Kompozycja w dużej donicy (pierwszej z 3

) wygląda aktualnie tak:
Na żywo wygląda to spektakularniej

Zdjęcie nie oddaje piękna tych kwiatów
Po lewej, czerwona, wysoka zwartnica to moja siewka, po prawej niższa czerwona to cebula przybyszowa jednego z rodziców tej siewki. Wyglądają bardzo podobnie ale trochę się różnią

Różni je przede wszystkim wygląd pąków kwiatowych - u mojej siewki pąki kwiatowe są najpierw jasne z nasadą ciemnoczerwoną, po czym różowieją całe aby przed rozkwitem być właściwie całe czerwone. U rodzica pąki kwiatowe, zaraz po rozchyleniu pokryw są ciemnoczerwone.
Tu zdjęcie wyglądu czerwonego rodzica:
Tu wygląd siewki:
Kształt mają taki sam, różnią się odcieniem koloru - siewka jest trochę jaśniejsza i, co ciekawe, jej kwiaty są trochę większe. Na zdjęciu tego nie widać może za bardzo ale na żywo to widać. W każdym razie mi się bardzo podoba - nawet jeśli na pierwszy rzut oka nikt różnicy między nimi nie zobaczy

Siewka ma też cechę białego rodzica - chętnie wydaje cebule przybyszowe - czego czerwony rodzic albo nie robi, albo wypuszcza 1 cebulę rocznie, biały rodzic ma też większe kwiaty niż czerwony - i siewka też to odziedziczyła
A poniżej kwitnący aktualnie biały rodzić:
I kilka zdjęć pozostałych kwiatów w kompozycji w dużej donicy:
I poniżej moja najstarsza zwartnica, która ma olbrzymią cebulę, rodzic siewki. Dopiero zaczyna kwitnąć i niestety ma trochę zdeformowane kwiaty. Jak pęd wyrastał to koty wywróciły donicę i czubkiem pędu roślina uderzyła o krawędź szafy uszkadzając go. Na szczęście się nie złamał a kwiaty maja faliste płatki ale chyba się rozwiną normalnie.