Dobry wieczór wszystkim którzy tu jeszcze zaglądają.
Dziś i wczoraj udało mi się trochę powalczyć z chwastami, więc część ogródka już wyplewiona, jutro ciąg dalszy. Muszę to wszystko szybko ogarnąć bo za tydzień czeka mnie komunia mojej córy, więc w przyszłym tygodniu za wiele czasu na ogrodowanie nie będzie. Przez te dwa dni udało mi się też wysadzić 90% mojej poczekalni, a troszkę się tego nazbierało bo przyszły roślinki z Bergenii, dostałam kilka roślinek od Edytki :kiss3: , Marta (Markita) :kiss3: kupiła mi kilka traw w Daglezji i też swoimi roślinkami mnie obdarowała, były też takie nie planowane zakupy - kupiłam kolejną azalię tym razem była to Irene Koster. A do poniedziałku czeka u Joli1 przesyłka od Igi.
Anna11-Aniu pogoda nie była najlepsza ale teraz nie narzekam, ciepło i deszczyk co rusz przeleci. Ja to nie umiem wejść do ogrodniczego żeby nic nie kupić, ostatnio pojechałam po Magiczną siłę do rododendronów to wyszłam z kolejną Azalią. Na szczęście większość już posadzona.
myszaxs- Iwonko ja tam jeżdżę bo to mój najbliższy sklep ogrodniczy ale brakuje mi w nim nowości, ciekawych roślinek, tam cały czas ten sam asortyment. A obok to i my się czasem stołujemy jak trzeba coś na szybko na obiad. Myślę że uda nam się jakoś umówić ale już teraz po komunii, później też jeszcze trochę będę w domu
ASK-anulla - Aniu nie myślałam że kogoś rozbawi ta moja wyprawa u mnie poza skrzypem i mleczem to nie ma takich chwastów, po wszystko trzeba iść w pola...a np wrotyczu to u nas w okolicy niewiele i ostatnio się zgapiłam i ten który rósł najbliżej został wykoszony. A do czego potrzebujesz bylicy? Białe epimedium faktycznie teraz zaczęło się pokazywać ale na kwiatki to nie mam co liczyć dlatego wczoraj zakupiłam sobie nową sadzonkę.
Jolu moje białe epimedium bardzo mikre więc już jest nowa sadzonka

Jolu z tymi kartonami to chyba troszkę przesadzasz

ale wiesz że ja nie umiem pusto wyjść z ogrodniczego, a zresztą Ty też ciągle mówisz że już nic nie kupujesz a tu ostatnio takie fajne zakupy poczyniłaś. Teraz ja muszę Agę uprosić coby mi kupiła co nieco
Kilka wczorajszych zdjęć, na początek bożykwiaty

cebulica

bodziszek Renarda

kokorycz bladożłółta

Disporum flavum

storczyk

kielichowiec w tym roku obsypany kwiatami

Na koniec największa niespodzianka tego roku, szykuje się do kwitnięcia juka nn

Nie wiem co to za odmiana juki, jak ją kupowałam to pan powiedział że ona tworzy pień i faktycznie tak rośnie a teraz ma zamiar zakwitnąć i teraz zastanawiam się co będzie z nią później, bo przecież juka karolińska zamiera jak przekwitnie, ale za to ma odrosty, a ta nie wytworzyła żadnego odrostu. Może ktoś z Was ma taką jukę i wie o niej coś więcej?