Sezon 2015 - rozpoczęty

Powojniki
Zablokowany
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Powojniki -sezon 2015

Post »

Bardzo dziękuję Firletko i lesioc! Udam się na poszukiwanie do OBI i LM, bo mam najbliżej :)

Zdaje się, że moje powojniki muszą poczekać na posadzenie na balkonie w kartonie do kolejnego weekendu. Dzieci mi się pochorowały, więc z prac ogrodowych nici :(
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No pomysł świetny.Wykorzystam u siebie ;:196
magdalenca
100p
100p

Post »

Czy zamiast tego specjalnego druga ogrodniczego można użyć cienkiego sznurka sizalowego? Czy powojnikom zrobi to różnicę?
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

Magdalenco, oczywiście że można.Sznurek, drucik, przezroczysta ,cienka żyłka .Wszystko się nada, o ile powojnik da radę się tego chwycić ogonkami liściowymi, czyli objąć i zakręcić wokół. :)
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19

Post »

Jak ktos lubi wyzwania to w biedronce powojniki są po 7 zł.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lubię wyzwania, ale po zakupach w Biedronce w zeszłym roku mam trzy powojniki 'Madame Julia Correvon', a chciałam kupić coś zupełnie innego.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
annuszka100
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lut 2014, o 10:34

Re: kolekcja powojników

Post »

Aquaforta pisze:annuszka skąd przybyly Twoje clematisy? Doniczkowane czy gołe korzenie. Przy okazji - jakich szukać- chyba doniczkowane lepsze.

Aquaforta, moje powojniki przybyły z e clem... Najbardziej wybujała Arabella, a Precoux dopiero się budzi, już się obawiałam, że umarlaka mi przysłali :;230
część już wsadzona, reszta czeka i niecierpliwie przebiera korzonkami, pergola projektu M jeszcze w realizacji :tan

a Nelly Moser zeszłoroczna ma już 3 pączki ;:63 , to samo Montana Mayleen ;:138 ;:138
wicca

Post »

Powojniki posadziłam 11 kwietnia wszystkie z wyjątkiem mandżurskiego wyglądały świetnie... mandżurski wyglądał na ususzonego i w przeciwieństwie do pozostałych nie przejawiał żadnych oznak życia :cry: No nic dam mu jeszcze trochę czasu może poczuje wiosnę i ruszy.

Dzisiaj będąc w biedronce nie mogłam się oprzeć i kupiłam 3 :oops: Jackmanii i Ville de Lyon już miałam ale to nie powstrzymało mnie przed zakupem :wink: do kolekcji doszedł Hagley Hybrid
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Oj, Życzę Ci jak najlepiej, ale ja po zeszłorocznych zakupach w Biedronce mam 3 szt. Madame Julia Correvon ;:223 zamiast tych co wymieniłaś.
Najdziwniejsze, że każda z nich miała metkę przyczepiona do rośliny, więc nie mam mowy o przypadkowym pomyleniu metek.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie. Świetny pomysł z tymi prętami wbijanymi do ziemi pod kątem . W życiu bym na to nie wpadła i z pewnością wykorzystam. Moje powojniki rosną i cieszy mnie to niezmiernie . Pozdrawiam :wit
magdalenca
100p
100p

Post »

Ja mam nadzieję, że do weekendu kupię te pręty i w końcu posadzę moje powojniki.
Normalnie, aż się boję co z tego wyjdzie ;:oj
Ze 2 czy 3 lata temu miałam powojnikowy falstart - kupiłam jakieś "no name" maluchy z Biedronki, po kilka zł, posadziłam byle jak i byle gdzie....dwa padły, jeden ledwie dycha. No ale popełniłam same błędy - nie wiedziałam co kupuję, jak mam posadzić, jak ciąć....W efekcie nie były cięte ani razu, posadzone zostały "na patelni", bez przygotowanego podłoża, a nóg wcale w cieniu nie mają :roll:

Postanowiłam więc spróbować raz jeszcze, ale tym razem naczytałam się forum, obejrzałam film instruktażowy p. Marczyńskiego, kupiłam kilka sadzonek sprawdzonych odmian viticella no i zobaczymy, jak to będzie ;:65
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit

Pochwalę się pączkami mojej balkonowej Nelly Moser

Obrazek

Zakupiona w zeszłym roku, wycieńczona przez przędziorka miała zaledwie 4 cieniutkie badylki. Teraz nie mogę nadążyć z podczepianiem nowych pędów. Mam nadzieję, że przędziorka też już wytępiłam

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
magdalenca
100p
100p

Post »

Moje pręty z oczkiem już kupione, w leroy merlin :) W weekend już mam nadzieję operacja sadzenie :heja
magdalenca
100p
100p

Post »

A ja mam takie pytanie - zostanie mi worek lub dwa ziemi do wysiewu i pikowania Hollas, za dużo kupiłam. Czy mogę ją rzucić do dołka przy sadzeniu powojników czy mogę im zaszkodzić?
Ewentualnie, czy mogę ją zużyć do pelargonii w skrzynkach?
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

Magdalenco, moim zdaniem spokojnie możesz dorzucić tę ziemię z tym ,że wymieszaj z rodzimym podłożem. Powojniki najlepiej rosną na glebach zasobnych w wapń o pH 6 do 7.
Odczyn podłoża Hollasu jest regulowany kredą tak, by mieścił się w granicach pH 5,4 do 6 , więc jeśli zmieszasz z próchniczną ziemią uniwersalną na pewno nie zaszkodzisz.
W podłożach startowych stosuje się znikome , niskie dawki minerałów, w ilościach , które na pewno nie spowodują sinego wzrostu nowo posadzonej rośliny , a że początkowej fazie chodzi nam o wzmocnienie systemu korzeniowego , a nie o namnażanie masy liściowej i pączkowanie to moim zdaniem podłoże do siewu i pikowania nie wyrządzi szkody.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”