Bób cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bób cz.3

Post »

Biotit pisze: Agnieszka, od zawiązków do strąków droga daleka, ale wg prognozy pogody , którą umieściłem w swoim wątku, mrozów nie będzie (oby tak było) i doczekasz się najszybciej plonów.

Zmierzyłem swój bób , ma w tej chwili 20cm wysokości. :D
Wg tej prognozy ja też nie powinnam spodziewać się mrozu, ale dalej niż na dwa tygodnie to jest bardziej wróżenie, niż prognoza :wink:
Tak jak pisałam, ten "plon" będzie tak mikry, że zostawię go do pełnego dojrzenia na roślinie, bo rozsady miałam raptem kilka sztuk, miały tylko uzupełnić miejsca, w których siany do gruntu nie wzejdzie.
Za to ten w gruncie rośnie błyskawicznie i jeśli tylko będzie smaczny, to zaopatrzę się w tą odmianę (Bizon) w przyszłym roku :D
I nie mierzę już żadnej rośliny! ;:306
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p
Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój bób, wysiany podkiełkowany 25. marca, jeszcze nie raczył pojawić się na powierzchni :roll:
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38

Post »

A więc, wczoraj przesadziłam niektóre bobiki, żeby miały więcej miejsca, zgodnie z namową Biotit, a jutro wkleję zdjęcia, jak to teraz wygląda. Cóż, zobaczymy :)
Jeśli chodzi o obornik bydlęcy, to posypałam go dość głęboko, jakieś 20 cm poniżej powierzchni gleby, więc na pewno boby jeszcze do niego nie dotarły, a moje niektóre pomidorki hodowane na tej samej ziemi (teraz jeszcze w doniczkach) też mają fioletowe łodyżki, a nawet trochę listki od spodu, może to faktycznie niedobór fosforu? Jeśli tak, to jak najbardziej ekologicznym sposobem dostarczyć roślinom fosfor? Mam Biohumus uniwersalny, może zacząć nim podlewać? Dostarczy roślinkom fosforu? Mam też rozrobiony ten granulowany obornik bydlęcy w baniaku 5-cio litrowym po wodzie (nie zakręconym), fermentuje się od tygodnia, może nim zacząć już podlewać?
Pozdrawiam serdecznie
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

Cześć, tak popatrzyłem sobie na moje boby z rozsady i zauważyłem takie coś:

Obrazek

Bób ogólnie wygląda ok:

Obrazek

Macie podejrzenia, co to może być? Możliwe, że to nic nie jest, ale wolę się spytać. Tak sobie pierw myślałem, że zgorzel, no ale roślina jest u góry dobrze rozwinięta. Może coś bób podgryza.
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p

Post »

Biotit pisze:Jeszcze masz czas, wykop co 2 sadzonkę i przełóż, wówczas będzie dobrze. Teraz on prawie zachodzi na siebie.
Tak to teraz wygląda. Zgodnie z namową porozsadzałam.
Jeśli ktoś wie, co mogło się stać roślince na ostatnich zdjęciach, to proszę o podpowiedź, bo listki wyglądają jakby mrówka kwasem mrówkowym na nie siknęła (bo więcej takich plam nie zauważyłam), a może to zupełnie coś innego?
Czym podlewać bób na tym etapie, biohumusem uniwersalnym czy rozrobionym granulowanym obornikiem bydlęcym, który mam już od tygodnia fermentujący? Bo mam wrażenie, że może im brakować trochę tego fosforu.
Pozdrawiam
Marta

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
allegro galeria
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Dziwne są te plamy, ale na tym etapie wzrostu bym się nie przejmował, raczej postarał o środek z fosforem, bo powoli widać niedobory na liściach. Ja na tym etapie daję dolistnie 1% Kristalon Żółty (5g w 5 l wody), tak samo opryskuję szpinak, który rośnie w międzyrzędziach. Obawiam się, że rząd od rzędu masz za blisko, jaka jest odległość?
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p

Post »

Poprzesadzałam tak, żeby odległość od każdego była co najmniej 15 cm, nie ma rzędów, pomieszane są, ale mają luźniej.
Nie chcę stosować chemii w uprawie, mam biohumus uniwersalny i obornik, więc które z nich dostarczy więcej fosforu? A może żadne?
Pozdrawiam
Marta
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Widziałem, ja tez mam na mijankę, ale dużo rzadziej i tak powinno być, zobacz w moim wątku warzywnym jak wygląda. U Ciebie niestety jest za ciasno. Teraz masz jeszcze czas na poprawki, później już niestety nie, bo rośliny dobrze się ukorzenią. Co do fosforu to możesz użyć specjalnych grzybów z rodziny Trichoderma Harzianum.
Moje wątki
Festina Lente
mateusz000
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 gru 2014, o 16:06

Post »

Podlej biohumusem i będzie ok :) oczywiście z umiarem :)
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p
Od: 7 kwie 2016, o 20:01

Post »

Mój bób, siany do gruntu 25. III, wczoraj zaczął wychylać łepetynki spod ziemi ;:138 Zasiałam 25 podkiełkowanych nasionek i 7 już się pokazało, dzisiaj oczywiście sprawdzę, czy pozostałe też się wzięły do roboty.
Artefakt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek
Witam, Proszę o pomoc, coś zjada mój bób ;:145
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Nie ma powodów do paniki, choć u młodych roślinek może całkowicie spałaszować blaszki liściowe, dodatkowo larwy wyjadają wnętrze brodawek korzeniowych. Ten szkodnik to mały chrząszcz z rodziny ryjkowcowatych, prawdopodobnie oprzędzik pręgowany.
Awatar użytkownika
dontcallmebaby
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:21

Post »

U mnie oprzędziki też już szaleją :) Niestety w tym roku mój bób choruje od pierwszych kiełków. Najpierw myślałam, że to wina zebranych przeze mnie w zeszłym roku nasion (bo pod koniec sezonu faktycznie zjadała go rdza - zapewne nie tylko), ale potem okazało się, że nawet bób, którego nasiona miałam ze sklepu ma te same objawy. Mam 3 odmiany - 2 z własnych nasion, jedną ze sklepu, siane w różnych terminach, trzymane w różnych warunkach i wszędzie ten sam problem. Siałam do ziemi z jednego worka, prawdopodobnie zeszłorocznej - kupionej przed sezonem. Więcej tego błędu nie popełnię. W związku z powyższym na szczególne plony w tym roku nie liczę, ale może coś się uda zebrać. Wszystkie sadzonki siedzą już w gruncie :)
Artefakt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie środki chemiczne proponujecie na zwalczenie tego szkodnika?
mateusz000
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 gru 2014, o 16:06

Post »

Zależy od pogody. Jeśli zanosi się na deszczową to polecam Mospilan, a jeśli przez kilka dni po zastosowaniu środka nie będzie padać, to np.: Bulldock, Karate, Sumi-Alpha.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”