Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

Amanita,ja mam dziwne wrażenie,ze ten słonik to raczej do ozdoby niż do jedzenia :twisted:

Gdzieś na anglojęzycznej stronie w komentarzach czytałam,że smakuje jak trawa :shock: Ale może i trawę da się polubić ,zwłaszcza,ze taka wartosciowa i bogata w witaminy i mikroelementy :lol:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Dzwonka miałem w zeszłym roku.Trzeba prowadzić na 2-4 pędy,tzn.zostawić tylko pierwsze rozwidlenie ,lub jeszcze dwa drugie.Z następnych rozwidleń zostawiać to silniejsze,a drugie wycinać całkiem ,albo za pierwszym zawiązkiem.Obecnie zimuję trzy dzwonki w piwnicy,temp ok 15 st.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A być może ona i ozdobna tylko. Rodzinka mi w zeszłym sezonie przywiozła taką małą paprykę ozdobną, odm. 'Salsa orange', o małych pomarańczowych owocach w kształcie łzy. Owoce były bez smaku, nawet nie to, że niesmaczne, po prostu bez smaku. No, może faktycznie jak trawa trochę ;:306 Zostawiłam sobie nasiona, ale na pewno nie będę tego wysiewać w najbliższym stuleciu ;:224

krynka, ale w zeszłym sezonie, jalapeno orange, które chyba i Ty miałaś z tych samych nasion - smakowały u mnie jak trawa, a potem były jakieś kwaśne ;:306 Dziwna sprawa, i kształt miały taki lekko pomarszczony, kwadratowy :wink: Nie wiem ile różnych pyłków się przypadkiem dostało do kwiatów rośliny matki, ale zrobił się niezły misz-masz :D Pozostałe, inne jalapeno wyglądały normalnie.

A wyglądała tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Widzę że temat Zvonka się rozwinął.A więc jeszcze raz. Zvonek u mnie rósł w doniczkach z przeznaczeniem uprawy balkonowej , a w okresie jesienno-zimowym w domu.W uprawie doniczkowej dorastał maksymalnie do 40cm! I tak miało być aby można go było trzymać w domu. Co się tyczy uprawy w szklarni ,tunelu czy odkrytym gruncie urośnie do takich rozmiarów jak piszecie-to normalne.Największą jego zaletą było to że w mieszkaniu pięknie dojrzał i żadne przymrozki nie były mu straszne.

Pozdrawiam. :wit
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Faworyt, jak duża była doniczka , w której uprawiałeś dzwonka :?: . Czy przycinałeś go :?: Miałam go w szklarni , dojrzewał dość dobrze, ale przerósł moje 150cm wzrostu. W tym sezonie spróbuję uprawy doniczkowej bo bardzo mi się podoba kształt papryczek. Balkon mam zabudowany i w tej chwili stoi tam jedna papryczka Chili Numex Twilight. Straciła większość liści , ale jeszcze żyje. Druga stoi w mieszkaniu i wypuszcza nowe listki. Czy mam zacząć ją nawozić :?:
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Bożenko:
Doniczki miałem średnicy ok.12cm. i wysokości 20cm. tak około. Nie sprawdzałem ale podejrzewam że gdyby były mniejsze, a przez to korzenie mniejsze pole do popisu to rośliny byłyby jeszcze niższe.Nie przycinałem-rosły na żywioł.Mnie niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie udało się ich przetrzymać przez zimę,więc nie wiem jak z nawożeniem,ale z tego co tu piszą bardziej obeznani w temacie to planują zacząć zasilać początkiem lutego.

Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj 12 cm ? Nie sądziłam,że w takiej doniczce Zvonek jest w stanie wydać owoce.

Ciekawa sprawa z tą papryczką. Ja uprawiałam ją pierwszy raz w ubiegłym roku i nie znajac jej mozliwości i wigoru,posadziłam w donicy ok 5 l i postawiłam w tunelu między posadzonymi już pomidorami. Od razu zaczęła rosnąć jak szalona. Po jakimś miesiącu zorientowałam się,że trzeba dać jej większą donicę. Jednak gdy próbowałam ją podnieść ,okazało sie to niemożliwe :lol:
Grube korzenie poprzerastały przez dziury w dnie donicy i wrosły w ziemię w tunelu. ;:oj I tak już została. Ciężko było ją ujarzmić,urosła prawie jak drzewo. :shock: Cięłam ja dość drastycznie ze trzy razy i trochę owoców dojrzało,w przeciwnym razie pewnie bym nawet nie spróbowała.
Teraz juz wiem,że trzeba ją trzymać na krótkiej smyczy- tak jak pisał KaLo :) A w tym sezonie muszę od niej odpocząć :;230
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiadomości o Elephantormany najlepiej szukać w sieci wpisując "Chili Elephant" lub "Chili Elefant", tak najczęściej jest ta odmiana nazywana. Ostrość średnia, a co do jej urody... Cóż, mnie się podoba i ją sieję :D Drugiej takiej nie ma :D A jak ładnie na krzaku wygląda, szczególnie jeszcze nie dojrzała, można sobie popatrzeć tutaj: http://chiliforum.hot-pain.de/thread-22149.html
A, i jest jeszcze jedna odmiana o podobnej nazwie, Elephant´s Trunk (Elefantenrüssel), bez siateczki spękań, lekko ostra, długie nieregularne sople.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
MARIOooZIOOM
100p
100p
Od: 25 lut 2014, o 17:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenka79 to tak samo jak ja :) też lubię mieć coś innego ;:136
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

A które z ostrych papryczek Wam po prostu smakują? Nie tylko,że ostrość,ale i smak,soczystość...macie faworytów? :)
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

HP22B wykielkowalo mi w 4 dni:-D
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Mi na razie najbardziej smakował Cyklon gruby, chrupki i ma taki lekki słodki posmak.

Powiedzcie mi proszę ile kropel wody utlenionej mam dać na średnią nakrętkę od słoika w której moczę nasiona?
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Faworyt, dziękuję za odpowiedź, zobaczę jak u mnie uda się dzwonek doniczkowy.
Pozdrawiam , Bożenka.
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Już sobie doczytałem, że trzeba użyć 3% roztworu wody utlenionej :D
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak sobie myślę,że Zvonek ma jednak jakieś predyspozycje do uprawy doniczkowej,mimo silnego wzrostu .
Pewien młody człowiek dostał ode mnie sadzonkę w ub roku i dziś przysłał mi aktualne zdjęcie swojego okazu. Papryka sporo większa od 7-letniej dziewczynki,zielona,mocno rozkrzewiona na boki z czerwonymi owocami ;:oj Doniczka mała,ok 3-4 l.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”