No to się nie przejmuj! Ładna jest Najważniejsze, że zdrowa i kwitnie:-) Jeśli jesteś pewien, że to jest ta sama dalia, to jakiś cud się stał. Dalie potrafią zmienić swój wygląd, ale o aż takim radykalnym nie słyszałam. Piszą, że dalia zmienną jest!
Bardzo radykalna zmiana u dalii Adka
Zdarzyło mi się już tak, że pojedyncza bulwka jednej odmiany dostała się do kłącza innej i po latach ją zdominowała. Zjawisko dominacji wśród roślin nie takie rzadkie ale nie twierdzę, że u Ciebie też tak mogło się stać. Dzielę się tylko swoim doświadczeniem Przepylanie u dalii nie zachodzi o ile mi wiadomo(?)
Od razu pomyślałem o Ryśku, jak zobaczyłem dalię Legutki a tu proszę - kolejny wpis Ryśka
Przepraszam Ryśku ale tak ciepło mówiłeś o tej firmie, popierając się własnymi zdjęciami, że odtąd będzie to moje stałe skojarzenie.
Tak wygląda nasza działka z elementami stałymi.Zaznaczone są również miejsca posadzenia dalii,to ciemno zielone kółeczka z numerami od 1 do 123 bo tyle odmian utrzymało się przy życiu od posadzenia.Obecnie kwiaty mają 3 odmiany 'Rocco','Sweetheart','Uchuu',a 30 odmian ma pąki kwiatowe!Pozostała reszta czeka na swój czas wyrastania w pąki, a następnie w kwiaty
Mniam, mniam aż ciamkają Miałam takie wytępiłam, wywarem z tytoniu (zbierałam petownię małża, 2-3 dni moczyłam, potem pół na pól woda+ mleko). 2x pryskałam. Wg mnie to mszyce ciamkają. Ale niech wypowiedzą się prawdziwi hodowcy, bo ja dopiero zaczynam i mogę się mylić
ps. teraz mam takiego klienta na petuni, znów muszę zadziałać