Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE cz.1
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: wykosiłem chaszcze, pojawiły się nierówności na trawniku co
Najprościej szpadel, łopata, grabie i górki zniwelować ręcznie 

- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zamiast roboty ręcznej można poszukać jakiejś firmy budowlanej dysponującej spychaczem i wyrównać ;)
Złoża mrówek - brzmi fantastycznie, ale nie zazdroszczę, tu na forum temat mrówek był ostro wałkowany i mam wrażenie że i tak mrówki zawsze będą górą...
Złoża mrówek - brzmi fantastycznie, ale nie zazdroszczę, tu na forum temat mrówek był ostro wałkowany i mam wrażenie że i tak mrówki zawsze będą górą...
- gemciu83
- Kontakt:
Chyba te górki to nie góry lecz małe nierówności terenu, więc można też wypożyczyć glebogryzarkę i cały teren przewrócić, a potem zagrabić, wyrównać, posiać trawkę i tyle.
U mnie w mieście takie wypożyczenie glebogryzarki kosztuje 125zł na cały dzień.
Trawnik już masz tam jakiś ?
U mnie w mieście takie wypożyczenie glebogryzarki kosztuje 125zł na cały dzień.
Trawnik już masz tam jakiś ?
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Mrowiska rozwal i posyp proszkiem do pieczenia.
Waleria
jako taki trawnik jest a pagorki szpadlem trudne do zniwelowania bo twarda ziemia myslalem zeby zeimia ogrodową równiac co wy na to?
na razie to sie martwie czy on odzyle kupe chwastów, ostów itp wysokich było, i nie wiem czy ma sens praca czy lepiej to zaorac zbronowac i tyle (szybciej i taniej)
a glebogryzarka nie zniszczy trawnika?
tez interesuje mnie opcja z proszkiem do pieczenia
na razie to sie martwie czy on odzyle kupe chwastów, ostów itp wysokich było, i nie wiem czy ma sens praca czy lepiej to zaorac zbronowac i tyle (szybciej i taniej)
a glebogryzarka nie zniszczy trawnika?
tez interesuje mnie opcja z proszkiem do pieczenia
- gemciu83
- Kontakt:
Zaorać możesz ale chwast i tak wyjdzie. Chyba, że zaorzesz to na jesień (głęboka orka0 i zostawisz do przegnicia, wcześniej opryskasz Roundup'em. Dopiero wiosną sobie założysz trawnik nowy.
Równać ziemią ogrodową możesz. Możesz też każdą inną byle nie gliną i torfem
Do Ciebie na te 400m kw. jedna wywrotka ziemi by starczyła (tak podejrzewam), chyba, że te górki to jakieś Tatry.
Glebogryzarka zniszczy trawnik.
Równać ziemią ogrodową możesz. Możesz też każdą inną byle nie gliną i torfem

Do Ciebie na te 400m kw. jedna wywrotka ziemi by starczyła (tak podejrzewam), chyba, że te górki to jakieś Tatry.
Glebogryzarka zniszczy trawnik.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Na moje mrówki pomaga, spróbuj, proszek do pieczenia jest tani.
Waleria
Re: Trawnik od zera
Witajcie
Myślę ,ze to jest bardzo odpowiedni temat dla mojego pytania " Trawnik od zera"
Widzę ,że niektórzy uczestnicy rozmowy są już na bardzo zaawansowanym etapie tworzenia trawników
Sianie, kiełkowanie itp.
Ja chciałam prosić Was o radę jakie są kolejne etapy -tak zupełnie od początku.
Jest to dziewicza działka -ziemia nie tknięta jeszcze ludzką ręką ani żadną maszyną.
Obecnie kwitnie tam łąka łubinów ,widzę też mnóstwo krwawników. Oczywiście wszystko zachwaszczone-
sama natura.
Od czego zacząć ? Koparka do wyrównania ,a potem niszczenie chwastów ,czy najpierw niszczenie,
a potem równanie??
Z tworzeniem ogródka mam do czynienia od 10 lat (działeczka ROD),ale nigdy nie
musiałam ujarzmiać zupełnie surowego terenu...
Jest to działka budowlana,chciałabym równocześnie z przygotowaniem terenu pod dom- wyrównać jako tako
cały ogród ,żeby powolutku coś tam porządkować.
Dzisiaj wygląda tam tak :

Myślę ,ze to jest bardzo odpowiedni temat dla mojego pytania " Trawnik od zera"

Widzę ,że niektórzy uczestnicy rozmowy są już na bardzo zaawansowanym etapie tworzenia trawników

Sianie, kiełkowanie itp.
Ja chciałam prosić Was o radę jakie są kolejne etapy -tak zupełnie od początku.
Jest to dziewicza działka -ziemia nie tknięta jeszcze ludzką ręką ani żadną maszyną.
Obecnie kwitnie tam łąka łubinów ,widzę też mnóstwo krwawników. Oczywiście wszystko zachwaszczone-
sama natura.
Od czego zacząć ? Koparka do wyrównania ,a potem niszczenie chwastów ,czy najpierw niszczenie,
a potem równanie??
Z tworzeniem ogródka mam do czynienia od 10 lat (działeczka ROD),ale nigdy nie
musiałam ujarzmiać zupełnie surowego terenu...
Jest to działka budowlana,chciałabym równocześnie z przygotowaniem terenu pod dom- wyrównać jako tako
cały ogród ,żeby powolutku coś tam porządkować.
Dzisiaj wygląda tam tak :

- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Fantomku: pisownia!!!
Popraw się, bo będzie źle
Popraw się, bo będzie źle

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lip 2010, o 15:50
Witam
Bardzo uważnie i zainteresowaniem czytam wszystkie Wasze sugestie , pytania dotyczące tworzenia i pielęgnacji trawnika. Natomiast mam 3 pytania bezpośrednio dotyczące mojego ogrodu.
A więc:
Obecnie mam niezadbany ogród z mnóstwem chwastów itd. Jednak ogród dzieli się na 2 czesci.
1 to część leśno iglasta-zauważyłem ze jest specyficzna gleba-taka leśna. Czy na takiej glebie pod drzewem iglastym wyrośnie mi trawka?
http://yfrog.com/j204072010001j
Natomiast 2 część ogrodu to bardziej sadowa. Jest nieco cieni ze względu na stare jabłonie, trochę agrestu, porzeczek/kiedyś je wytnę- póki co sentyment rodziców/. Chciałbym aby miedzy nimi była tylko trawka. Problem jest jednak taki iż jest sporo miejsc przesłonionych przez gałęzie/planuje je kiedyś przyciąć dając więcej słońca/ Póki co są same chwasty. Czeka mnie wkrótce ROUNDAP i osłanianie krzewów owocowych.
http://yfrog.com/bg04072010002j
Do setna.
Czy proponujecie zasadzić jeden rodzaj traw czy może dwa a może więcej?
Jaka trawa najlepiej kosi się za pomocą kosy spalinowej? Nie planuje zakup dodatkowej kosiarki ze względu na różne utrudnienia w poruszaniu sie jej po ogrodzie.
Co z kretowiskami.Zbierać tą ziemie czy rozsypywać obok? Natomiast miejsce kretowiska posypywać nasionami trawy?
Z góry dziękuje za uzyskane informacje:)
Bardzo uważnie i zainteresowaniem czytam wszystkie Wasze sugestie , pytania dotyczące tworzenia i pielęgnacji trawnika. Natomiast mam 3 pytania bezpośrednio dotyczące mojego ogrodu.
A więc:
Obecnie mam niezadbany ogród z mnóstwem chwastów itd. Jednak ogród dzieli się na 2 czesci.
1 to część leśno iglasta-zauważyłem ze jest specyficzna gleba-taka leśna. Czy na takiej glebie pod drzewem iglastym wyrośnie mi trawka?
http://yfrog.com/j204072010001j
Natomiast 2 część ogrodu to bardziej sadowa. Jest nieco cieni ze względu na stare jabłonie, trochę agrestu, porzeczek/kiedyś je wytnę- póki co sentyment rodziców/. Chciałbym aby miedzy nimi była tylko trawka. Problem jest jednak taki iż jest sporo miejsc przesłonionych przez gałęzie/planuje je kiedyś przyciąć dając więcej słońca/ Póki co są same chwasty. Czeka mnie wkrótce ROUNDAP i osłanianie krzewów owocowych.
http://yfrog.com/bg04072010002j
Do setna.
Czy proponujecie zasadzić jeden rodzaj traw czy może dwa a może więcej?
Jaka trawa najlepiej kosi się za pomocą kosy spalinowej? Nie planuje zakup dodatkowej kosiarki ze względu na różne utrudnienia w poruszaniu sie jej po ogrodzie.
Co z kretowiskami.Zbierać tą ziemie czy rozsypywać obok? Natomiast miejsce kretowiska posypywać nasionami trawy?
Z góry dziękuje za uzyskane informacje:)
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Mój trawnik założony na nowo według instrukcji Tadeusza wyrósł pięknie i na zimę został przygotowany poprzez koszenie i grabienie. Niestety na skutek naszej choroby (czyli mojej i mojego męża) zaraz po urośnięciu trawki przeszedł kryzys. Był koszony kosiarką ręczną na ok. 6 cm trzy razy, kiedy ja się rozchorowałam a mój mąż złamał rękę. Zamówiłam więc "chłopa" do koszenia. Zadzwonił tylko że wykosił, sprawdziłam dopiero po kilku dniach - wygolone chyba na 3 mm
Delikatne trawki powyrywane, porobiły się łyse placki, które zaraz zarosły chwasty. Doczekałam więc aż podrósł do 10 cm, opryskałam mniszkiem i zaczęłam koszenie po swojemu. Już po 4 razie trawniczek był piękny, łyse miejsca dosiałam i na wiosnę spodziewam się równego zielonego dywanika.
Dziękuję Tadeuszu

Dziękuję Tadeuszu

Pozdrawiam, Monika
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj MONIKO miło mi że mogłem w czymś pomóc 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 cze 2010, o 14:07
Witam,
czy już można wykonać pierwsze koszenie? Po zimie dosiałem trawy w łysych miejscach, źdźbła już wyłażą. Stara trawa ma już ok 10 cm, więc może już czas? Z drugiej strony - nie widziałem i nie słyszałem, żeby w okolicy ktoś pracował kosiarką. Nie chciałbym, żeby sąsiedzi dziwnie na mnie patrzyli
Pozdrawiam
czy już można wykonać pierwsze koszenie? Po zimie dosiałem trawy w łysych miejscach, źdźbła już wyłażą. Stara trawa ma już ok 10 cm, więc może już czas? Z drugiej strony - nie widziałem i nie słyszałem, żeby w okolicy ktoś pracował kosiarką. Nie chciałbym, żeby sąsiedzi dziwnie na mnie patrzyli

Pozdrawiam