sposób, przyczyniłam się do miłych wspomnień z najpiękniejszych lat życia.
Dla mnie również świat lat dziecinnych był światem najpiękniejszym i często - także w swoim 'ogródku' - staram się nawiązywać do obrazów zakodowanych w pamięci zarówno z ogrodu rodziców, jak i, a może głównie, z ogródka mojej ukochanej babuni. Wprawdzie nie zawsze się to udaje, często bowiem trudno o takie rośliny, które gościły w tamtych ogrodach, ale staram się, jak mogę.
Furteczka u mnie zawsze szeroko otwarta dla miłych gości. Zapraszam więc i Ciebie, Jacku, do częstych odwiedzin. :wit
A teraz ja zajrzę do Ciebie, by poznać Twoje zainteresowania i zamiłowania ogrodowe. ;:65 ;:65
;:65 ;:65 Do zobaczenia! ;:204

ObrazekGazanie - portreciki. Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Marysiu [Maska] - a jak myślisz, czy to aby na pewno są miłki? Te na moich zdjęciach. Bo może koleżanka tak się zna na kwiatach, jak ja, tzn. o tyle, o ile ....... :;230
Może to są zupełnie inne rośliny? Jeśli tak, to jakie?

ObrazekTakie tam widoczki z działeczki. Obrazek

Jeszcze takie: Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Widzę, widzę Lucynko, Minister i Perida w pełnej krasie a Brunette co nieco pokaże niedługo, reszta będzie na wiosnę, tylko go nie tnij. ;:108
Lubię patrzeć na Twoje gołąbki a teraz doszły jeszcze papużki. ;:215 Miałam kiedyś hodowlę falistych. ;:333
Piękne te widoczki ogrodowe a gazanie jak malowane, co jedna to piękniejsza. ;:138 ;:138
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Śliczne te Twoje gazanie Lucynko ;:180 moje nawet pąków nie mają jeszcze...
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Piękne kwiatuszki, właśnie sobie uświadomiłam, że w tym roku nie kupiłam gazanii :(.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Lucynko ;:196 działeczka pięknieje z miesiąca na miesiąc ;:333 .Bardzo przytulnie u Ciebie tak sielsko ;:167
Te babcine kwiaty ,które gościły w dawnych wiejskich ogrodach dają nie powtarzalny klimat ,ale niestety coraz ich mniej .
Zdrówka dla Was ;:4
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko poczytałam że to jest miłek letni, ale nie spotkałam się z nim wcześniej. Podobno jednoroczny ale się sieje, więc musisz uważać żeby nie wypielić ;:oj Oprócz lilii ładnie kwitnie Ci jukka. A gazanie siałaś czy kupowałaś sadzonki?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Takie tam widoczki u Ciebie Lucynko ;:333 I portreciki również w kolorach i obfitości do pozazdroszczenia ! ;:173 I te twoje labirynty :shock:

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Piękny dzień dzisiaj. Szkoda, że już minął. Słoneczko i deszczyk na przemian, cieplutko, rzeźwiutko, to lubię! ;:333

Staszko - wszystkie trzy powojniki pięknie rosną i cieszą oczy. Masz dobrą rękę do roślin. ;:63
Niestety, papużki nie moje i odwiedzam je tylko okazjonalnie przy okazji wizyt u syna, a teraz on wyjechał, no to ja chodzę karmić je i poić. Strasznie głośne są. Już od parteru je słychać, a mieszkają na trzecim piętrze. ;:224
Gazanie zawsze mam z własnego wysiewu. Takie najlepiej się rozrastają. ;:108

Zakwitła kolejna lilia - trąbkowa. Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kasiu [vimen] - ja bardzo wcześnie siałam gazanie, długo opiekowałam się nimi w domu, dlatego tak wcześnie zakwitają. ;:173

ObrazekBegonie bulwiaste. Obrazek

Obrazek

Iwonko [i P...] - gazanie to bardzo wdzięczne kwiaty w słoneczne dni. Dzisiaj w ogóle nie rozwinęły płatków, bo słońce coraz chowało się za chmurami. ;:202

Obrazek Aster karłowy i dalia wysoka [z karpy] Obrazek

Alicjo - ;:196 ;:180 ;:167 Wzajemnie zdrówka dla Was. ;:167

Marysiu [Maska] - Moja koleżanka jeszcze słabiej orientuje się w rodzajach kwiatów niż ja. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że ona mi podarowała jaskry a nie miłki. Ja mam wysiane miłki letnie i one mają zupełnie inne łodyżki i liście. Zrobiłam zdjęcia porównawcze.

Miłek
Obrazek Jaskier ? Obrazek
Dziś zakwitł taki - Obrazek
Gazanie siałam i dzięki temu ładniej się rozrastają.
Jukka dzisiaj: ObrazekPieris - nowe przyrosty. Obrazek

Maryniu - gdybym jeszcze potrafiła tak fotografować jak Ty......... ;:196

ObrazekRozchodniki niziutkie nn. Obrazek

Dzwonek Poszarskiego ? ObrazekLobelia. Obrazek

ObrazekJeżówka ? i nn Obrazek

Szałwia muszkatołowa [zakwitnie ?] Obrazek
Wilczomlecz. Obrazek ObrazekMoja śliczna!

Coś dla podniebienia:
Dżemik wiśniowy. ObrazekWinogronka rosną ... Obrazek

Podczas takiego zachmurzenia ...[Ten mały punkcik z pierwszego zdjęcia znajdziesz powiększony na zdjęciu drugim]

Obrazek
....gołębie siadały najwyżej, jak to było możliwe. Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”