Moja przygoda z roślinami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja przygoda z roślinami

Post »

Rafale! :wit Solidna ptasia stołówka ;:108 Niestety w dzień słońce u mnie trochę przygrzało, temperatura na plusie , śnieg topnieje a na dodatek przed chwilą zaczął padać deszcz. Będzie ślizgawica!!! Uwielbiam takie sielskie widoczki ; bocianie gniazda , krówki na łące/ Wasze stadko jest spore/" sielsko-anielsko" ;:108 Ja tez mieszkam w małej lubuskiej wsi, otoczonej licznymi lasami , pagórkami , wodami. Ziemia w miarę dobra dla uprawy warzyw i kwiatów. Tu jest mój raj na ziemi ;:108
Szparagi dawno temu uprawiałam , teraz 10 km ode mnie jest potężna uprawa szparagów głównie z przeznaczeniem na eksport. Raz w tygodniu w sezonie jeździmy tam i kupujemy spore ilości / 4zł spory pęczek. Zielone- 6 zł pęczek/. Uwielbiamy je z masełkiem i bułką tartą ;:215 Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusia U Ciebie śnieg się już rozpuszcza a u mnie zaczyna dopiero padać. ;:131 Widzę że wiesz co to znaczy sielskie widoki, jeśli mieszkasz na wsi. ;:215 Dzięki za miłe słowa. Jeśli masz niedaleko plantacje to zazdroszczę Ci świeżutkich szparagów. ;:108
Powodzenia. ;:215
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Chciałbym wszystkim podziękować, którzy życzyli mi śniegu, dmuchali go w moją stronę. :;230 Marzenia się spełniły popołudni zaczął padać śnieg. ;:138 I cały czas sypie. ;:138

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

malinowe poletko i truskawkowe poletko :;230

Obrazek Obrazek
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie nasypało śniegu powyżej kostek, a teraz pada deszcz i temperatura wzrosła do ok. zera.
Będzie ślizgawica. ;:222
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Lucyna Na szczęście u mnie jest poniżej zera i pada śnieg. ;:1
    Helen Mirren
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

W moim wątku napisałam Ci tyle, ile wiem o heliotropach - z własnego doświadczenia. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Dziękuję Ci bardzo jak tylko kupie nasiona heliotropów to wysieję je w te dni o których napisałaś. ;:108
Pozdrawiam.
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam Cię ! już tu byłam tylko potem Cię zgubiłam. Mam parę pytań bo na początku sezonu pokazałeś nasiona szalotki i ciekawa jestem czy coś Ci z niej wyrosło. Ja niestety mam kiepskie doświadczenia, bo nawet nie wykiełkowała. Czy arbuz był i czy wyrósł że można go było zjeść, bo nie wiem dlaczego moje kwitły, ale nie zawiązały żadnego owocu, może dlatego że posadziłam w tunelu a tam brakowało zapylacza :;230 No i szkoda, że jak wyjechałeś to zabrałeś babci aparat Obrazek
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Maria Witam Cię serdecznie ;:138 Szalotka wysiana została dość późno (chyba koniec kwietnia) Nie bawiłem się z nią w sadzonki tylko poszła prosto do gruntu. szczypior zaczął zasychać pod koniec września i mimo gęstego siewu, upalnego lata urosła ładna nie spodziewałem się, że taka urośnie. ;:202 Jeszcze trochę jej jest w piwnicy ( bardzo dobrze się przechowuje ). ;:202 To co jeszcze zostało wybrałem do zdjęcia największe ale są i mniejsze wielkości dymki. ;:215 Oceń sama czy jest urosła duża. :?:

Obrazek Obrazek

Arbuzy uprawiam pewnie już będzie z 5 sezon. ;:108 Rozsadę rozpoczynam przeważnie trochę wcześniej niż jest napisane na opakowaniu, ale różnie to wychodzi czasem zapomnę i trochę później wysieję ;:223 ale nic się nie dzieje. Co roku zawsze przynajmniej 5 arbuzów się doczekam. ;:215 Ja swoje uprawiam w gruncie na czarnej foli i z zapylaniem nie zauważyłem problemu bo zawsze na każdym krzaku jest przynajmniej jeden. A jeszcze jedno dołek jak sadzisz warto zaprawić kompostem lub obornikiem bo są to rośliny bardzo żarłoczne. Ja w ubiegłym roku dałem obornik pod nie i podlałem Rosahumusem i rosły bardzo ładnie. Jeśli chcesz w tym roku spróbować to polecam polskie odmiany Rosario F1 i Janosik. Szkoda że nie mam zdjęcia ale nigdy nie zdążę zrobić bo takie arbuzy swoje są bardzo słodkie i szybko zostają skonsumowane. Musisz mi uwierzyć na słowo: w tym roku jeden miał ponad 4 kg. :tan
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rafale! cebulka dorodna , a czytając o arbuzach nabrałam chęci na ponowną uprawę. Kiedyś uprawiałam pod namiotem foliowym , razem z pomidorami , dochowałam się kilku. Przepraszam , wprowadziłam Ciebie w błąd .Szparagi kupujemy po 4 zł /kg a nie pęczek . Taniocha , prawda? Świeżutkie,dorodne, bezłykowe ;:215 bezpośrednio po przywiezieniu z pola. Bywało,ze musieliśmy czekać zanim przywieźli . Od dwóch lat zaczęłam uprawiać w tunelu foliowym bakłażany z doskonałym efektem. W ubiegłym roku miałam nieco mniej niż w poprzednim ponieważ posadziłam za gęsto. Świetne są faszerowane i grillowane .
Cieszę się,ze roślinki Twoje okryła biała pierzynka , mając jednocześnie nadzieję ,ze nie ucierpiały przez trwające mrozy.
Pozdrawiam!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Bogusia Według mnie też spora urosła cebulka. Warto spróbować z arbuzami, na pewno doczekasz się dużych arbuzów ;:108 . To rzeczywiście 4zł/kg to taniocha i to jeszcze za takie świeże. ;:202 ;:202
A jeśli uprawiasz bakłażany to mam do Ciebie pytanie. ;:180 Kiedy zaczynasz wysiewać nasiona bakłażanów robisz jakieś specjalne zabiegi (moczysz nasiona, uszczykujesz pędy czy coś) i czy można je uprawiać w gruncie? Ja dwa sezony uprawiam i zdążą tylko zakwitnąć, może za późno wysiewam czy coś. ;:223
Pozdrawiam i życzę miłego dnia. :D
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Rafale no to jesteś wielki!~
Za jedno i drugie należy Ci się order, a we mnie zrodziła się nadzieja że jeszcze nie wszystko stracone. Z arbuzami jeszcze raz spróbuję bo nasiona zostały, ale w otwartym gruncie i mam nadzieję że rok będzie ciepły ;:333 Cebul mam trochę innych to szalotce odpuszczę :;230 Miłego weekendu!
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Maria Życzę powodzenia i ciepłego lata, może nie tak upalnego jak w tym roku. :;230 ;:224
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Radość z sypiącego śniegu nie trwała zbyt długo. ;:222 Od rana śnieg topnieje. ;:145
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Witaj Rafale przyszłam z wizyta ,śliczną dymkę nam tu prezentujesz ,muszę się trochę rozejrzeć po Twoim ogrodzie bo widzę że tutaj się dzieje :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”