Jak miwia tworzy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak miwia tworzy ogród

Post »

Rzeczywiście pięknie te derenie się prezentują. Ładne kolory mają tych gałązek. :D
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Aniu, witaj :)
Derenie bardzo lubię, właśnie ze względu na ich ozdobność zimą. Ponieważ mam mały ogród, ważne dla mnie, żeby były też ozdobne w sezonie.
Właśnie te odmiany Dereń biały "Elegantissima" i Dereń rozłogowy "Flaviramea" łączą obie funkcje, bo mają kolorowe, ozdobne liście w sezonie i kontrastowe pędy zimą.
Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o jeszcze jednym dereniu, którego mam w ogrodzie (przepraszam za brak zdjęcia, nadrobię w tym roku :oops: ) Dereń świdwa Compressa - to dopiero ładna bestyjka :D
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Potwierdzam, derenie są piękne ja mam kousa satomi kwitnie na różowo:) cudo ;:333
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Derenia Białego to będę sadzonkował w marcu z patyczków . :lol: Bardzo mi się on podoba , zwłaszcza w zimę ten kolorek . :lol: Szybko one rosną ? :wink:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Mirko - dziękuję za derenia. Widziałam go w ubiegłym roku w szkólce - wczesną wiosną był najładniejszy spośród innych sadzonek - ale nazwa mnie troszkę zniesmaczyła.. Ochota jednak na niego została...
Ok, cieszę się, że rozłogowy nie jest rozłogowy ... :tan
Ale wiesz, ten mały płożący to urwis - ale już znalazłam dla niego miejsce, bo rzekomo jest bardzo ekspansywny :roll:
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p

Post »

Ewciu - derenie cousa, te kwitnące, to moje wielkie chciejstwo, niestety, u mnie nie ma na nie najmniejszych szans. Klimat to jedno a i brak miejsca, niestety. Z tym większą przyjemnością będę podziwiać go w Twoim ogrodzie ;:108 Zwłaszcza, że satomi to ta ślicznotka o różowych kwiatach. Jeszcze 2 szczególnie mi się podobają, o białych kwiatach : "weisse Fontanne" i "milky Way". Istne cuda.

Pawle - tak, u mnie derenie rosną jak głupie. A im więcej je tnę, tym one większe. Jakby Ci patyczków do ukorzeniania brakło, to daj znać. Po letniej przycince pędów mogę Ci cały wagon wysłać :wink:

Beatko - serio ekspansywny? Cudowna wiadomość, oby się sprawdziła. A jeśli o tym mowa, to, niestety, ale czekamy jeszcze na laurowiśnie i może się zdarzyć, że przesyłka dotrze dopiero w czwartek za tydzień. Wczoraj dostałam mail ze szkółki, że czekają na dostawę. Wytrzymamy, prawda ? ;)
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

Zobaczymy jak się one mi będą ukorzeniać . :D Ale zarezerwuj dla mnie jak coś ze 20 patyczków białego . :lol: To bym zrobił od pola żywopłot z niego . I jakby dało radę to tego drugiego też poproszę . :wink: Postaram się i ja dla Ciebie coś przygotować jak będziesz chciała . :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mireczko czy ten dereń rozłogowy "Flaviramea" pokłada się? bo na zdjęciu nie widzę ;:185 Bardzo lubię derenie i chętnie wymieniłabym się na jakieś patyczki, co Ty na to?
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Mirko, dereń u mnie pierwszą zimę spędza, kupiłam go kwitnącego mam nadzieje że zobaczę w tym roku kwiaty:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Nie ma sprawy z przesyłką, ważne, że dotrze.
Wytrzymamy! Prawda! ;:168
Róż chyba nie doczekam tylko ;:65 - gdzie tam do maja...... ;:306 ;:306 ;:306
Tak, ten dereń płożący jest bardzo ekspansywny, tworzy liczne rozłogi.
Wpuszczę go na rogownicę - a niech się pobiją o swój teren, a co! ;:oj
Może też być w większych pojemnikach, ale ja raczej go zagruntowię :;230
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Tak,bardzo ładnie razem się komponują ;:108 Mój czerwony jest intensywniejszy,bo to Sibirica.Elegantissima też mam,ma liście wariegata.O tej porze pięknie wyglądają łodygi złotlinu japońskiego.Piękna zieleń.Przy takich łagodnych zimach ,to chociaż kwitnienie ich będzie niezawodne ;:173
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p

Post »

Witam Wszystkich :)
Pawle - masz u mnie jak w banku. Zapisałam sobie w kajeciku. Przy pierwszym cięciu, dostaniesz patyki z tych 2 dereni, co są w żywopłocie. Na pewno będzie dużo patyczków Elegantissima, bo on też rośnie jak głupi. :)

Marysiu - jeśli zechcesz cierpliwie poczekać do letniego cięcia, nie ma najmniejszego problemu. Również sobie zapisałam w kajeciku i patyczki wyślę. Dziękuję również za miłą propozycję wymiany ;:196 U mnie żaden z tych dereni się nie pokłada. Flaviramea tworzyła u mnie krzew, dość rozłożysty, choć nie tak wysoki jak te w żywopłocie. Na jesieni go przesadzałam, bo chciałam nim zapełnić lukę właśnie między garażem a płotem i bardzo silnie go ciachnęłam, bo nie było szans na przesadzenie.

Ewciu - zimę mamy taką, że z pewnością kwiaty będą :) Ja u mnie boję się nie tyle zimy, co wiosny. U mnie w maju, bywało, że i po zimnej Zośce, przymrozki sięgają czasem i -15 stopni. I to jest dla mnie problem. Do tego dochodzi wiatr od Śnieżki i pobliskiej rzeki. Takie warunki załatwiły mi katalpę, aralię, ozdobne wiśnie i migdałki (więcej nie pamiętam :wink: ) :)

Beatko - ja też planuję go posadzić w gruncie. W tym roku miejsca w donicach zajmą trawy. W tamtym roku posadziłam w donicach 2 rodzaje rozplenicy i wyglądało to tak pięknie, że w tym roku nadomawiałam miskantów i będą zdobić mi taras (mam nadzieję ) :wink:
A zdradzisz jakie różyczki zamówiłaś ? I czemu będą dopiero w maju ?

Mireczko - Złotlin mówisz ? Hmmm... Miałam i oddałam koleżance, bo miał u mnie parę marnych, żółtych kwiatuszków. Ale, jeśli go polecasz, to może się z nim przeproszę :idea:

Życzę wszystkim miłej niedzieli :)
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Witaj
Widziałam,że akanta przezimowałaś w domu. Ja swojego posadziłam jesienią i przykryłam. Ciekawe czy przezimował ? Chyba za chwilę pójdę zajrzeć pod akontową kołderkę i zobaczę jak wygląda. Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Derenie rozmnażałam z patyków pozyskiwanych zimą, a o letnim cięciu nic nie wiem i nie rozmnażałam w ten sposób ;:185
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

Mario i z jakim skutkiem Ci to wyszło ?

Latem też się ukorzenią . :wink:

;:215 zrobię mały busz z nich . :lol:
ODPOWIEDZ