Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Nie robiłem tego mięska ale tak sobie dumam, że oprócz masażu ważne jest też odpowiednie wypełnienie (napchanie) słoika.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Tak oczywiście, wiele czynników składa się w całość.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj natknęłam się na golonkę bez kości i skóry
Bardzo się ucieszyłam, zaraz zrobię z niej wędlinkę, pochwalę się co z tego wyniknie.

Pozdrawiam - BabajAGA
Ja dziś robię mielonkę, coś trza jeść 

- tralaluszy
Ja mielonki jeszcze nie robiłam
Zaś obok golonki pekluje się łopatka, tym razem będzie w całości.

Pozdrawiam - BabajAGA
U mnie w lodówce pekluje się karkówka na baleron, szynka i łopatka na wędzonkę 
Mielonka zaraz wychodzi z parzenia.

Mielonka zaraz wychodzi z parzenia.
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Ja na razie nic nie pekluję i nic nie wędzę ale jak z Wami tu pobędę to na pewno coś się wydarzy

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Nie wiesz co tracisz 
Polecam gorąco wyrób własny ale uprzedzam, to wciąga. Nie jestem fanatykiem własnych wędlin, jem też sklepowe ale staramy sie ograniczać sklepowe na rzecz swojego. Nie zawsze to wychodzi, bo po pierwsze człowiek nie jest tak zamożny żeby można było wszystko robić samemu i nie zawsze też się chce.
Niemniej jednak polecam gorąco, to nie jest trudne a daje sporo frajdy, pasja też się liczy, lepiej stać przy wędzarni niż przy sklepie z piwkiem
To był oczywiście żart a poniżej wczorajsza produkcja, mielonka w dwóch wersjach. parzona w prasce i parzona w osłonce barierowej.

Polecam gorąco wyrób własny ale uprzedzam, to wciąga. Nie jestem fanatykiem własnych wędlin, jem też sklepowe ale staramy sie ograniczać sklepowe na rzecz swojego. Nie zawsze to wychodzi, bo po pierwsze człowiek nie jest tak zamożny żeby można było wszystko robić samemu i nie zawsze też się chce.
Niemniej jednak polecam gorąco, to nie jest trudne a daje sporo frajdy, pasja też się liczy, lepiej stać przy wędzarni niż przy sklepie z piwkiem

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
BOGDANIE jestem pewna, że połknę tygo bakcyla. Mam ku temu warunki, w pomieszczeniu w którym jest piec na Ekogroszek jest prawdziwa wędzarnia która juz nawędziła wiele. My jeszcze z niej nie korzystaliśmy ale chyba nadchodzi czas kiedy ją uruchomimy, taki stan zastaliśmy po kupnie domu a że mieszkamy nie tak dawno więc wszystko musi mieć swój czas. Były ważniejsze sprawy 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Bogdanie, proszę o przepis na tę smakowitą mieloneczkę
. Mam już praskę, pora ją wypróbować
.

- wosiek67
- 500p
A ja uważam, że lepiej stać przy wędzarni z piwem takie 2w1.boggi pisze:N
Niemniej jednak polecam gorąco, to nie jest trudne a daje sporo frajdy, pasja też się liczy, lepiej stać przy wędzarni niż przy sklepie z piwkiem![]()

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Generalnie jak mieszam mięsa, przyprawiam, nadziewam i wędzę to nie używam %
Przy wędzeniu to już sobie odpuszczam i czasami puszeczka pryśnie i zobacz to jest już psychologia: stoisz pod sklepem i pijesz piwo, to ludziska gadają że pijaczyna,że to i tamto.
Stoisz przy wędzarni z piweczkiem , to jest ok , jesteś sympatycznym sąsiadem, który wędzi. Nie ważne że masz browarka. Pod sklepem czasami masz ochotę po prostu napić się browca z kolegami, tak od wielkiego dzwona- nie bo jesteś pijak.
Przy wędzeniu to już sobie odpuszczam i czasami puszeczka pryśnie i zobacz to jest już psychologia: stoisz pod sklepem i pijesz piwo, to ludziska gadają że pijaczyna,że to i tamto.
Stoisz przy wędzarni z piweczkiem , to jest ok , jesteś sympatycznym sąsiadem, który wędzi. Nie ważne że masz browarka. Pod sklepem czasami masz ochotę po prostu napić się browca z kolegami, tak od wielkiego dzwona- nie bo jesteś pijak.
- wosiek67
- 500p
O widzisz i przy wędzeniu dym tak nie wchodzi do oczu. A we wcześniejszym etapie produkcji też nie używam bo smak zaburza. Pamiętam jak kiedyś ze szwagrem zrobiliśmy kaszankę to trochę była zbyt pikantna

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
No ja też kiedyś zrobiłem przy okazji świniobicia na swoje wesele i niestety sobie trochę pozwoliłem. Faktycznie kaszanka byłe pieprzna i do tej pory mi kuzyn wspomina 

- tralaluszy