W moim ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W moim ogrodzie cz.2

Post »

Aniu, dziękuję!
Mama oczywiście pomaga bardzo. Mamy podział. Ja robię rozsady, sadzę i pielęgnuję pomidory. Ona sieje,wyznacza rządki do pielenia, kiedy mnie nie ma to podleje. Najbardziej pomaga gdy po powrocie z pracy czeka na stole pyszny obiad ugotowany z tego co akurat urosło/zaowocowało. Mama ma 55 lat ale jest po ciężkiej operacji. Wszelka ciężka praca odpada.
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martuś ślicznie wygłaskaliście ogród ;:224 a ten łan irysków ;:224 swoich warzywek bardzo zazdroszczę , zwłaszcza że masz też miejsce do przechowywania ;:138 pracy przy takiej ilości huk ,ale warto
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ech, samowystarczalność warzywnicza to i nasze marzenie. Areał jest tylko ciut daleko :wink: . Ale i tak sałata czy kapusta a i rzodkiewka, cebulka i ziemniaczki nawet nam się udają. I bób! I marchewka, choć w fazie przedkonsumpcyjnej Kredka wyżera część plonów :) Oczywiście w porównaniu z Twoimi plantacjami to jakieś śladowe ilości wychodzą, ale radość jest! Śliczne te zdjęcia z niskim słoneczkiem :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Marginetka pisze:Beatko taką udaną wizytę trzeba koniecznie powtórzyć :)
Tak. Ale tym razem to Ty musisz być u mnie. Może pojadę po Ciebie do pracy i Cie porwę? Później odwiozę. ;:333
Marginetka pisze:Możesz spokojnie posadzić już pomidorki do gruntu.
Wszystko prawie już posadziłam. Zostały jakieś niedobitki ponieważ nie wiem gdzie je wsadzić ;:218

Stanowczo mam za mały warzywniak. Chyba będę musiała słupki ogrodzeniowe przesunąć ;:183
Z zazdrością patrzę na Twój tylko pielenia to już Wam nie zazdroszczę ;:306
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Wszyscy już obrobieni, a ja dopiero na ryneczek po pomidory planuję pojechać... :oops:
Tunel jeszcze nie skopany, ale już choć folia przykryty... ;:223
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Martuś czy tym zdjęciem:

Obrazek

jestem Cię w stanie przekonać do odwiedzenia mojego ogrodu w przyszłym tygodniu?
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Twój ogród to spełnienie marzeń każdego lubiącego grzebać w ziemi.
Z drugiej strony nic nie dzieje się samo i trzeba masę potu wylać żeby osiągnąć takie efekty.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
x-M-k
---
Od: 23 maja 2014, o 23:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem tu nowa i akurat trafiłam na ten wątek. I nie mogę wyjść z podziwu nad tym co zobaczyłam ;:63 ;:63 ;:63. Ja mam 1,7 ha do ogarnięcia, warzywnik, las, skalniaki, kury, córeczkę 4 letnią, 2 psy, męża :roll: (nie dość, że nie pomaga, to jeszcze nim też trzeba się zająć - ostatnio jak miłorząb przesadzałam na bardziej słoneczne miejsce i poprosiłam co by go na taczkę wrzucił to się nastękał tak że chyba to go bardziej zmęczyło niż ten udźwig :;230 , dołów nie kopie nawet za czekoladę ;:306 ;:185 świnki morskie ;:108 też są, kot, który nie daje psom i kurom żyć :roll: , ma jakąś bardzo silną tendencję do dominowania nad wszystkim co się rusza, ale to co zobaczyłam wprawiło mnie w zawstydzenie nad moim obejściem, bo wypada anemicznie blado ;:145 . Ale miło jest popatrzeć na takie cudo [westchnęłam] . No nic jeszcze raz ;:180 ;:180 ;:180 i będę tu zaglądać, żeby się zmotywować do lepszej pracy :wit
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Ma­ma to miękkie ręce.
Ma­ma to me­lodyj­ny głos, to chucha­nie na uderzo­ne miej­sce.
Ma­ma to sa­mo dob­ro i sa­ma przy­jem­ność.
Coś, co dob­rze jest mieć w każdej chwi­li życia koło siebie, dookoła siebie, gdzieś na horyzoncie.

Melchior Wańkowicz

Martuś ogród wypieszczony a warzywnik i w tym roku nas na pewno zachwyci.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Martuniu! Ty pojedź do Beatki i ukop dla mnie łubinu... ;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Powschodziły Ci ładnie nasiona otoczkowane?U mnie na tym piachu mimo deszczu i częstego podlewania, efekt jest delikatnie mówiąc marny ;:131 .Jeszcze marchewka jako-tako, ale pietruszka, to prawdziwa porażka.Najlepiej spisały się ogórki.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ech....zawsze jak patrzę na Twój warzywnik, a potem jesienią na te wielgachne zbiory to obiecuję sobie, że już na pewno w przyszłym sezonie też będę taki mieć...i zawsze na obietnicy się kończy ;:224 Ale to trzeba być wściekle pracowitym, żeby taką ilość warzyw dopilnować, więc sobie wybaczam, bo nie jestem, a Tobie bezinteresownie zazdroszczę :)
Marginetka
500p
500p

Post »

Witam Was wszystkich serdecznie, jestem, widzę, że zaglądacie ;:167 , tylko tego czasu tak mało! :wink:
Dziękuję Wszystkim za miłe słowa, cieszę się, że moje ogródkowe zmagania spotykają się z tak fajną reakcją Doświadczonych Ogrodników :D
Ogród pochłania mnie ostatnio zupełnie. Ostatnie upały wykończyły mnie konewkowo ale chyba wygrałam, nic nie zdechło :lol:
Wczoraj pomimo wiatru, który urywał głowę udało mi się wypielić kawałek warzywnika i machnąć trochę fotek.
Aniu, otoczkowane to siałam tylko nasiona ogórków i o dziwo to właśnie one wzeszły najładniej.

Warzywnik prezentuje się jeszcze nie najlepiej, dopiero połowa odchwaszczona ale widać światełko w tunelu :;230
Z wczoraj:
W tym roku mam zatrzęsienie sałaty masłowej , która przezimowała w polu.

Obrazek

Cebula jakoś daje sobie radę:

Obrazek

Pomidorki w tunelu zaczynają kwitnąć:

Obrazek

Obrazek

W gruncie sadzone tydzień później. Za nimi papryka i melony.

Obrazek

Obrazek

Ogórki z nasion otoczkowanych:

Obrazek

Szpinak.... no właśnie, wyrósł i trzeba coś z nim zrobić :wink:

Obrazek

Jeszcze trochę sałaty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę kapustek, kalafiorów, kalarepek...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bób i groszek

Obrazek

Truskawki i maliny

Obrazek

Czosnek

Obrazek

Oraz marchewka, pietruszka i takie tam w programie do opielenia :wink:

Obrazek

Pracy jeszcze dużo, muszę podwiązać resztę pomidorów, zapalikować te w gruncie, dokończyć pielenie i .... zacząć od początku :lol: :lol:
ogród ozdobny w cdn... :wink:
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Toś to kawał pola i kawał warzywnika. Mój to maleńki przy Twoim. Dziś pada i mam zamiar powiązać pomidory w foliaku, tylko nie bardzo wiem, jak się za to zabrać. Martuś pomóż, bo u Ciebie to wszystko wygląda, jak w czasopiśmie ogrodniczym.
Marginetka
500p
500p

Post »

Asiu :wink: :lol:
Jak podwiązać pomidory w tunelu? Ja mam pod sufitem rozciągnięte linki, widać na zdjęciu. Dla każdego pomidora tnę odpowiednio długi sznurek. Zawiązuję go u podstawy łodygi, luźno aby nie ranił rosnącej łodygi. Następnie owijam w górę krzaczek i przez górną linkę prowadzę w dół. Zawiązuję dwie pętelki aby sznurek się trzymał a jednocześnie aby można było go regulować w górę i w dół. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”