Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Post »

Witaj:)y
Trzymam kciuki za reanimację. Oby się udało!!!
Popytaj innych, nie wiem, czy o to nie jest atak grzyba. Ja miałam coś podobnego... była to szara pleśń. Zastosowałam polecane przez Jovankę środki i przeszło. Nawet uratowałam pęd kwiatowy.
Powodzenia więc...a jak się nie uda - głowa do góry... Ja parę też wysłałam do Wiecznej Dżungli...
Pozdrawiam :D
Ania
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ceres informuj nas jak tam postępy choruszka :)
a-nia251
50p
50p

Post »

Właśnie, właśnie :D .
Czekamy na wieści!
Trzymam kciuki :D
Ania
a-nia251
50p
50p

Post »

Hej
Dokladnie obejrzałam zdjecia.
Choroba chyba szybko postępuje? kiedyś kupiłam storczyka, który miał coś takiego i bardzo szybko liście gniły. Tak to wygląda u Ciebie? Jeśli jest to zgnilizna bakteryjna, kwiata raczej nie da się uratować.
Ale poczekaj na rady znawców.
Pozdrawiam :D
Ania
alastor
50p
50p
Od: 30 sie 2008, o 18:33

Dziwny phalaenopsis

Post »

wczoraj zostałam hodowcą storczyka (phalaenopsisa dokładniej rzecz ujmując )poprzez obdarowanie :)
roślinka jest oczywiście piękna, ale niestety ma pewne cechy, które mnie niepokoją:
-na płatkach kwiatów widoczne są szarawe okrągłe plamki o średnicy ok 1 milimetra(nieliczne są większe) z ciemną obwódką
-niektóre korzenie pokryte są żółtawo-białym nalotem, nieprzyjemnie kojarzącym się z pleśnią...
-dwa korzenie"zewnętrzne" mają czarne i podeschnięte końcówki ( w odróżnieniu od dwóch innych, które są w porządku :)
-zauważyłam 3 więdnące pąki i 1 zwiędnięty kwiatek :(
roślinka nie wygląda na umierającą: ma ładne jednolicie ubarwione liście, korzenie w doniczce są zieloniutkie (kolor młodej trawy) i wilgotne( wnioskuję, że w sklepie był obficie podlewany, więc nie zamierzam go moczyć przez dluższy czas)
załączam kilka zdjęć dla łatwiejszego stawiania diagnozy
liczę na szybką odpowiedź i POZDRAWIAM SERDECZNIE :)
alastor Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
alastor
50p
50p

Kolejne zdjęcia

Post »

bo nie wszystkie się zmieściły :) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Alastorze ;:7 ,

Według mnie storczyk wygląda całkiem dobrze, ale postaram się w miarę możliwości odpowiedzieć na Twoje pytania:
- plamki na płatkach kwiatów mogą wynikać ze zbyt długiego pobytu storczyka w folii. Latem nawet krótki pobyt w folli może źle wpływać na ogólną kondycję storczyków,
- nalot na korzeniach może być wynikiem podlewania wodą z kranu, bo tak pewnie podlewano w sklepie,
- końcówki korzeni powietrznych często schną albo się łamią np. w transporcie. Te w doniczce wyglądają na zdrowe i widać po nich, że storczyk został niedawno podlany,
- pąki i kwiaty często więdną :( przy zmianie warunków np. po transporcie od producenta do sklepu, a później do domu itp.,
Warto poczytać informacje o uprawie storczyków na forum i na innych stronach storczykowych. Życzę powodzenia w uprawie i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

storczyk jest bardzo ładny i wygląda na zdrowy. plamki mogą być np. od wody. może ktoś popryskał kwiaty... (a nie powinno się tak robić)
alastor
50p
50p

Post »

dziękuję za szybkie odpowiedzi :D
kwiatkowi odpadły 3 pączki :? ale jeśli to tylko reakcja na przeprowadzkę, to przestaje się już o niego martwić :)
czy to normalne, że mając go od dwóch dni już mam ochotę na następnego ;:88
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Jak najbardziej normalne. Większość z nas tak zaczynała. Albo od storczykowego prezentu, albo od zakupienia kwitnącego dla dekoracji. Zachwyt nad pięknem storczyków powoduje apetyt na następnego. I w ten sposób popadamy w storczykomanię.
A więc witaj w gronie zakręconych pozytywnie storczykomaniaków. ;-)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

O chorobie zaczniesz myśleć głośno, gdy spacerując kiedyś ulica będziesz wyliczać kto,

gdzie i ile ma ich w oknach ;D

Ślicznie wybarwiony ten Twój Phalaenopsis ;) A pakami sie nie przejmuj - one tak odreagowują...

też to przechodziłam - jak chyba większość z nas tu :roll:

p.s.

Witaj ;)
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Witaj, Alastor!
Mam nadzieję, że ten pierwszy rozpocznie piękną kolekcję!
jasminee1 :wit
alastor
50p
50p

Post »

nie wiem czy aż kolekcję- mam ograniczone terytorium :) ale mam już drugiego kwiatka! zabrałam(za przyzwoleniem oczywiście)dogorywającą cambrię koleżance. spróbuję się na niej czegoś nauczyć oczywiście przy pomocy tutejszych forumowiczów :) w kwiatkach znalazłam już 2 szkodniki: Obrazek Obrazek mam nadzieję, ze nie namieszają za bardzo... Obrazek- a tak wygląda cambria. pozdrawiam
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Czemu dogorywająca? Jak dla mnie wygląda ok :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Piękne te szkodniki. Takie też mogłabym mieć, w każdym kwiatku :-)
jasminee1 :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”