Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

Ja chętnie bym się podpisała pod Aprilkiem! Fajnie udało Ci się zagospodarować wszystko. Są i leśne akcenty i typowo ogrodowe. I hosty, i paprocie, inne kwiaty! Super!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Esterka
100p
100p
Od: 12 maja 2011, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Dorotko :)
Ależ u Ciebie zmiany!!! Przepięknie łączycie las z ogrodem, wszystko wygląda tak naturalnie, jakby od zawsze tam rosło ;:138
nawet plac zabaw :lol: Bez zadęcia po prostu pięknie :)
Pozdrawiam serdecznie :) Gośka
Nasz ogrodowy plac budowy
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko chodzi mi o tą roślinkę

Obrazek

to chyba marzanka wonna, szybko się rozrasta a może się rozsiewa?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

:wit
Pięknie u Ciebie.
U mnie też już owoce na truskawkach, tylko słońca brak, aby się zarumieniły.

Pozdrawiam serdecznie.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Miłka , Esterko, Justyno dziękuję , aż się czerwienię, :oops:, staram się coś sklecić, ale nie przesadzajmy ;:306 .

Aniu kochana, tak to jest marzanka wonna, ona się rozrasta, ma piękny kolor zieleni , lubi wilgoć. Ty jesteś na miejscu, więc ją po prostu podlewaj, u mnie dostaje raz w tygodniu i pięknie rośnie jestem z niej bardzo zadowolona, a jeszcze całkiem nie rozkwitła. Spisuj sobie, jak coś znajdziesz. Zobacz jak wyglądało to w zeszlym roku w maju(po lewej).
Obrazek

a teraz
Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

No to już sobie zapisałam ;:108 ;:196 a czemu ona wonna, pachnie?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu czy ona pachnie, szczerze :?: ;:oj , ale podobno ma inntensywny zapach, jakoś nie wyczułam, może jak liście się rozetrze. Urzywana jest w zielarstwie, kuchni i szafie na mole :;230 . Podobno po kwitnieniu można ją dzielić, także podzielę. ;:196
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22

Post »

Takie piękne te Twoje drzewa, aż mi żal. Gdybym miała takie to nie miałabym problemu ze swoimi hostami. A ja mam taka patelnię, że cieniownik dla host urządzam. Wyobraź sobie Dorotko piękne hosty po tymi drzewami.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witaj Dorotko. :wit Wpadłam z rewizytą i odkryłam, że już nie raz tu byłam, tylko tak cichaczem. :wink:
Pięknie masz zagospodarowany ogród. ;:63
Marzanka wonna, to jak dla mnie zupełnie bezproblemowa roślinka. Rozrasta się łatwo . Jej białe poduchy właśnie teraz pięknie rozświetlają ogród. Zauważyłam, że najlepiej rośnie w półcieniu, a najbardziej pachnie suszona. :D
Jeśli pozwolisz, to będę częściej zaglądać, bo bardzo mi się tu podoba. :D
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Śliczne zakątki brzozowo -hostowe ;:138 Ogród nabrał charakteru.
Gdy byłam dzieckiem zawsze marzyłam o takim domku na drzewie ;:173 A i teraz chętnie bym się w takim pobawiła :D
Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko w ostatniej serii pierwsze zdjęcie skojarzyło mi się ze skalniakiem , czy to jest skalniak ? jak nie to fajnie wyglądałby taki z tych skał ułożonych z różnych poziomach ;:333
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krystyno ;:108 hosty w cieniu dobrze się czują, a może w końcu zdradzisz kulisy swojego ogrodu ;:224 . Chętnie zobaczyłabym ten cieniownik to dobry sposób na dogodzenie cieniolubom , Paco taki widziałam zrobił i świetnie mu to wyszło.

Ewo witam w moich skromnych progach, byłaś u mnie?, nie ładnie ;:174 tak bez śladu :;230 . Zapraszam serdecznie na zwiedzanie, mam nadzieję, że teraz częściej bedziesz gościć( pierwsze koty za płoty ;:306 ). Nie jest to taki piękny ogród ja u Ciebie, ale powolutku, bardzo powolutku, jak żółw ociężale :;230 coś tam grzebię. Muszę tą marzankę w takim razie ususzyć, zobaczymy jak pachnie.

Dorotko dziękuję, staram się jak mogę Wam dorównać, z lepszym lub gorszym skutkiem coś wychodzi. Na tym etapie tj. wiosny najbardziej podoba mi się zakątek właśnie pod Leosiem, mimo, że mało tam teraz kwitnie, ale ładnie rośliny się rozrosły i zadarniły. Pobawiłabyś się w domku ?, zapraszam w takim razie. ;:224

Marysiu, chyba myślisz o tym zdjęciu z macierzanką :?: , jeśli tak to nie jest skalniak. Znalazłam , niestety tylko tyle, takich płaskich płyt, odłupane z jakichś kamieni i po prostu taka ścieżka powstała, ale się urwała z braku materiału :;230 . To jest cieniste miejce , pod siostrami lipami i dębem Leosiem :wink: więc skalniaczkowo nie może być, raczej takie zadarniające, jak macierzanka, hosty, jasnota, fiołki, rosną tam też hortensje drzewiaste, więc wielkie ale na razie nie ma co pokazywyać. ;:306
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla lepszego obrazu tego miejsca pod dębem i lipami i oczywiście z wyczerpania zapasów zdjęć na ten tydzień kilka fotek.

z lewej strony lipy, ciekawa jestem czy w tym roku zakwitną :wink:
Obrazek

Obrazek
Wader zobaczył, że strzelają foty to się w kadr wpasował :;230 , zawsze tak robi jak widzi aparat
ObrazekObrazek
Pod płotem Leoś
Obrazek
Obrazek
Głębiej rabaty, pod płotem i na środku hortensje, ale na razie mało atrakcyjne.
Obrazek
Ta rabata najbardziej zaszyna mi się podobać , jeszcze oczywiście trzeba będzie trochę pozmieniać , no i zobaczę jak nowe rośliny sadzibe wiosną będą się na niej latem sprawowały , bo tam dużo liści i cienia będzie.
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Dorotko postaram się częściej zostawiać swój ślad. :wink:
Co Ty mówisz, ze nie masz pięknego ogrodu. :shock: Masz cudny i taki naturalny ogród. Takie uwielbiam.
Na wszystko trzeba czasu. Ja zaczynałam od gołej patelni i gruzowiska po starych budynkach gospodarczych. Do tej pory jak sadzę jakąś roślinę, to najpierw muszę wyciągnąć z ziemi taczkę gruzu, szkieł, drutów i innych tym podobnych. :?
Ty masz już duże drzewa, a to podstawowy szkielet ogrodu. Pozostaje tworzyć tylko otoczkę, a w tym jesteś dobra. ;:108 ;:63
Na takich rabatach dobrze wyglądała by również dąbrówka. Masz?
Krzewów masz mało bo......? Nie chcesz, czy jeszcze nie posadziłaś?
Ja też grzebię powoli i mimo tego, że często chwaściory mnie pokonują, to są jakieś efekty mojej pracy. :wink:
Czy na ostatniej fotce koło fiołków widzę berberyska? Jeśli to on, to musi mieć słonko, bo inaczej Ci straci kolor. :D :D :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:108 Zostawiaj Ewo , zostawiaj wtedy przynajmniej wiem, że nie prowadzę monologu :;230 , tylko kilkoro odbiorców chociaż mam. :wink: .
Zaczynałaś o patelni z gruzami i śmieciami, to mamy podobne historie, tylko ja zaczynałam od lasu sosnowego z zakopanymi pod każdym drzewem śmieciami, gruzem, garami, żelaztwem, szkłem i wszystkim co możliwe. Jestem przekonana, że reszta, pozostałych drzew po naszym prześwietleniu działki również rośnie na tego typu odżywkach ;:306 . W sumie to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Dziękuję za tyle pochlebstw odnośnie "ogrodu" i mojej pracy aż się :oops: rumienię.
Pytasz o dąbrówkę mam jedną odmianę od Dorotki (Dorkow0) nie znam odmiany, ale czekam aż się rozrośnieObrazek
Krzewów mam mało bo nie posadziłam ;:306 , na razie wsadzone dwie krzewuszki, kalina, hortensje ogrodowe, dzikie róże, dereń ozdobny, ale to wszystko potrzebuje czasu na rozrost i ewentualne uzyskanie nowych sadzonek do kompozycji, na razie ledwo widoczne ;:306 . Chcę oczywiście dosadzić, bo krzewy dużo wnoszą, osłaniają, ozdabiają, ale finansowo mnie to na razie przerasta. Same gołe drzewa , jeszcze wysokie jak u mnie, nie stanowią takiej ozdoby i osłony od wiatrów i gapiów jak krzewy. A ja chcę dobrać taki rośliny, żeby spełniały choć dwa z kryteriów: muszą być ozdobne z liści, kwitnąć, dawać owoce dla nas lub ptaków, pachnieć, żeby długo ładnie ozdabiały ogród, a nie tylko zmniejszały i zacieniały.
Wiem, że brakuje u mnie odcieni zieleni do bordo z roślin, a raczej krzewów o ozdobnych liściach. Berberysy - wiem muszą mieć słońce, żeby się ładnie wybarwiać, Ewuś ale ja nie mam takiego miejsca w którym cały dzień mam słońce ;:145 . U mnie rośliny muszą przystosować się do pócienia, słońca w określonych godzinach, wiem będą gorzej kwitły, wyglądały, ale na razie nic z tym zrobić nie mogę. Od wschodu, do zachodu słońca ma wielkie drzewa, które dają dużo cienia na całą działkę, z wędrówką słońca ten cień się przemieszcza ;:222 . Ale obserwuję , zmieniam i przesadzam żeby dogodzić jak nalepiej swoim roślinom. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”