Czym nawozić pomidory-cz.2
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Dlatego namawiam forumowiczów do wykonania analizy gleby. Jeśli gleba jest uprawiana latami i nawożona regularnie nawozami organicznymi to nawet bez rzodkiewki można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że nie jest ona jałowa. Więc póki co należy nawieźć obornikiem w nie za dużej dawce i obserwować rośliny w trakcie wzrostu . W razie potrzeby można interweniować dolistnie w przypadku niedoborów.
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moim zamysłem było zwrócenie uwagi na możliwość wykonania samodzielnego testu jakości gleby.
Rzodkiewkę, którą można posiać w każdym zakamarku swojej działki, daje nam obraz każdego skrawka ziemi którą uprawiamy, w dodatku nie dużym nakładem kosztów i pracy.
Uważam że ze względu na szybki wzrost, tym samym szybką możliwość zobrazowania zasobów w glebie jest warzywem które powinno być w zasięgu każdego ogrodnika. Wykonanie analizy gleby, bywa dla większości wielkim wyzwaniem, choć niewątpliwie w wielu przypadkach jest nieodzowne.
Rzodkiewkę, którą można posiać w każdym zakamarku swojej działki, daje nam obraz każdego skrawka ziemi którą uprawiamy, w dodatku nie dużym nakładem kosztów i pracy.
Uważam że ze względu na szybki wzrost, tym samym szybką możliwość zobrazowania zasobów w glebie jest warzywem które powinno być w zasięgu każdego ogrodnika. Wykonanie analizy gleby, bywa dla większości wielkim wyzwaniem, choć niewątpliwie w wielu przypadkach jest nieodzowne.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Wiem, o co Ci chodzi- Jasiu. Tylko widzisz, ja na własnej skórze przerabiałem temat rzodkiewki. Działkę otrzymałem na nieużytku. Nic tam nie chciało rosnąć za wyjątkiem właśnie rzodkiewki i rzepy. Nawet chwasty. To jest podobna sprawa jak z tzw. roślinami wskaźnikowymi.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz - mam maly dylemat. Moje podfioletowiale sadzonki pomidorow maja chyba nie za ciekawa ziemie (w sensie uboga w skladniki pokarmowe). 3 lata temu tez tak mialem. Roslinki wygladaly identycznie. Pomoglo podlanie nawozem do roslin kwitnacych. Tearz zaopatrzylem sie butle "Twojego" BioFlorinu, ale za pozno niestety trafilem na temat samodzielnego przygotowania podloza a moje sprawdzonie nie doszlo w tym roku na czas. Po pikowaniu roslinki dosyc obficie podlalem i podloze jest nadal wilgotne. Teraz rzeczony dylemat: lepiej podlac nawozem i nieco "przelac", czy lepiej czekac az przeschnie (pewnie z tydzien) i dopiero wtedy podlac, tracac ten tydzien, kiedy roslinki raczej bardzo malo urosna?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jeszcze tydzień przesychać
To musiało być zrobione bagno w doniczkach.

Trzecie wyjście . Czekając aż przeschnie wykonać oprysk nawozem.Pyxis pisze: lepiej podlac nawozem i nieco "przelac", czy lepiej czekac az przeschnie
- Pyxis
- 200p
O widzisz!
Nigdy nie nawozilem dolistnie "pikowek". Podpowiedz prosze jak to zrobic bezpiecznie. Czy moge wykorzystac ten BioFlorin do tekiego zasilenia?
@Bobej - jak sie pracuje przy rozsadzie z pieciolatka, ktora bardzo, ale to bardzo chce pomoc, to pomidorki sie sporo "napily". ;)
Nigdy nie nawozilem dolistnie "pikowek". Podpowiedz prosze jak to zrobic bezpiecznie. Czy moge wykorzystac ten BioFlorin do tekiego zasilenia?
@Bobej - jak sie pracuje przy rozsadzie z pieciolatka, ktora bardzo, ale to bardzo chce pomoc, to pomidorki sie sporo "napily". ;)
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moim skromnym zdaniem nie wolno dopuścić do przeschnięcia podłoża które było uprzednio nawożone, nie zależnie czy ziemia była z nawozem czy nawóz był dostarczany w formie fertygacji, to droga do ekstremalnego zasolenia podłoża. Twoje sadzonki podobnie jak moje mają zbyt dużo wapnia, dlatego nie mogą pobierać fosforu. proponuje przelać podłoże deszczówką.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Według instrukcji na opakowaniu nawozu. A jeśli nic tam nie jest napisane o stosowaniu dolistnym, to połowa stęzenia przewidziana do podlewania jednorazowego. Najlepiej atomizerem albo małym spryskiwaczem.Pyxis pisze:jak to zrobic bezpiecznie
- Pyxis
- 200p
Rzeczony BipFlorin do jedorazowego zasilenia w pojemnikach sugeruja na etykiecie 5ml/l wody. Jak rozumiem zastosowac nie wiecej jak 2,5ml/l ?
Kiedy wykonac taki oprysk (chodzi mi o pore dnia)? Moge go zrobic np teraz na noc? Jak obficie spryskiwac (uzyje malego atomizera) i czy tylko gore lisci/liscieni, czy tez od spodu?
Kiedy wykonac taki oprysk (chodzi mi o pore dnia)? Moge go zrobic np teraz na noc? Jak obficie spryskiwac (uzyje malego atomizera) i czy tylko gore lisci/liscieni, czy tez od spodu?
Po takim oprysku nie może stać w słońcu. Spryskać całe rośliny.
- Pyxis
- 200p
Zrobione. Dziekuje (no chyba, ze jutro rano znajde na parapetach "zwloki"
).
Jaki może być czas odpowiedzi roślinek na taki oprysk? Czy to jednorazowa akcja, czy bedzie wymagala powtorki?

Jaki może być czas odpowiedzi roślinek na taki oprysk? Czy to jednorazowa akcja, czy bedzie wymagala powtorki?
Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie
Azot (N) 80% po 5 godzinach
Magnez (Mg) 20% po 1 godzinie; 50% po 5 godzinach
Fosfor (P) 50%po 2,5-6dniach
Potas (K) 50%po 1-4 dniach
Wapń(Ca) 50% po 4-5 dniach
Bor (B) 50% po 2 dniach
Miedź (Cu) 50% po 1-2 dniach
Mangan (Mn) 50% po 1-2 dniach
Cynk (Zn) 50% po 1 dniu
Żelazo (Fe) 8% po 1 dniu
Azot (N) 80% po 5 godzinach
Magnez (Mg) 20% po 1 godzinie; 50% po 5 godzinach
Fosfor (P) 50%po 2,5-6dniach
Potas (K) 50%po 1-4 dniach
Wapń(Ca) 50% po 4-5 dniach
Bor (B) 50% po 2 dniach
Miedź (Cu) 50% po 1-2 dniach
Mangan (Mn) 50% po 1-2 dniach
Cynk (Zn) 50% po 1 dniu
Żelazo (Fe) 8% po 1 dniu
- Pyxis
- 200p
Jak mniemam w moim przypadku kluczem do sukcesu jest fosfor, wiec chyba bedzie to jednorazowa akcja z zasileniem dolistnym, bo za te kilka dni będę juz mogl spokojnie zasilic nawozem korzonki. Dobrze interpretuje te dane?
Do uzupełnienia fosforu to Bioflorin nie jest najlepszym wyborem. Ma go mało. To jest nawóz przeznaczony głównie do akwariów i dlatego ma mało fosforu , by nie pobudzać rozwoju glonów.
A przy okazji apel. Bierzcie sobie do serca to, co tu jest pisane o uprawie rozsad. To naprawdę jest denerwujące , jeśli ktoś ma w nosie to ,co tu się mówi ,a potem woła pomocy.
A przy okazji apel. Bierzcie sobie do serca to, co tu jest pisane o uprawie rozsad. To naprawdę jest denerwujące , jeśli ktoś ma w nosie to ,co tu się mówi ,a potem woła pomocy.