Róże u Doroty...2015

Zablokowany
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże u Doroty...2015

Post »

Dorotko, chyba znalazłam Twoją różę która jest u Ciebie pod nazwą Alchymist . Sprawdź wątek , Róża "Polka".
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich :wit

Sezon ogrodowy 2015 uważam za otwarty :D
Dzisiejsze, świeżutkie fotki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda większość róż

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Popracowałam dzisiaj w ogrodzie. Wreszcie ścięłam zeszłoroczne byliny, wyzbierałam ogromną ilość liści i teraz odczuwam skutki kilkugodzinnego schylania się :roll: , ale jestem zadowolona, bo to co sobie zaplanowałam udało się zrobić. Wszystkie róże wyglądają bardzo dobrze - z jednym wyjątkiem. Kiepsko wygląda Jalitah, co mnie nieco dziwi, bo była bardzo dobrze zabezpieczona, dostała duży kopczyk i przykryłam ją dodatkowo kartonem. Mimo tych zabiegów wygląda na zmarzniętą :( Jak zrobi się cieplej to rozgarnę kopczyk i zobaczę, czy to co znajduje się pod nim, żyje...

Za wszystkie róże już zapłaciłam żeby nic mnie nie kusiło. I tak nieźle zaszalałam - czekam na 22 szt. nowych sadzonek :tan

W A pokazały się róże w kartonikach...i oczywiście nie mogłam się powstrzymać i skusiłam się na kolejne 7 szt. W zeszłym roku kupiłam trzy i wszystkie pięknie kwitły. Bardzo jestem ciekawa co też takiego mi się trafi w tym roku. Lubię ten dreszczyk emocji i czekanie na to, co wyrośnie z tych nabytków....

Obrazek
Wszystkie bardzo ładne, dorodne sadzonki. Ta niżej to różowa
Obrazek
Jedną kupiłam wielkokwiatową...Oby była zgodna z etykietą, bo ta wygląda obiecująco
Obrazek

Aluś właśnie Futro najbardziej poszarpał Bernstein Rose :evil: Niewiele zostało z pędów, które wystawały z kopca.

Mati moja Lucia cała zielona, nawet kopca nie miała :D

Grażynko Gruss an Aachen sprawuje się bardzo dobrze, jest zdrowa, tylko szybko przekwitają kwiaty, ale chyba taka już jej uroda.
Ascot mam dwie. Jedną zamawiałam w szkółce i ta mnie trochę rozczarowała. Ani nie zachwyciła ilością kwiatów, ani pokrojem.
Drugą kupiłam na wyprzedaży w OBI za kilka zł. Nie była w zbyt dobrej kondycji, ale posadziłam ją w donicy i dbałam, a ona pięknie się odwdzięczyła. Zdjęcia, które wstawiłam to właśnie ta z OBI :)

Madziu ;:196 Widzę nowego nicka ;:333
W tym roku zimy nie było, to wszystkie róże są zieloniutkie. Pomponella to silna róża, więc na pewno Twoja ładnie przezimowała.
Róże sadzę w zależności od gatunku. Parkowe, które docelowo mają być spore, sadzę w odległości ok. 1 m. Mniejsze, w odległościach, od 80 do 60 cm.
Z przycinaniem czekam na kwitnienie forsycji, ale w tym roku zastanawiam się, czy nie zrobić tego wcześniej ;:218 Wszystko zależeć będzie od pogody. Tak naprawdę to większość moich panienek już kwalifikuje się do cięcia.Powyżej wstawiłam zdjęcia zapączkowanych pędów. Tylko patrzeć jak z nich rozwiną się listki. A maja być jeszcze nocne przymrozki...
Miedzianem pryskam zaraz po cięciu. Trudno powiedzieć co byłą przyczyną, że Twoja róża nie przetrwała. Może faktycznie za szybko ją odkryłaś i cięłaś? Potem przyszły przymrozki i sprawę załatwiły...

Daysy Tuscany i Comte posadziłam jesienią 2012 roku.

Madziu o Ascot napisałam wyżej w odpowiedzi Grażynce kogra

Sabinko jedną z dwóch Ascot kupowałam właśnie w OBI.
Z Chopina jestem bardzo zadowolona. U mnie mączniaka złapał w pierwszym roku po posadzeniu. W późniejszych latach już nie było tego problemu.
Muszę go tylko po pierwszym kwitnieniu dość mocno ściąć, bo lubi wypuszczać długaśnie baty. Dwa ostatnie zdjęcia zrobiłam stojąc na stołku ;:306 Pęd miał ok. 2 m.

Aniu aneczka1979 z John Laing będziesz zadowolona ;:108
Na Rosebook chyba nie ma żadnych informacji o Guernsey...

Jadziu dziękuję za linka ;:196 Jest bardzo przydatny.

Lucynko szkoda, że teść taki nieuważny :( , ale John To bardzo silna róża. Na pewno się zregeneruje i jeszcze Cię zachwyci. Plamistość mnie trochę dziwi...Ona ma opinię dość zdrowej. Mam ją od 2012 roku i nigdy nie złapała plamistości, bo kilka listków, trudno nazwać chorobą.

Asiu :wit
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Już wiem, że to nie Alchymist. Ciekawa jestem jakie jest jej prawdziwe imię.

Elwi ;:196 Absolutnie się nie gniewam, nawet mi to do głowy nie przyszło. Po prostu myślałam, że gdzieś Ci zginęłam w gąszczu forumowych wątków, więc troszkę chciałam o sobie przypomnieć :wink:
Brak czasu doskonale rozumiem...U mnie z tym też ostatnio dość krucho, i mam wyrzuty sumienia, że nie do wszystkich jestem w stanie zajrzeć.
Poczekam cierpliwie na Twoją opinię i zapraszam w wolnej chwili.

Aniu aneczka1979 Aphrodite jest ;:167 zamów ją, to dopłacisz i przyjdzie razem z innymi...zaoszczędzisz na dostawie :;230
Williama S masz szansę kupić za kilka zł w A. Ja kupiłam ją w taki sposób, jest duża szansa, że trafisz, bo te z czerwona etykietą w większości się sprawdzały. Ryzyko niewielkie...zaledwie kilka zł.

Kilka wspominkowych zdjęć.

Rhapsody in Blue

Obrazek

Obrazek

William Shakespeare kupiony w zeszłym roku w A w kartoniku

Obrazek

Obrazek

Super Dorothy

Obrazek

Obrazek

Leonardo da Vinci też z A

Obrazek

Obrazek

Za chwilę cd. odpowiedzi.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Rety, ja też w mazowieckim a widzę, że jestem do tyłu z wiosną. :D Kiedy ja się doczekam choćby kwitnących krokusów...? Róże też mają pąki nie takie... Zawsze wiatr w oczy. :lol: Niezłą ilość różyczek zamówiłaś. Ciekawa jestem, jakie ale na pewno jeszcze się nimi pochwalisz. :D
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Kontakt:

Post »

Dorota same piekności pokazujesz, a zakupy super :-)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dorotko żebym to ja Ci tylko miała A w okolicy... ;:185
Zazdroszczę takiej szansy i oczekiwania z dreszczykiem na to, co to za królewna wyjdzie z zakupionego kopciuszka. ;:131
Zamiast Aphrodite skusiłam się na Larissę. ;:131
A masz może Iceberg? Chyba domówię ją w wersji climbing...
Czekam na dalsze wspomnienia. ;:65 Uwielbiam Twe różyce. ;:167
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

A co to zakupiłaś ? ;:138 zwariowalaś :D
Rhapsody ile miejsca potrzebuje ? Bo u mnie za sciolke robia cebulowe i żurawki :idea:
Roże takie jak u mnie tylko nie moge zrobic dobrego zdjecia !wszystko nieostre ;:14
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Cd.

Wagabundo :wit
Dziękuję za tak ciepłe słowa. Bardzo miło przeczytać, że komuś podobają się moje róże :) Zapraszam częściej.
W sierpniu obchodzimy z M rocznicę ślubu...i postawiłam go przed faktem dokonanym...Mianowicie zamówiłam dla nas po jednej róży. M dostał Great North Eastern Rose, ja Princess Alexandra of Kent. Większość wiosennych zamówień podpięłam pod swoje urodziny :D Tak więc każda okazja jest dobra, żeby osiągnąć upragniony cel :lol:

Dorotko jak zobaczysz jej kwiaty na ' żywo ', to się zakochasz.

Lucynko wątek przejrzałam i Polka jest podobna, ale moja NN nie powtarza kwitnienia ;:185 a Polka tak. To raczej nie może być ona. Będę szukała dla niej imienia. Jak zakwitnie to wrzucę do wątku z identyfikacją.

Jeszcze kilka wspomnień.

Gloria Dei

Obrazek

Chippendale

Obrazek

Obrazek

Munstead Wood

Obrazek

Louise Odier

Obrazek

Westerland

Obrazek

Amadeus

Obrazek

Aphrodite w pąku

Obrazek

Jeszcze raz Munstead Wood

Obrazek

Summer Song

Obrazek

Pomponella

Obrazek

Obrazek

Asiu sama byłam zaskoczona, że tyle się już dzieje w ogrodzie. A pierwszy krokus bardzo mnie ucieszył :)
Te pąki na różach trochę mnie martwią...są bardzo nabrzmiałe, a to dopiero 1 marca. Jak przyjdą większe przymrozki, to może być kiepsko. Takie pędy powinno się ciąć...ale boję się, że potem zmarzną i nie będzie już co ciąć, więc czekam. Najwyżej będę cięła z liśćmi :roll: Tylko na miedzian może być za późno jak rozwiną się liście...A może pryskać już miedzianem? Co o tym sądzisz?

Róże od Kamili odbiorę osobiście i na pewno się pochwalę :wink: Jak przyjadą z F też pokażę co mi przysłali.

Ewa ;:196 Bardzo jestem ciekawa co wyrośnie z tych kartonikowych ;:65

Aniu aneczka1979 to szkoda, bo ceny niskie i ryzyko niewielkie. W zeszłym roku wyrosły Graham Thomas, William S i Leonardo da Vinci. Wszystkie zdrowe, z dużym wigorem. Najpierw posadziłam je do donic, żeby zobaczyć co wyrośnie. Latem przesadziłam do gruntu i dalej kwitły. Dlatego się skusiłam i w tym roku....Trochę mnie poniosło, ale w kartonikach z kolorem łsosiowym będą dwie inne. Widziałam, po kolorze pączków i kolcach. Dlatego wzięłam dwie...
Larissa jest ;:167 Też ją posadziłam jesienią. Dzisiaj wygrzebałam etykietę spod kopca. Nie pamiętałam, gdzie ją posadziłam, ale na szczęście się znalazła ;:224
Iceberg mam i to od kilku lat. Wersję parkową...chociaż jak ją kupowałam to chyba miała być pnąca ;:202

Iceberg

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mati tak, chyba zwariowałam, ale jest mi z tym dobrze ;:1 Tylko zastanawiam się jak dam radę obrobić taką ilość...
Rhapsody ma dość wąski pokrój, ale moja przesadzana, więc może jeszcze się rozkrzewić. Zaraz poszukam jej zdjęć z października.

Obrazek
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Dorotko ,chyba kupiłam tę same róże . Byłam w realu podobno to już prawie auchan, kupiłam po dwie różowe i bordowe angielki , u nas nie rzucili tej morelowej a szkoda. Jeszcze Lavender Blue , Parade i cztery we woreczkach ze zdjęciem i podpisem róża parkowa. Zdjęcia na woreczkowychtakie "angielkowate", zobaczę co z nich wyrośnie, bo cena powalająca- 4,69 .
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

:wit Dorotko , gratuluje otwarcia sezonu ogrodowego... ;:108 .
Urocze tez zielonosci , kielki , noski i takie tam :!:
Dostawa roz juz tuz, tuz..., no i kopanie dolkow ;:oj , moze Harry Ci pomoze ;:306 .
Te roze z kartonikow sadzisz do donic , bo to loteria co z tego wyrosnie..., czy na jesieni ew. pszesadzanie... ;:218 ;:196 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Lucynko Real przejął A, więc róże te same. U nas są morelowe, żółte, czerwone i różowe. Była też masa innych, ale nie miałam czasu, aby się przyjrzeć. Muszę koniecznie pojechać w tygodniu, bo jest też spory wybór innych, ciekawych roślinek ;:108

Alexio ;:196
Te pierwsze zieloności tak bardzo cieszą. Dzisiaj musiałam bardzo uważać, aby czegoś nie zdeptać...takie to wszystko jeszcze malutkie. I niestety jednego tulipana zgniotłam ;:223
O kopaniu dołków to nawet nie chcę myśleć, chyba faktycznie poproszę Harrego :;230 A tak poważnie, jeszcze darnina nawet nie zdjęta. Ciągle nie mam kiedy się za to wziąć :roll:
Wszystkie z kartoników pójdą do donic...przecież kupiłam cztery nowe, duże :D , więc z tym nie ma problemu, dla wszystkich starczy. Muszę pojechać tylko po ziemię. Na razie wyniosłam je na zimny strych...te kilka dni powinny wytrzymać. W sezonie zobaczymy co wyrośnie, a potem będę ;:24 gdzie to wszystko posadzić.
PS. Zocha cała zielona :tan
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko super zakupki ;:215 ta lawendowo-niebieska to powinna być Sisi kupiłam ją w zeszłym roku w identycznym kartoniku ,będziesz zadowolona ;:108 muszę odwiedzić jutro A może załapię się jeszcze na angielki ,ty chyba w zeszłym roku kupowałaś angielki w A dobrze pamiętam?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Dorotko, pędy róż u mnie w podobnym stanie. Z cięciem tak jak pisałam - uparcie do forsycji będę czekała. Choć pewnie mnie będzie korcić.
Pomponella faktycznie jakoś sobie radzi. Zdjęłam kaptury i igliwie rozgarnęłam. Kopce zostały. A tu przyszedł od razy przymrozek w nocy -4. Mam nadzieję że to już ostatnie takie podrygi i jednak róże dadzą sobie z nimi radę. Z resztą nie tylko róże. Wszystkie rośliny.
Wiosna u Ciebie rozwija się na całego. Aż miło popatrzeć.
Dorotko, nie masz pojęcia jak ja na tą Glorię poluję... no ale znowu ani u Ewy ani we Florib... jej nie ma. Ah ten Wiliam, chyba zawsze będę u Ciebie do niego wzdychać.
Jak zdecyduję się na róże niepełne, albo półpełne to pierwsza jaką nabędę to właśnie Rhapsody.
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20

Post »

Dorotko i ja podziwiam otwarcie sezonu, a roze piekne. U nas tez widzialam w Lidlu ,reka mnie korcila, ale wkrotce przyjada z Holandii i jeszcze dolkow dla nich nie mam.
Sisi podobno sliczna , będę u ciebie ja podgladac.
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Super zakupy, ja będę szukać pnąćej czerwonej w moim mieście. Nie chcę zamawiać przez internet, bo nie będę kupować dużęj ilośći , wieć nie chcę płacić za przesyłkę dodatkowo.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Oglądając zdjęcia wiosnenne miałam wrażenie, ze przeglądam zdjęcia z mojego ogrodu - widać pora roku u nas ta sama :;230 . Rożyczki z A. - super, szczególnia ta z wieloma pędami mnie zachwyciła. Na Gardenii takich okazów nie było.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”