Pod bocianim...... ogród 2015
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pod bocianim...... ogród 2015
Ja chętnie bym się podpisała pod Aprilkiem! Fajnie udało Ci się zagospodarować wszystko. Są i leśne akcenty i typowo ogrodowe. I hosty, i paprocie, inne kwiaty! Super!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Esterka
- 100p
- Od: 12 maja 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Dorotko
Ależ u Ciebie zmiany!!! Przepięknie łączycie las z ogrodem, wszystko wygląda tak naturalnie, jakby od zawsze tam rosło
nawet plac zabaw
Bez zadęcia po prostu pięknie 

Ależ u Ciebie zmiany!!! Przepięknie łączycie las z ogrodem, wszystko wygląda tak naturalnie, jakby od zawsze tam rosło

nawet plac zabaw

Pozdrawiam serdecznie
Gośka
Nasz ogrodowy plac budowy
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde

Nasz ogrodowy plac budowy
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde

Pięknie u Ciebie.
U mnie też już owoce na truskawkach, tylko słońca brak, aby się zarumieniły.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
mój skromny ogród - początki
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Miłka , Esterko, Justyno dziękuję , aż się czerwienię,
, staram się coś sklecić, ale nie przesadzajmy
.
Aniu kochana, tak to jest marzanka wonna, ona się rozrasta, ma piękny kolor zieleni , lubi wilgoć. Ty jesteś na miejscu, więc ją po prostu podlewaj, u mnie dostaje raz w tygodniu i pięknie rośnie jestem z niej bardzo zadowolona, a jeszcze całkiem nie rozkwitła. Spisuj sobie, jak coś znajdziesz. Zobacz jak wyglądało to w zeszlym roku w maju(po lewej).

a teraz

Aniu kochana, tak to jest marzanka wonna, ona się rozrasta, ma piękny kolor zieleni , lubi wilgoć. Ty jesteś na miejscu, więc ją po prostu podlewaj, u mnie dostaje raz w tygodniu i pięknie rośnie jestem z niej bardzo zadowolona, a jeszcze całkiem nie rozkwitła. Spisuj sobie, jak coś znajdziesz. Zobacz jak wyglądało to w zeszlym roku w maju(po lewej).

a teraz

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to już sobie zapisałam
a czemu ona wonna, pachnie?

-
Aniu czy ona pachnie, szczerze
, ale podobno ma inntensywny zapach, jakoś nie wyczułam, może jak liście się rozetrze. Urzywana jest w zielarstwie, kuchni i szafie na mole
. Podobno po kwitnieniu można ją dzielić, także podzielę. 

- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
Takie piękne te Twoje drzewa, aż mi żal. Gdybym miała takie to nie miałabym problemu ze swoimi hostami. A ja mam taka patelnię, że cieniownik dla host urządzam. Wyobraź sobie Dorotko piękne hosty po tymi drzewami.
Pozdrawiam Krystyna
- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Witaj Dorotko.
Wpadłam z rewizytą i odkryłam, że już nie raz tu byłam, tylko tak cichaczem.
Pięknie masz zagospodarowany ogród.
Marzanka wonna, to jak dla mnie zupełnie bezproblemowa roślinka. Rozrasta się łatwo . Jej białe poduchy właśnie teraz pięknie rozświetlają ogród. Zauważyłam, że najlepiej rośnie w półcieniu, a najbardziej pachnie suszona.
Jeśli pozwolisz, to będę częściej zaglądać, bo bardzo mi się tu podoba.

Pięknie masz zagospodarowany ogród.

Marzanka wonna, to jak dla mnie zupełnie bezproblemowa roślinka. Rozrasta się łatwo . Jej białe poduchy właśnie teraz pięknie rozświetlają ogród. Zauważyłam, że najlepiej rośnie w półcieniu, a najbardziej pachnie suszona.

Jeśli pozwolisz, to będę częściej zaglądać, bo bardzo mi się tu podoba.

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wspomnień nadszedł czas
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Śliczne zakątki brzozowo -hostowe
Ogród nabrał charakteru.
Gdy byłam dzieckiem zawsze marzyłam o takim domku na drzewie
A i teraz chętnie bym się w takim pobawiła
Dorota

Gdy byłam dzieckiem zawsze marzyłam o takim domku na drzewie

Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dorotko w ostatniej serii pierwsze zdjęcie skojarzyło mi się ze skalniakiem , czy to jest skalniak ? jak nie to fajnie wyglądałby taki z tych skał ułożonych z różnych poziomach 

-
Krystyno
hosty w cieniu dobrze się czują, a może w końcu zdradzisz kulisy swojego ogrodu
. Chętnie zobaczyłabym ten cieniownik to dobry sposób na dogodzenie cieniolubom , Paco taki widziałam zrobił i świetnie mu to wyszło.
Ewo witam w moich skromnych progach, byłaś u mnie?, nie ładnie
tak bez śladu
. Zapraszam serdecznie na zwiedzanie, mam nadzieję, że teraz częściej bedziesz gościć( pierwsze koty za płoty
). Nie jest to taki piękny ogród ja u Ciebie, ale powolutku, bardzo powolutku, jak żółw ociężale
coś tam grzebię. Muszę tą marzankę w takim razie ususzyć, zobaczymy jak pachnie.
Dorotko dziękuję, staram się jak mogę Wam dorównać, z lepszym lub gorszym skutkiem coś wychodzi. Na tym etapie tj. wiosny najbardziej podoba mi się zakątek właśnie pod Leosiem, mimo, że mało tam teraz kwitnie, ale ładnie rośliny się rozrosły i zadarniły. Pobawiłabyś się w domku ?, zapraszam w takim razie.
Marysiu, chyba myślisz o tym zdjęciu z macierzanką
, jeśli tak to nie jest skalniak. Znalazłam , niestety tylko tyle, takich płaskich płyt, odłupane z jakichś kamieni i po prostu taka ścieżka powstała, ale się urwała z braku materiału
. To jest cieniste miejce , pod siostrami lipami i dębem Leosiem
więc skalniaczkowo nie może być, raczej takie zadarniające, jak macierzanka, hosty, jasnota, fiołki, rosną tam też hortensje drzewiaste, więc wielkie ale na razie nie ma co pokazywyać. 

Ewo witam w moich skromnych progach, byłaś u mnie?, nie ładnie

Dorotko dziękuję, staram się jak mogę Wam dorównać, z lepszym lub gorszym skutkiem coś wychodzi. Na tym etapie tj. wiosny najbardziej podoba mi się zakątek właśnie pod Leosiem, mimo, że mało tam teraz kwitnie, ale ładnie rośliny się rozrosły i zadarniły. Pobawiłabyś się w domku ?, zapraszam w takim razie.

Marysiu, chyba myślisz o tym zdjęciu z macierzanką

-
Dla lepszego obrazu tego miejsca pod dębem i lipami i oczywiście z wyczerpania zapasów zdjęć na ten tydzień kilka fotek.
z lewej strony lipy, ciekawa jestem czy w tym roku zakwitną

Wader zobaczył, że strzelają foty to się w kadr wpasował
, zawsze tak robi jak widzi aparat

Pod płotem Leoś

Głębiej rabaty, pod płotem i na środku hortensje, ale na razie mało atrakcyjne.

Ta rabata najbardziej zaszyna mi się podobać , jeszcze oczywiście trzeba będzie trochę pozmieniać , no i zobaczę jak nowe rośliny sadzibe wiosną będą się na niej latem sprawowały , bo tam dużo liści i cienia będzie.
z lewej strony lipy, ciekawa jestem czy w tym roku zakwitną

Wader zobaczył, że strzelają foty to się w kadr wpasował

Pod płotem Leoś

Głębiej rabaty, pod płotem i na środku hortensje, ale na razie mało atrakcyjne.

Ta rabata najbardziej zaszyna mi się podobać , jeszcze oczywiście trzeba będzie trochę pozmieniać , no i zobaczę jak nowe rośliny sadzibe wiosną będą się na niej latem sprawowały , bo tam dużo liści i cienia będzie.
- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Dorotko postaram się częściej zostawiać swój ślad.
Co Ty mówisz, ze nie masz pięknego ogrodu.
Masz cudny i taki naturalny ogród. Takie uwielbiam.
Na wszystko trzeba czasu. Ja zaczynałam od gołej patelni i gruzowiska po starych budynkach gospodarczych. Do tej pory jak sadzę jakąś roślinę, to najpierw muszę wyciągnąć z ziemi taczkę gruzu, szkieł, drutów i innych tym podobnych.
Ty masz już duże drzewa, a to podstawowy szkielet ogrodu. Pozostaje tworzyć tylko otoczkę, a w tym jesteś dobra.
Na takich rabatach dobrze wyglądała by również dąbrówka. Masz?
Krzewów masz mało bo......? Nie chcesz, czy jeszcze nie posadziłaś?
Ja też grzebię powoli i mimo tego, że często chwaściory mnie pokonują, to są jakieś efekty mojej pracy.
Czy na ostatniej fotce koło fiołków widzę berberyska? Jeśli to on, to musi mieć słonko, bo inaczej Ci straci kolor.

Co Ty mówisz, ze nie masz pięknego ogrodu.

Na wszystko trzeba czasu. Ja zaczynałam od gołej patelni i gruzowiska po starych budynkach gospodarczych. Do tej pory jak sadzę jakąś roślinę, to najpierw muszę wyciągnąć z ziemi taczkę gruzu, szkieł, drutów i innych tym podobnych.

Ty masz już duże drzewa, a to podstawowy szkielet ogrodu. Pozostaje tworzyć tylko otoczkę, a w tym jesteś dobra.

Na takich rabatach dobrze wyglądała by również dąbrówka. Masz?
Krzewów masz mało bo......? Nie chcesz, czy jeszcze nie posadziłaś?
Ja też grzebię powoli i mimo tego, że często chwaściory mnie pokonują, to są jakieś efekty mojej pracy.

Czy na ostatniej fotce koło fiołków widzę berberyska? Jeśli to on, to musi mieć słonko, bo inaczej Ci straci kolor.

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wspomnień nadszedł czas
Wspomnień nadszedł czas
-

Zaczynałaś o patelni z gruzami i śmieciami, to mamy podobne historie, tylko ja zaczynałam od lasu sosnowego z zakopanymi pod każdym drzewem śmieciami, gruzem, garami, żelaztwem, szkłem i wszystkim co możliwe. Jestem przekonana, że reszta, pozostałych drzew po naszym prześwietleniu działki również rośnie na tego typu odżywkach

Pytasz o dąbrówkę mam jedną odmianę od Dorotki (Dorkow0) nie znam odmiany, ale czekam aż się rozrośnie

Krzewów mam mało bo nie posadziłam

Wiem, że brakuje u mnie odcieni zieleni do bordo z roślin, a raczej krzewów o ozdobnych liściach. Berberysy - wiem muszą mieć słońce, żeby się ładnie wybarwiać, Ewuś ale ja nie mam takiego miejsca w którym cały dzień mam słońce