Fasolka szparagowa cz. 2
Re: Fasolka szparagowa cz.2
To to w gruncie to jest do skasowania , w życiu czegoś podobnego nie widziałem
, to przez to , że za długo trzymałaś sadzonki w szklarni, za gorąco było, za duże zagęszczenie i wybiegły, teraz już pozamiatane, a ogólnie to najlepiej w szklarni tylko kiełkują , potem wyrzucasz je na zewnątrz , chowasz na noc ewnentualnie jak zimno , kilka stopni, przy takich dużych temperaturach tak wybiegnie, i o ile będziesz mieć dużo kwaitów to w wysokiej temperaturze fasola źle wiąże, więc w szklarni raczej siię ni powinno uprawiać fasoli, posiej jeszcze raz , przytrzymaj do skiełkowania pierwszych liści potem wynoś na zewnątrz , przy drugim liściu wysadzasz,

Akurat wtedy pogoda była fatalna, kilka stopni powyżej zera, więc w szklarni też nie było zbyt ciepło. Ale będę pamiętać na przyszłość, dzięki!dyrydyry7 pisze:za długo trzymałaś sadzonki w szklarni, za gorąco było

Posiałam w gruncie jakiś tydzień temu, jeszcze nie wzeszła. To źle, nie wzejdzie już? Mam nadzieję, że jednak wzejdzie, bo ciepło jest teraz (w dzień do 27*C, w nocy najzimniej 12*C).dyrydyry7 pisze:posiej jeszcze raz , przytrzymaj do skiełkowania pierwszych liści potem wynoś na zewnątrz , przy drugim liściu wysadzasz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście ,że przy takich temperaturach nie zamykamy foliówki -moja od przeszło tygodnia jest otwarta non-stop.Faycelina pisze: Co do temperatury: w dzień drzwi szklarni są otwarte (nie ma okien dachowych), na noc jednak zamykam. Może zostawić otwarte (temp. w nocy jest jakieś 12-16*C)?
Wtedy to znaczy kiedy? jak było zimno to fasolka zaczęła lecieć w górę ? czy wyrosła ci taka w gruncie? bo chyba wyrosła ci taka w szklarni, za gęsto i za ciepło
Fasolkę przed wysadzeniem dobrze jest podkiełkować, bo przynajmniej w polskich nasionach to z połowa może nie wykiełkować, potem wrzucasz do doniczek, może być po dwie do jednej i w szklarni czekasz jak wyjdą z ziemi, wtedy wyrzucasz od razu na zewnątrz , pamiętaj ,żeby miały mokro i trzymaj w bezpiecznym miejscu na zewnątrz, ślimaki lubią bardzo fasolkę, jak podrośnie to na miejsce stałe, fasolka szparagowa w tunelu potrafi wyrosnąc na spore krzaki dlatego lepiej nieech rośnie normalnie w gruncie
Fasolkę przed wysadzeniem dobrze jest podkiełkować, bo przynajmniej w polskich nasionach to z połowa może nie wykiełkować, potem wrzucasz do doniczek, może być po dwie do jednej i w szklarni czekasz jak wyjdą z ziemi, wtedy wyrzucasz od razu na zewnątrz , pamiętaj ,żeby miały mokro i trzymaj w bezpiecznym miejscu na zewnątrz, ślimaki lubią bardzo fasolkę, jak podrośnie to na miejsce stałe, fasolka szparagowa w tunelu potrafi wyrosnąc na spore krzaki dlatego lepiej nieech rośnie normalnie w gruncie
W szklarni wyrosła na jakieś 50 cm, potem dorosła w gruncie.
Natomiast ta nowa w gruncie jeszcze nie wykiełkowała... Ile czasu potrzebuje fasolka, żeby wykiełkować w gruncie (jeśli w ogóle wyjdzie z ziemi
)? Pierwszy tydzień po posadzeniu był mokry i zimny (podobno temp. spadała nawet do 3*C w nocy i 8*C w dzień, akurat wtedy nas nie było), teraz w drugim tygodniu jest bardzo ciepło (20-28*C).
Ale chyba wysadzę ją w szklarni w wielodoniczce jak radzisz. Dzięki!
Natomiast ta nowa w gruncie jeszcze nie wykiełkowała... Ile czasu potrzebuje fasolka, żeby wykiełkować w gruncie (jeśli w ogóle wyjdzie z ziemi

Ale chyba wysadzę ją w szklarni w wielodoniczce jak radzisz. Dzięki!
forumowicz, jaka piękna ta fasola.
Zmartwiłeś mnie, że Twoja fasola zgniła w ub. roku. Zatem nie mam innego wyjścia ;)
Zmartwiłeś mnie, że Twoja fasola zgniła w ub. roku. Zatem nie mam innego wyjścia ;)
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja siana do gruntu 07 maja też zgniła, a z 17 maja wygląda nieźle - ta jaśniejsza na dole - Galopka. U góry Złota Saxa z rozsady.

Pozdrawiam Eugenia
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czym podkarmić fasolkę, ma jasne a nie intensywnie zielone liście, chociaż ładnie rośnie?
Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Na sam początek,dopóki nie wytworzy brodawek korzeniowych ,potrzebuje trochę azotu.Saletra lub saletrzak.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Witam.
Zauwazylem, ze na mojej fasolce zamieraja w calosci lub czesciowo listki. Roslinki w roznej fazie wzrostu i listki tez trafiaja sie i mlode i starsze. Niektore uschly calkowicie, inne sa wyschniete w czesci tylko. Jest tego na tyle duzo, ze zaczyna mnie niepokoic. W zeszlym roku nie pamietam takich objawow.
Zauwazylem, ze na mojej fasolce zamieraja w calosci lub czesciowo listki. Roslinki w roznej fazie wzrostu i listki tez trafiaja sie i mlode i starsze. Niektore uschly calkowicie, inne sa wyschniete w czesci tylko. Jest tego na tyle duzo, ze zaczyna mnie niepokoic. W zeszlym roku nie pamietam takich objawow.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Ja mam podobnie. Niektóre rośliny to jedynie wystający z ziemi kikut łodygi bez liści.
Pozdrawiam, Marta.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
No az tak zle to nie ma. Po podudniu jak wroce z pracy to postaram sie wstawic fotki.
-
- 50p
- Od: 16 kwie 2014, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie pierwsza fasola dopiero kwitnie, druga zaczyna , trzecia wypuszcza kolejne liście po właściwych...