Ogród zielonej cz II
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej cz II
Piękne tulipanki masz. Te różowo cukierkowe najbardziej mi się podobają.
Niestety ja na swoje ciągle czekam. Tylko White Purisma mi zakwitły, reszta potrzebuje jeszcze czasu.
ps. przez pewien czas zamiast zdjęcia tulipanów, podpinało ci się zdjęcie z samochodem Mustang. Też pięknym. Teraz już jest wszystko ok. Pewnie jakiś błąd hostingu.
Niestety ja na swoje ciągle czekam. Tylko White Purisma mi zakwitły, reszta potrzebuje jeszcze czasu.
ps. przez pewien czas zamiast zdjęcia tulipanów, podpinało ci się zdjęcie z samochodem Mustang. Też pięknym. Teraz już jest wszystko ok. Pewnie jakiś błąd hostingu.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Sabinko moje pięć własnie z Obi. No no... 50 to by było zjawisko...
Jeśli moje będą tak cudne jak te u Sonii, to na bank jesienią dokupię. 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Soniu
ale cudne te tulipanki
Nie wiem, czy już cię pytałam,czy nie.
ale tak się zastanawiam,czy ty je sadzisz tak gęsto,żeby tworzyły takie piękne bukieciki??
Ślicznie to wygląda

ale cudne te tulipanki

Nie wiem, czy już cię pytałam,czy nie.
ale tak się zastanawiam,czy ty je sadzisz tak gęsto,żeby tworzyły takie piękne bukieciki??
Ślicznie to wygląda

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
piękne kępki tulipanów Soniu. Na jesień muszę dokupić i zrobić takie kępki . Cudnie to wygląda.
Takie w jednym kolorze. Bo u mnie totalny miks. Ale pierwszy raz sadziłam, nie wiedziałam jak. Za rok będą u mnie małe zmiany. 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Aneczko Synuś miał intuicję.
Kupiłam Anelique w ubiegłym roku trochę bez przekonania, a zaskoczyły mnie ładnym wyglądem. Są coraz ciemniejsze. Zuza skarżyła się, że blade, może wraz z upływem czasu też jej się przebarwią. Posadzę je w gruncie, mam nadzieję, że będą nas cieszyć długo.
Mam nadzieję, że nie pięćdziesiąt, bo gdzie zmieszczą się kolejne powojniki.
Aniu właściwie większość tulipanów ma landrynkowe kolory.
Sabinko jakoś nie mam przekonania, że pięćdziesiąt w ogrodzie będzie się ładnie prezentować. Chyba, że ktoś ma 50 arów i może je odpowiednio wyeksponować. Mnie wystarczyłoby 30.
Jolu moja Purissima jeszcze w małych pąkach, a Ty już się nią cieszysz, jest piękna. To dlatego nie załapałam co za Mustang.
Dobrze, że samochód. Kilka dni temu miałam fotkę pana zarabiającego ciałem w całkiem miłej pozycji.
Sama usunęłam.
Aniu anabuko1 specjalnie tak sadzę. Wykopuję dołek, układam co 5-7 cm i zasypuję.
Martuś też tak trochę posadziłam na początku. Potem zaczęłam wykopywać i sadzić grupami. Jak zakwitną pokażę kępy, które są mieszaniną różnych rodzajów. Mimo wykopywania, jakaś mała zawsze zostanie. Teraz hortensje mają daleko korzenie, więc tulipanów nie ruszam. Rosną jak chcą.
Dziękuję wszystkim za miłe słowa.
Tulipany szybko przekwitają, cieszmy się nimi. Kolejne zakwitły.

Pojedyncze, których cebulki po wykopaniu zostały w glebie i po dwu latach zakwitły.

Aniu właściwie większość tulipanów ma landrynkowe kolory.

Sabinko jakoś nie mam przekonania, że pięćdziesiąt w ogrodzie będzie się ładnie prezentować. Chyba, że ktoś ma 50 arów i może je odpowiednio wyeksponować. Mnie wystarczyłoby 30.

Jolu moja Purissima jeszcze w małych pąkach, a Ty już się nią cieszysz, jest piękna. To dlatego nie załapałam co za Mustang.

Aniu anabuko1 specjalnie tak sadzę. Wykopuję dołek, układam co 5-7 cm i zasypuję.
Martuś też tak trochę posadziłam na początku. Potem zaczęłam wykopywać i sadzić grupami. Jak zakwitną pokażę kępy, które są mieszaniną różnych rodzajów. Mimo wykopywania, jakaś mała zawsze zostanie. Teraz hortensje mają daleko korzenie, więc tulipanów nie ruszam. Rosną jak chcą.

Dziękuję wszystkim za miłe słowa.
Tulipany szybko przekwitają, cieszmy się nimi. Kolejne zakwitły.

Pojedyncze, których cebulki po wykopaniu zostały w glebie i po dwu latach zakwitły.

- Magda30
- 500p
- Od: 10 sie 2013, o 23:32
Soniu dużo pracy włożyłaś przez te 2 lata piękny masz ogród ,tulipany super hortensję cudo,gratuluję. 

Piękne te twoje kępy tulipanów - też powoli do tego dążę, ale gdzieniegdzie nadal miks...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Soniu Twoje bukiety tulipanów zachwycające,mogę tak patrzeć i podziwiać bez końca 

-
- 200p
- Od: 11 mar 2015, o 20:32
Cudne tulipany , szkoda , że tak krótko oko cieszą bo napatrzeć sięr nie można...
Ja wczoraj swoje czarowałam żeby pikazały śliczne buźki na urodziny mojej Majeczki, naszczęście nazywane przez nią Myszkami Miki zakwitły
Ja wczoraj swoje czarowałam żeby pikazały śliczne buźki na urodziny mojej Majeczki, naszczęście nazywane przez nią Myszkami Miki zakwitły

Paulina
Chmielakowo-początki
Chmielakowo-początki
Tulipany cieszą już oczy dzięki czemu ogród pewnie nabrał kolorów. Ale i prymulka ma ciekawą barwę kwiatów. 

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Sonia, była tu na forum dziewczyna (Kasia/Robaczek), sadziła przed domem tulipany kolorami po 100 sztuk, dosyć gęsto
Gdybyś widziała ten wiosenny efekt WOW..

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
cudne..A dziś taka piękna pogoda , chyba jeszcze cieplej niż wczoraj.
- cyma2704
Madziu dzięki,
budowa domu i ogród były terapią w trudnym czasie, a teraz nie wyobrażam sobie, że w nim nie pracuję. Jak już trochę widać efekty, tym bardziej mam napęd do upiększania swojego miejsca na ziemi.
Agnieszko skłaniam się ku jednorodności, ale mam też takie. Nie wykopuję, bo korzenie hortensji powrastały. Sporo też pomyłek, część już oddałam, ale niektóre rosną.

Aniu dzięki, ale Twoich róż nic nie przebije,
teraz pora tulipanów, to cieszymy się ich kolorami. Choć kwitną też floksy, moja skarpa to dla nich idealne miejsce.

Paulinko będziesz się dłużej cieszyć, najpierw naszymi, a potem swoimi.
Moniczko oczywiście, że po drobnych cebulowych dopiero tulipany tak naprawdę widać z daleka w ogrodzie.
Sabinko może spróbujemy jesienią.
Szukałam, ale tylko robaczek Agnieszka wyświetla się w wyszukiwarce.
Martuś w słońcu tulipany bardzo rozchylają płatki, a ja najbardziej lubię je rankiem i wieczorem, jak są zwinięte.

Dzisiaj posadziłam połowę roślin z siewu. Miałam dość podlewania i pilnowania w małych multipaletach i doniczkach. Jak przyjdą przymrozki, to pewnie nie przeżyją. W ubiegłym roku zaryzykowałam i się udało. Może teraz też.
Mam kupić trochę już kwitnących, ale wstrzymam się do zimnych ogrodników, choć już na giełdzie hurtowej pełno pięknych, kwitnących sadzonek. Miały być czosnki, a zakwitły szafirki.
Pojawiają się przyrosty na zimozielonych, uwielbiam tę świeżą zieleń. Bukszpan, świerk czarny i trzmieliny.

Agnieszko skłaniam się ku jednorodności, ale mam też takie. Nie wykopuję, bo korzenie hortensji powrastały. Sporo też pomyłek, część już oddałam, ale niektóre rosną.

Aniu dzięki, ale Twoich róż nic nie przebije,

Paulinko będziesz się dłużej cieszyć, najpierw naszymi, a potem swoimi.

Moniczko oczywiście, że po drobnych cebulowych dopiero tulipany tak naprawdę widać z daleka w ogrodzie.
Sabinko może spróbujemy jesienią.

Martuś w słońcu tulipany bardzo rozchylają płatki, a ja najbardziej lubię je rankiem i wieczorem, jak są zwinięte.

Dzisiaj posadziłam połowę roślin z siewu. Miałam dość podlewania i pilnowania w małych multipaletach i doniczkach. Jak przyjdą przymrozki, to pewnie nie przeżyją. W ubiegłym roku zaryzykowałam i się udało. Może teraz też.

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Soniu, bardzo ładny ten ostatni płomyk
.

- cyma2704
Wiesiu staram się nim zastępować, tego ekspansywnego malinowego, który dominuje na skarpie.