Na zachód od Wisły III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły III

Post »

Także nie palę się do siewu. Wysłano do mnie pierwszą przesyłkę z zamówionymi roślinami (bylinami) w przyszłym tygodniu spodziewam się też dalii i lilii.

Erinus
Obrazek

Hiacynt
Obrazek

Wierzba
Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Hiacyntowi bardzo się śpieszy do kwitnienia. Czy to rannik cylicyjski?
Przed chwilą dowiedziałam się, że niedaleko mnie znów śnieg pada, oby to tylko do mnie nie doszło.
Jaka pogoda u Ciebie?
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba cylicyjski. Wiecznie zapominam słowa rannik i pamiętam tylko tę z opakowania. Jak je kupowałam ze 2 lata temu w ogrodniczym to sprzedawczyni nie potrafiła mi powiedzieć co to jest, a na pytanie czy są ranniki powiedziała że nie ma. A miałam te erinusy w ręku. Dziękuję Lidziu :) Jest zimno, niebo jest szare i jasne.

Lidziu mam i zimowy i cylicyjski, ale który jest który to jeszcze nie wiem.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Olu ale wyrywny ten Twój hiacynt, u mnie tak widać niektóre żonkile :;230 Ranniki mam jakieś późne,bo nie wychodzą :? Muszę sobie kupić jakąś ładną wierzbę, bo te kotki mają tyle wdzięku :D
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu to jest męska odmiana wierzby Iwa - nazywa się chyba Mas. Szczepiona. Ranniki i hiacynt rosną w osłoniętym miejscu, być może to sprawiło że kwitną. Z kolei u mnie żaden żonkil nie ma jeszcze pąków.W końcu jutro mam wolne przedpołudnie, oby była dobra pogoda to nareszcie może coś zrobię w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olu czyli męskie odmiany mają kotki? bo chciałabym kupić właśnie taką z baziami, a najlepiej to przystanę koło jakiejś szkółki w najbliższym czasie i poszukam ;:215 Życzę pogody sprzyjającej pracy w ogrodzie ;:168
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu zdaje się że tak, przynajmniej przy tym gatunku. Twoja metoda jest dobra. Możliwe jednak że szkółkarze przygotowują rośliny do sprzedaży. "gołe". Moja przyjechała z wiosennych targów ogrodniczych w takim stanie. Muszę ją przesadzić ale nie wiem kiedy, chciałam wczesną wiosną ale wyjątkowo szybko w tym roku pojawiły się na niej bazie.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Olu jeżeli mogę doradzić, to wierzbę możesz przesadzić teraz, to znaczy po kwitnieniu, zanim wypuści liście. Po przesadzeniu zaraz ją przytnij. Twoja wierzba, to klon męski iwy, bardzo poszukiwany i podobno nieosiągalny w szkółkach. Kwitnie najobficiej ze wszystkich iw i jako jedyny daje się ukorzenić z sadzonek. A więc dobrze trafiłaś, kupując właśnie ją.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Olu. Marzy mi się wierzba z kotkami ;:131 . No ale właśnie nie wszystkie je mają i nie wiem od czego to zależy - od odmiany czy jak ?? Ta zwisająca Iwa ma chyba kotki a np Hakuro nie. Musze koniecznie kupić taką co ma kotki i chyba najlepiej zrobić to teraz bo widać czy mają czy nie :oops: . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu dziękuję Ci za złotą radę ;:196 . Co prawda nie mam dla niej w chwili obecnej miejsca i posadzę ją do wielkiej donicy i zadołuję. Jedną taką wierzbę straciłam po przesadzaniu tyle że tamtą przesadzałam bo usychała i jak już miała liście, było to chyba późnym latem.

Ewelinko :) ta moja to Iwa odmiana męska Mas. Ma kotki :) Najpierw bazie, a potem na baziach są żółte pręciki. I to one są najfajniejsze dla pszczół :D Niedawno ktoś pisał że Hakuro nie cięta kwitnie. Zamierzam to sprawdzić tej wiosny.

Ale się napracowałam. Może dla kogoś innego to nie wiele, ale dla mnie sporo. Zajęłam się rabatą za domem. Na nią najczęściej patrzę z okna. Wybrałam liście leszczyny. Usunęłam resztki jednorocznych, co nieco odchwaściłam, przycięłam byliny i derenie. Wybrałam śmieci typu kawałki szkła (nie mam pojęcia skąd się biorą). Do przycięcia została budleja (teraz to trochę chyba jeszcze wcześnie) i róże - za te to jeszcze nie wiem jak się wziąć.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj. Jak to nie wiele ?? Zrobiłaś kawał dobrej roboty ;:333 . U mnie też gdzieniegdzie znajduję kawałki szkła, jakieś kawałki dachówek a nawet węgiel ;:oj . Fajnie, że miałaś okazję popracować. u mnie dzisiaj dzień fatalny a ja jedyne co robię to zastanawiam się gdzie tu wcisnąć Iwę . Widziałam taką ostatnio z kotkami i zaczynam się zastanawiać czy jej nie kupić ;:224 . Tylko ta którą widziałam była szczepiona na wysokości około 160-180 więc całkiem wysoko i nie wiem czy lepsza taka czy jednak niższa. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko bierz wyższą :) Efekt będzie bardziej oszałamiający ;:170 Jak pisała Lidzia ta wierzba nie jest łatwa to zdobycia.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu teraz to ja nie jestem pewna czy to była Iwa, a może ta druga Integra ?? Musiałabym jutro zajrzeć i zobaczyć jeszcze raz . Sprawdzę też na jakiej wysokości jest szczepiona ale wysoko bo drzewko było wyższe ode mnie sporo a ja mam niecałe 170cm. Pokrój był płaczący i widziałam kotki ,tak więc coraz bardziej mam chrapkę. Jutro i tak jadę z dziewczynkami w tamtym kierunku więc wstąpię przy okazji i jak będzie jakieś ładne proste to kupiłabym ;:224 .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to Lidzia prawie odebrała mi nadzieję na taką wierzbę, chyba że Cię poproszę o patyczki jak będziesz ją przesadzała i pewnie cięła :cry: Ja też się napracowałam ale tylko trochę przejaśniało na rabatach, przystopowałam bo w nocy był przymrozek i może lepiej żeby tak nie czyścić jeszcze?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko widziałam Twoją Klimarnock :)

Marysiu chyba jednak nie jest tak trudno kupić płaczącą wierzbę szczepioną, zwłaszcza o tej porze. Możesz na mnie liczyć w sprawie gałązek. Ciekawe ale mogłabym zrobić sobie mały wierzbowy żywopłot ;:204
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”