Parapetówki i podłogówki ... aanula :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aanula pisze: Pani w kwiaciarni, jak zapytałam czy jest Palma Madagaskarska, odpowiedziała, że nie ma :roll: :D Potem ją zobaczyłam i mówię... jest! Nie ... odpowiedziała, to nie palma, to Gwiazda pustyni .... :lol: :D Jak zwał, tak zwał :D :D ale jest :D
Prześliczne to pachypodium, po prostu cudowne :D (tfu, tfu...)

A co do nazewnictwa, to trzeba przyznać, że czasem wynikają z tego całe komedie pomyłek ;) Pamiętam, jak dojrzałam w pewnej kwiaciarni piękne, kolorowe reo meksykańskie. No i prawie się pokłóciłam z kwiaciarką, która się uparła, że to jest... dracena :shock: Roślinka była przepiękna, ale bardzo droga... mimo to - ciągle żałuję, że jej nie kupiłam, bo od wielu miesięcy bezskutecznie próbuję ją zdobyć :( Dobrze, że Ty pachypodium nie odpuściłaś :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Ja gdy kupowałam eszynantusa to sprzedawca powiedział,że to ceropegia-myślałam,że przy nim się roześmieję! :;230
Pozostaje nam kupować wypatrzone roślinki bo sprzedawcy sami nie wiedzą,czym handlują a wykłócać się o nazwę to szkoda nerwów,oczywiście naszych. :P
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

kari pisze: Roślinka była przepiękna, ale bardzo droga... mimo to - ciągle żałuję, że jej nie kupiłam, bo od wielu miesięcy bezskutecznie próbuję ją zdobyć :( Dobrze, że Ty pachypodium nie odpuściłaś :)
Już nauczyłam się trochę, że jak coś mi się podoba to trzeba kupić :D Przeważnie bywało tak, że coś mi się podoba, nie kupię od razu bo :roll: ... albo za drogie...albo rąk za mało...albo coś tam jeszcze :roll: a potem nie ma :twisted: i złość w człowieku narasta na samą siebie :D 8) ... dlatego nie odpuściłam palmie :twisted: Chociaż, mówiąc szczerze, był ułamek sekundy ... zastanowienia ... czy aby na pewno kupić ... :wink: :D

A co do wiedzy o roślinach w sklepach ... :roll: ... to powinniśmy zaprosić sprzedawców na nasze Forum :D :D Wszystko by wiedzieli w krótkim czasie :D :D :D
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja miałam kiedyś 2 palmy madagaskarskie i jedna mnie zdziwiła... bo puszczała dzieci :wink: ale nie przetrwały ataku przędziorków...
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Aanula no pewnie ,że mogę się podzielić starcem ,bo ostatnio to tylko on ma branie ;:112 ale rośnie całkiem dobrze więc nie ma problemu :D
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, też kiedyś widziałam taką palmę z maluszkiem :) cudnie to wygląda :D
Mam nadzieję, że teraz swojej palmy nie zmarnuje :wink: jak poprzednią i będzie dobrze rosła :wink: Twoja padła od przędziorka a moja poprzednia z przelania ;:110

Bożenko :) dzięki wieeelkie :D Na pewno opiekę będzie miał dobrą ... :D :D
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Moja palma miała cały pióropusz z dzieci super to wyglądało, cały dół był pełny :wink:
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam jeszcze o czymś... :oops:

W październiku dostałam od Przemka nasionka palm :) Siedziały do tej pory grzecznie w ziemi, w mini szklarence i jedno z nich już wykiełkowało ;:1
Zdjęcia jutro!! :D
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aanula pisze:Zapomniałam jeszcze o czymś... :oops:

W październiku dostałam od Przemka nasionka palm :) Siedziały do tej pory grzecznie w ziemi, w mini szklarence i jedno z nich już wykiełkowało ;:1
Zdjęcia jutro!! :D
Hej to czemu nic się wcześniej nie pochwaliłaś pokazuj ją jak najszybciej. :D :D :D
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku :) jutro zrobię zdjęcia i pokażę co mi wyrosło :D:D
Mogę już odkryć ją na stałe czy po trochu hartować ??
Powiedz mi proszę, czy mam ją teraz przesadzić do nowej doniczki czy czekać wiosny...??
x-C-j
---

Post »

aanula pisze:Przemku :) jutro zrobię zdjęcia i pokażę co mi wyrosło :D:D
Mogę już odkryć ją na stałe czy po trochu hartować ??
Powiedz mi proszę, czy mam ją teraz przesadzić do nowej doniczki czy czekać wiosny...??
Zobaczę to odpowiem, ile cm ma siewka? (pierwszy zapewne młody liść.) :D
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wytrzymałam i zrobiłam zdjęcie teraz :wink: jakość kiepska, ale jakie oświetlenie takie zdjęcie :wink:
Obrazek

Sam liść ma 6 cm ... a całość, od ziemi ... 9 cm :D
Ładny okaz, prawda ... ?? :D :D :D
x-C-j
---

Post »

aanula pisze:Nie wytrzymałam i zrobiłam zdjęcie teraz :wink: jakość kiepska, ale jakie oświetlenie takie zdjęcie :wink:
Obrazek

Sam liść ma 6 cm ... a całość, od ziemi ... 9 cm :D
Ładny okaz, prawda ... ?? :D :D :D
Możesz śmiało całkowicie już odkryć siewkę niech rośnie wśród innych roślin, nie ustawiaj jej tylko w pobliżu grzejnika i z uwagi na okres jesienny dobrze by było by była na południowym oknie ewentualnie wschodnie, pilnuj by ziemia nie przesychała ale nie była również za mokra powinna być cały czas lekko wilgotna a sądząc po widoku doniczki(nie znam rozmiarów - średnica i wysokość) przesadzanie czeka Cię koło czerwca, lipca dopiero a może nawet na przyszłą wiosnę. Okaz piękny zobaczymy jak dalej będzie sie rozwijał. Gratulacje za wyhodowanie i cierpliwość. Pozostałe nasionka pewnie też wzejdą ale z opóźnieniem palmy tak mają jedne kiełkują szybciej inne(nawet tego samego gatunku) później. :D :D :D
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku kochany ;:168 wieeelkie dzięki ;:180 Będę informowała o następnych moich okazach jak tylko ujrzą je moje oczęta :D :D :D

Jutro pokażę moje nowe nabytki ... czyli storczyki 8) 8)
x-C-j
---

Post »

aanula pisze:Przemku kochany ;:168 wieeelkie dzięki ;:180 Będę informowała o następnych moich okazach jak tylko ujrzą je moje oczęta :D :D :D

Jutro pokażę moje nowe nabytki ... czyli storczyki 8) 8)
Oczywiście na relacje z zdjęciami z rozwoju palmy mogę liczyć? :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”