Hippeastrum i nie tylko

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum i nie tylko

Post »

Na zdjęciach kolejne porównanie cebul, posadzonych w tym samym dniu (w okolicach końca roku) - jedna miała widoczne objawy wegetacji (widoczny pęd kwiatowy), druga nie wykazywała objawów przebudzenia.
Pierwsza teraz wygląda tak:
Obrazek

Druga, która była w okresie spoczynku jeszcze wygląda tak:
Obrazek
Czyli jak widać śpi dalej :wink:
Jeśli nie chcecie się denerwować i zastanawiać czy wasza cebula na pewno żyje to sadźcie je do doniczek, gdy już mają widoczne objawy wegetacji - ponieważ jeśli cebula nie będzie chciała się wybudzić to sobie czasem kilka tygodni poczekacie :wink: Te cebule były posadzone w tym samym dniu, co cebule stanowiące kompozycję w dużej donicy.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W dużej donicy powoli rozwija się pierwszy kwiat zwartnicy - nie jest to 'Ambiance' jak wcześniej myślałem, jest to 'Red Lion':
Obrazek
Problem z nim jest taki, że ciężko ładnie uchwycić go na zdjęciach ponieważ jego płatki bardzo odbijają światło lampy błyskowej :wink:

Kolejna cebula w tej donicy to prawdopodobnie ciemno różowa zwartnica (możliwe, że to 'Donau') - w tym roku ma tylko 2 kwiaty, w zeszłym roku na pędzie miał 5 kwiatów.
Obrazek

Jedyna cebula w tej kompozycji, która wypuściła 2 pędy kwiatowe to odmiana bez nazwy, kremowo-czerwona, zakupiona w zeszłym roku w biedronce :wink:
Obrazek

Oczywiście najbardziej czekam na kwitnięcie tej:
Obrazek
Jest to moja pierwsza, kwitnąca siewka, krzyżówka 'Mont Blanc' (nie ma jej w tej donicy, rośnie w donicy obok i również za kilka dni zakwitnie) i 'Red Lion'. Już wiem, że nie wygląda jak 'Red Lion' ponieważ nie ma czerwonych pąków kwiatowych ale okaże się za jakieś 2-3 dni co z tego będzie :wink:
Najniższe Hippeastrum też już ma widoczne pąki, możliwe, że jest to jakaś odmiana przypominająca 'Apple Blossom', którą wziąłem siostrze :wink:
Za 2-3 dni będzie kolorowo w tej donicy :wink:

A tu wygląd całej donicy:
Obrazek
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Nie ja zapylałam, nie ja wysiewałam, ale też jestem bardzo ciekawa , jakie będzie dziecko państwa Mont Blanc i Red Lion.
Basia
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Ciekawe jaki kolor będzie miała ta siewka :? . W pąku ciekawie się zapowiada.
Gdzie zdobyłeś nasiona ?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasiona pochodzą z moich własnych krzyżówek :wink: Więc nie musiałem ich zdobywać :wink:
Kolor zapewne będzie miała czerwony ale bledszy niż 'Red Lion' - wnioskuje po pąkach, które są teraz już prawe całe czerwone:
Obrazek
Jutro zaczną sie pąki rozwijać to będzie wiadomo :wink:

Kompozycja w doniczce wygląda teraz tak:
Obrazek
Najwyższy kwiat jest zielonkawo-kremowy z czerwonymi przebarwieniami i bardzo mi się podoba - a jest to biedronkowy NN :wink:

'Red Lion' z bliska:
Obrazek

I coś różowego - najmniejsza cebula w donicy:
Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten biedronkowy jest śliczny :) . Takie w maziaje lubię najbardziej :).
Teraz żałuję , że nie dałam swoim kwiatom zawiązać nasion ( obrywałam szybko po przekwitnięciu ), może też by coś kosmicznego z nich wyrosło .
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kompozycja w dużej donicy (pierwszej z 3 :wink: ) wygląda aktualnie tak:
Obrazek

Na żywo wygląda to spektakularniej :wink: Zdjęcie nie oddaje piękna tych kwiatów :wink:
Po lewej, czerwona, wysoka zwartnica to moja siewka, po prawej niższa czerwona to cebula przybyszowa jednego z rodziców tej siewki. Wyglądają bardzo podobnie ale trochę się różnią :wink: Różni je przede wszystkim wygląd pąków kwiatowych - u mojej siewki pąki kwiatowe są najpierw jasne z nasadą ciemnoczerwoną, po czym różowieją całe aby przed rozkwitem być właściwie całe czerwone. U rodzica pąki kwiatowe, zaraz po rozchyleniu pokryw są ciemnoczerwone.

Tu zdjęcie wyglądu czerwonego rodzica:
Obrazek

Tu wygląd siewki:
Obrazek

Kształt mają taki sam, różnią się odcieniem koloru - siewka jest trochę jaśniejsza i, co ciekawe, jej kwiaty są trochę większe. Na zdjęciu tego nie widać może za bardzo ale na żywo to widać. W każdym razie mi się bardzo podoba - nawet jeśli na pierwszy rzut oka nikt różnicy między nimi nie zobaczy :wink: Siewka ma też cechę białego rodzica - chętnie wydaje cebule przybyszowe - czego czerwony rodzic albo nie robi, albo wypuszcza 1 cebulę rocznie, biały rodzic ma też większe kwiaty niż czerwony - i siewka też to odziedziczyła :wink:

A poniżej kwitnący aktualnie biały rodzić:
Obrazek

I kilka zdjęć pozostałych kwiatów w kompozycji w dużej donicy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I poniżej moja najstarsza zwartnica, która ma olbrzymią cebulę, rodzic siewki. Dopiero zaczyna kwitnąć i niestety ma trochę zdeformowane kwiaty. Jak pęd wyrastał to koty wywróciły donicę i czubkiem pędu roślina uderzyła o krawędź szafy uszkadzając go. Na szczęście się nie złamał a kwiaty maja faliste płatki ale chyba się rozwiną normalnie.
Obrazek
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkie wspaniale kwitną, ale dla mnie najpiekniej cybister 'Rose :wit
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Śliczne wszystkie :D , jakoś coraz bardziej lubię zwartnice. Pięknie wyglądają w tej donicy ;:333 .
Basia
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna kompozycja , a najśliczniejszy ten najniższy kwiatuszek :D . Swoje cebule posadziłam jednak osobno , jakoś nie potrafię dobrać donicy , aby nasadzenie miało ręce i nogi :? .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wow :D
Gratuluję pierwszego kwitnienia Twojej siewki hippeastrowej ;:138
Tak sobie oglądam jej rodziców i samą siewkę. Różnice, którą wyłapałam...to wyraźniejsze "paseczki" wzdłuż płatków niż na Red Lion.

Ile lat Czekałeś na pierwsze kwitnienie siewki hippeastrowej?

Ja mam najstarsze siewki, to trzyletnie. Ale cebulki są maleńkie, jeszcze.

Śliczne też te hippeastra z małymi kwiatuszkami ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 masz rację, siewka ma widoczniejsze, czerwone żyłki na płatkach - i jest to właśnie wynikiem jaśniejszego koloru :wink: ale gratuluję spostrzegawczości :) z siewki jestem bardzo zadowolony - ja uwielbiam zwartnice o dużych, pojedynczych kwiatach (nie, żebym innych nie lubił ale te są moje ulubione :wink: ) więc siewka mi się bardzo podoba i na pewno będę ją powielał :wink: Znaczy pozwolę się jej samej powielać - co zresztą już robi od 2 lat :wink:

Na to kwitnienie czekałem... 2,5 roku :wink: Wysiana była w czerwcu 2013 roku :wink: Możliwe, że inne siewki z tego samego siewu też zakwitną ale dopiero czekam na kwitnienie (nie wiem czy to moje siewki ponieważ miałem wymieszane cebule przy przeprowadzce i dopiero kwitnienie mi powie co to za cebule :wink: ). Pamiętajcie, że zwartnice uwielbiają słońce i dużo nawozu :wink: Ale też każda cebula rozwija się inaczej, czytałem, że czasem można poczekać i ponad 5 lat na pierwsze kwitnienie. Ja liczę na to, że w przyszłym roku zakwitnie znacznie więcej moich siewek
Awatar użytkownika
dukra13
200p
200p
Od: 23 sie 2007, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z moimi siewkami też bywa różnie. W tym roku liczyłam na taką pięcioletnią i nic a zakwitnie trzylatka.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Własne siewki cieszą najbardziej :D
Ja czekam na kwitnienie cebuli poniżej:
Obrazek
Prawdopodobnie jest to moja siewka - nie przypomina mi to żadnej kupionej cebuli :wink: Aczkolwiek dopiero kwitnienie to potwierdzi. Wnioskuje to zarówno po czerwonym pąku, po wielkości cebuli jak i mnogości cebul przybyszowych. Za jakiś czas będzie wszystko wiadomo :wink:

A poniżej część siewek przed przesadzeniem:
Obrazek

i po przesadzeniu:
Obrazek
Te doniczki za jakieś 2-3 miesiące będą za małe na te siewki ale wtedy będę je przesadzał do większych.

Na tym zdjęciu widać jak wyglądały siewki w doniczce przed przesadzeniem:
Obrazek
2 cebule nie mają liści ponieważ przechodziły okres spoczynku. Jak widać cebule miały tylko trochę ziemi do dyspozycji (nad nimi było kilka centymetrów ziemi ale korzenie rosną tylko w dół :wink: ). Wynika to z tego, że cebule 'wciągnęły' się w głąb doniczki w trakcie wzrostu - sadzone były prawie na powierzchni a jak widać były prawie na dnie.

Obrazek
A tu widać roczne cebule o różnej wielkości (po prawej) i 2-letnią cebulę po lewej. Cebuli najbardziej po prawej mają jakiś 1cm średnicy, były siane późno i mają tak naprawdę kilka miesięcy (nie mają nawet suchej łuski okrywającej - ale część przechodziła okres spoczynku), środkowe siane były w okolicach marca więc mają około 11 miesięcy i około 2cm średnicy, cebula po lewej przeszła już 2 sezony wegetacyjne i po kolejnym mogłaby już kwitnąć.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Bardzo szybko Ci zakwitła ta Twoja siewka hippeastrowa :)

Jestem ciekawa kolejnych kwitnień Twoich zwartnic ;:108

Jak pięknie porozsadzane młode cebule.
Będą rosły, jak na drożdżach.

Ja, sobie swoich siewek hippeastrowych zostawiłam kilkanaście sztuk.
Posadziłam do dużej skrzynki balkonowej. Myślę, że sobie poradzą.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”