Ogród Madzi - część 2
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Madzi - część 2
No to 1w dwóch osobach
a i ile ten cyprysik nutkajski ma lat?

- bejka1970
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Madziu ja jak patrzę na oszronione drzewa to myślę,że mogłabym pokochać zimę....gdybym nie musiała dojeżdżać do pracy 

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Madziu u ciebie mrozik oszronił a u mnie spadł śnieg.Ach ta zima,fajnie by było gdyby była na święta a potem sobie poszła w siną dal 

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
jak czytam ,że u Was już takie mrozy , -10 !!!!, gdzie indziej śnieg, to aż mi zimno się robi, u mnie były minimalne przymrozki, ale nawet kwiatków za bardzo nie zmroziły
Mam uczulenie na gołoledź , jak jeździłam do pracy to wylądowałam w głębokim rowie, taka była szklanka
całe szczęście ,że już nie pracuję i nie muszę walczyć z śniegiem , gołoledzią
Ale gdybym miała wybierać, to bym wybrała tę gołoledź i pracę , byłabym młodsza 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mati,
cyprysik rośnie u mnie jakieś 8 lat. Kupiłam go jako niewielką sadzonkę.
Beatko-Bejko,
ja do pracy mam jakieś 70 km, co prawda codziennie nie muszę jeździć. Zimowe drogowe oślizgłości nieraz mnie spowolniały. Kilka razy trafiło mi się jakieś totalne ekstremum, ale tak czy siak zawsze jakoś się przebiłam.
Beatko-Beacia,
ja jednak utrzymuję, że najlepsza zima to taka, która trwa nieprzerwanie od połowy grudnia do końca marca. Po takiej zimie straty ogrodowe są zawsze mniejsze niż po cyklicznych nawrotach mrozu przeplatanych wysokimi temperaturami. Oczywiście taka zima powinna być śnieżna - wtedy pełnia szczęścia. A poza tym dobra zima nie jest zła.
Karolciu,
jedno szczęście, że w rowie, a nie np. na grubym drzewie albo na masce ciężarówki.
cyprysik rośnie u mnie jakieś 8 lat. Kupiłam go jako niewielką sadzonkę.
Beatko-Bejko,
ja do pracy mam jakieś 70 km, co prawda codziennie nie muszę jeździć. Zimowe drogowe oślizgłości nieraz mnie spowolniały. Kilka razy trafiło mi się jakieś totalne ekstremum, ale tak czy siak zawsze jakoś się przebiłam.
Beatko-Beacia,
ja jednak utrzymuję, że najlepsza zima to taka, która trwa nieprzerwanie od połowy grudnia do końca marca. Po takiej zimie straty ogrodowe są zawsze mniejsze niż po cyklicznych nawrotach mrozu przeplatanych wysokimi temperaturami. Oczywiście taka zima powinna być śnieżna - wtedy pełnia szczęścia. A poza tym dobra zima nie jest zła.
Karolciu,
jedno szczęście, że w rowie, a nie np. na grubym drzewie albo na masce ciężarówki.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- mati1999
- 1000p
Ale teraz widok sie zrobił
ta szadz taka zimowa i romantyczna
nie zdziw się ale ja to taki romantyk
i pomyślec że mgła i zimno się przydają
a ten ostatni cyprysik nn ?
szkoda bo dużo osób go ma i mi sie podoba 

Napisała, , że Lawsona
Madziu, cudowne te zdjęcia

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
I można zimą ogrody podziwiać. Szadź wspaniale podkreśliła uroki zimozielonych. A perukowiec
.
Ja i nutkaje i inne "potworzaście" wyglądające rośliny lubię. Jeszcze jest taki jałowiec, zapomniałam jak się nazywa. Na szczęście Sław też lubi, więc w kwestii zakupów drzew i krzewów mam wolną rękę. Jeszcze przy zakupach różanych nie marudzi, ale przy innych kwiatkach już widzę czasami grymasy.

Ja i nutkaje i inne "potworzaście" wyglądające rośliny lubię. Jeszcze jest taki jałowiec, zapomniałam jak się nazywa. Na szczęście Sław też lubi, więc w kwestii zakupów drzew i krzewów mam wolną rękę. Jeszcze przy zakupach różanych nie marudzi, ale przy innych kwiatkach już widzę czasami grymasy.

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Ale pięknie wygląda to szadź
a swoją drogą jak Ty tam kosisz trawę ? widzę dużo rozrzuconych ślicznie, ale nie praktycznie do koszenia
Mój Stasiu to by połowę z tego wykosił, że niby nie zauważył , niejedną małą roślinkę wykosił jak rosła tak sobie na trawniku
teraz sadze pod płotami
środek wolny

- Koleszko
- 500p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Bardzo fajne masz Cyprysiki . A Nutkajski wymiata.
Wprawdzie trzeba go prowadzić w górę , ale jego piękno wszystko wynagradza . 

- mati1999
- 1000p
Jeju Tulapku to wiemTulap pisze:Napisała, , że Lawsona![]()

Madziu to odmiana Tatra akurat w wątku o cyprysikach taka odmiana jest;:138
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Mati,
ostatni cyprysik to cyprysik Lawsona, odmiana nie była podana. Być może Stardust.
Cyprysik Tatra należy do gatunku c. nutkajski. Też takiego mam, wygląda zupełnie inaczej, co widać na poniższym zdjęciu:

Małgosiu,
zapewne chodzi Ci o jałowiec Hortsmann - mam 4 sztuki.
Karolino,
koszę kosiarką spalinową, w niektórych miejscach używam wykaszarki.
Wokół krzewów i drzew jest sporo wolnego od darni miejsca, tak więc nie muszę podjeżdżać blisko.
Pawle,
cyprysik nutkajski sam wykształca przewodnik, nie trzeba podwiązywać.
Jedynie małe sadzonki(szczepione) potrzebują palika, ale tylko przez jakieś 2 lata.
Mam jedną siewkę i sama rośnie, jak trzeba.
ostatni cyprysik to cyprysik Lawsona, odmiana nie była podana. Być może Stardust.
Cyprysik Tatra należy do gatunku c. nutkajski. Też takiego mam, wygląda zupełnie inaczej, co widać na poniższym zdjęciu:

Małgosiu,
zapewne chodzi Ci o jałowiec Hortsmann - mam 4 sztuki.
Karolino,
koszę kosiarką spalinową, w niektórych miejscach używam wykaszarki.
Wokół krzewów i drzew jest sporo wolnego od darni miejsca, tak więc nie muszę podjeżdżać blisko.
Pawle,
cyprysik nutkajski sam wykształca przewodnik, nie trzeba podwiązywać.
Jedynie małe sadzonki(szczepione) potrzebują palika, ale tylko przez jakieś 2 lata.
Mam jedną siewkę i sama rośnie, jak trzeba.
- mati1999
- 1000p
Ja jestem ciekawy twojego ogrodu za 20 lat
i bedziesz mieć najwieksze arboretum na fo razem z Karoliną 

- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
Witam Madziu , pięknie wygląda Twój ogród jesienią aż chce się pospacerować po alejkach między krzewami, widać dużo przemyślanych i ciekawych aranżacji. Za kilka lat ,gdy wiele z roślin podrośnie wprawi w jeszcze większy zachwyt
.Przeglądając zdjęcia na jednym wypatrzyłam wysoką hortensję za niższym rododendronem.Jaka to odmiana i jaką u Ciebie ma wysokość? Szukam wysokiej i gęstej hortensji.