Jak miwia tworzy ogród
- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak miwia tworzy ogród
Rzeczywiście pięknie te derenie się prezentują. Ładne kolory mają tych gałązek. 

- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
Aniu, witaj 
Derenie bardzo lubię, właśnie ze względu na ich ozdobność zimą. Ponieważ mam mały ogród, ważne dla mnie, żeby były też ozdobne w sezonie.
Właśnie te odmiany Dereń biały "Elegantissima" i Dereń rozłogowy "Flaviramea" łączą obie funkcje, bo mają kolorowe, ozdobne liście w sezonie i kontrastowe pędy zimą.
Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o jeszcze jednym dereniu, którego mam w ogrodzie (przepraszam za brak zdjęcia, nadrobię w tym roku
) Dereń świdwa Compressa - to dopiero ładna bestyjka 

Derenie bardzo lubię, właśnie ze względu na ich ozdobność zimą. Ponieważ mam mały ogród, ważne dla mnie, żeby były też ozdobne w sezonie.
Właśnie te odmiany Dereń biały "Elegantissima" i Dereń rozłogowy "Flaviramea" łączą obie funkcje, bo mają kolorowe, ozdobne liście w sezonie i kontrastowe pędy zimą.
Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o jeszcze jednym dereniu, którego mam w ogrodzie (przepraszam za brak zdjęcia, nadrobię w tym roku

- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Potwierdzam, derenie są piękne ja mam kousa satomi kwitnie na różowo:) cudo 

- Koleszko
- 500p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Derenia Białego to będę sadzonkował w marcu z patyczków .
Bardzo mi się on podoba , zwłaszcza w zimę ten kolorek .
Szybko one rosną ? 

- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Mirko - dziękuję za derenia. Widziałam go w ubiegłym roku w szkólce - wczesną wiosną był najładniejszy spośród innych sadzonek - ale nazwa mnie troszkę zniesmaczyła.. Ochota jednak na niego została...
Ok, cieszę się, że rozłogowy nie jest rozłogowy ...
Ale wiesz, ten mały płożący to urwis - ale już znalazłam dla niego miejsce, bo rzekomo jest bardzo ekspansywny
Ok, cieszę się, że rozłogowy nie jest rozłogowy ...

Ale wiesz, ten mały płożący to urwis - ale już znalazłam dla niego miejsce, bo rzekomo jest bardzo ekspansywny

- miwia
- 500p
Ewciu - derenie cousa, te kwitnące, to moje wielkie chciejstwo, niestety, u mnie nie ma na nie najmniejszych szans. Klimat to jedno a i brak miejsca, niestety. Z tym większą przyjemnością będę podziwiać go w Twoim ogrodzie
Zwłaszcza, że satomi to ta ślicznotka o różowych kwiatach. Jeszcze 2 szczególnie mi się podobają, o białych kwiatach : "weisse Fontanne" i "milky Way". Istne cuda.
Pawle - tak, u mnie derenie rosną jak głupie. A im więcej je tnę, tym one większe. Jakby Ci patyczków do ukorzeniania brakło, to daj znać. Po letniej przycince pędów mogę Ci cały wagon wysłać
Beatko - serio ekspansywny? Cudowna wiadomość, oby się sprawdziła. A jeśli o tym mowa, to, niestety, ale czekamy jeszcze na laurowiśnie i może się zdarzyć, że przesyłka dotrze dopiero w czwartek za tydzień. Wczoraj dostałam mail ze szkółki, że czekają na dostawę. Wytrzymamy, prawda ? ;)

Pawle - tak, u mnie derenie rosną jak głupie. A im więcej je tnę, tym one większe. Jakby Ci patyczków do ukorzeniania brakło, to daj znać. Po letniej przycince pędów mogę Ci cały wagon wysłać

Beatko - serio ekspansywny? Cudowna wiadomość, oby się sprawdziła. A jeśli o tym mowa, to, niestety, ale czekamy jeszcze na laurowiśnie i może się zdarzyć, że przesyłka dotrze dopiero w czwartek za tydzień. Wczoraj dostałam mail ze szkółki, że czekają na dostawę. Wytrzymamy, prawda ? ;)
- Koleszko
- 500p
Zobaczymy jak się one mi będą ukorzeniać .
Ale zarezerwuj dla mnie jak coś ze 20 patyczków białego .
To bym zrobił od pola żywopłot z niego . I jakby dało radę to tego drugiego też poproszę .
Postaram się i ja dla Ciebie coś przygotować jak będziesz chciała . 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mireczko czy ten dereń rozłogowy "Flaviramea" pokłada się? bo na zdjęciu nie widzę
Bardzo lubię derenie i chętnie wymieniłabym się na jakieś patyczki, co Ty na to?

- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Mirko, dereń u mnie pierwszą zimę spędza, kupiłam go kwitnącego mam nadzieje że zobaczę w tym roku kwiaty:)
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Nie ma sprawy z przesyłką, ważne, że dotrze.
Wytrzymamy! Prawda!
Róż chyba nie doczekam tylko
- gdzie tam do maja......
Tak, ten dereń płożący jest bardzo ekspansywny, tworzy liczne rozłogi.
Wpuszczę go na rogownicę - a niech się pobiją o swój teren, a co!
Może też być w większych pojemnikach, ale ja raczej go zagruntowię
Wytrzymamy! Prawda!

Róż chyba nie doczekam tylko

Tak, ten dereń płożący jest bardzo ekspansywny, tworzy liczne rozłogi.
Wpuszczę go na rogownicę - a niech się pobiją o swój teren, a co!

Może też być w większych pojemnikach, ale ja raczej go zagruntowię

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Tak,bardzo ładnie razem się komponują
Mój czerwony jest intensywniejszy,bo to Sibirica.Elegantissima też mam,ma liście wariegata.O tej porze pięknie wyglądają łodygi złotlinu japońskiego.Piękna zieleń.Przy takich łagodnych zimach ,to chociaż kwitnienie ich będzie niezawodne 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- miwia
- 500p
Witam Wszystkich 
Pawle - masz u mnie jak w banku. Zapisałam sobie w kajeciku. Przy pierwszym cięciu, dostaniesz patyki z tych 2 dereni, co są w żywopłocie. Na pewno będzie dużo patyczków Elegantissima, bo on też rośnie jak głupi.
Marysiu - jeśli zechcesz cierpliwie poczekać do letniego cięcia, nie ma najmniejszego problemu. Również sobie zapisałam w kajeciku i patyczki wyślę. Dziękuję również za miłą propozycję wymiany
U mnie żaden z tych dereni się nie pokłada. Flaviramea tworzyła u mnie krzew, dość rozłożysty, choć nie tak wysoki jak te w żywopłocie. Na jesieni go przesadzałam, bo chciałam nim zapełnić lukę właśnie między garażem a płotem i bardzo silnie go ciachnęłam, bo nie było szans na przesadzenie.
Ewciu - zimę mamy taką, że z pewnością kwiaty będą
Ja u mnie boję się nie tyle zimy, co wiosny. U mnie w maju, bywało, że i po zimnej Zośce, przymrozki sięgają czasem i -15 stopni. I to jest dla mnie problem. Do tego dochodzi wiatr od Śnieżki i pobliskiej rzeki. Takie warunki załatwiły mi katalpę, aralię, ozdobne wiśnie i migdałki (więcej nie pamiętam
)
Beatko - ja też planuję go posadzić w gruncie. W tym roku miejsca w donicach zajmą trawy. W tamtym roku posadziłam w donicach 2 rodzaje rozplenicy i wyglądało to tak pięknie, że w tym roku nadomawiałam miskantów i będą zdobić mi taras (mam nadzieję )
A zdradzisz jakie różyczki zamówiłaś ? I czemu będą dopiero w maju ?
Mireczko - Złotlin mówisz ? Hmmm... Miałam i oddałam koleżance, bo miał u mnie parę marnych, żółtych kwiatuszków. Ale, jeśli go polecasz, to może się z nim przeproszę
Życzę wszystkim miłej niedzieli

Pawle - masz u mnie jak w banku. Zapisałam sobie w kajeciku. Przy pierwszym cięciu, dostaniesz patyki z tych 2 dereni, co są w żywopłocie. Na pewno będzie dużo patyczków Elegantissima, bo on też rośnie jak głupi.

Marysiu - jeśli zechcesz cierpliwie poczekać do letniego cięcia, nie ma najmniejszego problemu. Również sobie zapisałam w kajeciku i patyczki wyślę. Dziękuję również za miłą propozycję wymiany

Ewciu - zimę mamy taką, że z pewnością kwiaty będą

Beatko - ja też planuję go posadzić w gruncie. W tym roku miejsca w donicach zajmą trawy. W tamtym roku posadziłam w donicach 2 rodzaje rozplenicy i wyglądało to tak pięknie, że w tym roku nadomawiałam miskantów i będą zdobić mi taras (mam nadzieję )

A zdradzisz jakie różyczki zamówiłaś ? I czemu będą dopiero w maju ?
Mireczko - Złotlin mówisz ? Hmmm... Miałam i oddałam koleżance, bo miał u mnie parę marnych, żółtych kwiatuszków. Ale, jeśli go polecasz, to może się z nim przeproszę

Życzę wszystkim miłej niedzieli

Witaj
Widziałam,że akanta przezimowałaś w domu. Ja swojego posadziłam jesienią i przykryłam. Ciekawe czy przezimował ? Chyba za chwilę pójdę zajrzeć pod akontową kołderkę i zobaczę jak wygląda. Pozdrowienia
Widziałam,że akanta przezimowałaś w domu. Ja swojego posadziłam jesienią i przykryłam. Ciekawe czy przezimował ? Chyba za chwilę pójdę zajrzeć pod akontową kołderkę i zobaczę jak wygląda. Pozdrowienia
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Derenie rozmnażałam z patyków pozyskiwanych zimą, a o letnim cięciu nic nie wiem i nie rozmnażałam w ten sposób 

- Koleszko
- 500p
Mario i z jakim skutkiem Ci to wyszło ?
Latem też się ukorzenią .
zrobię mały busz z nich . 
Latem też się ukorzenią .