Pasja - czas letni się zbliża :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pasja - letnie impresje :)

Post »

Kasiu, jaki piękny kącik się zapowiada ;:oj cegły, drewno... cudowne dopasowanie do klimatu twojego ogrodu ;:215
Głóg to niestety klopotliwe drzewo, ale jego uroda rekompensuje trud włożony w pielęgnację. Jak już odpowiednio osłonię działkę od wiatru to z pewnością zaprosze głóg do siebie.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu ależ cudne miejsce wypoczynkowe zaplanowałaś ;:oj Jak widzę na rysunku -w planach cegła i drewno..... będzie cudownie klimatycznie..... budowa wiosną??? :D
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powiem prawde, ze jakos nie widze takiej ciezkiej i duzej budowli u Ciebie ... no ale moze to jest tylko moje zdanie :twisted:
Co do rozyc, to tez nie wszystkie przesadzilam ale jakos weny nie mam i nawet wyrzuty sumienia mnie z tego powodu nie mecza hihi zrobi sie wiosna - nigdzie mi sie nie spieszy przeciez :;230
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Kasiu, na reszcie. Wiesz co wcale nie wygląda za ciężko ten murek jak się obawiałaś. Sceneria bajkowa się szykuje. Znalazłaś już wykonawcę? Dzisiaj będę dzwonić do ogrodnika w sprawie wypompowania wody, to zadzwonię do Cię później czy reflektujesz :lol:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Agnieszko witaj! Od dziś buszuję na Fo :)
Magda fajnie, że ci się podoba :) Ja mam jeszcze mieszane uczucia....Cegła od dawna za mną chodzi...drewno to mus, ale za dużo ściany jak dla mnie....
Agnieszko agness wiosną na mur ( :lol: ) robię coś! Zakątek fajny może być ale pewnie to jeszcze nie koniec...
Juleczko no więc właśnie, znasz mój ogród i dla mnie też jest za dużo muru. Mój M. mówi, że mu się podoba, ale dla mnie w samym zakątku za mało zielonego .... Myślę i nie wiem jak to ugryźć . To jest narożnik i on powinien być z muru, żeby zakątek wyciszyć, ale boki są za długie jak dla mnie....Za proste to, za mało kombinacji tajemniczo angielskich..... ;:14
Madzia mówisz?, a ja się zżymam cały czas....Wykonawcy jeszcze nie mam ...Na ogrodnika reflektuję oczywiście, jak będzie tańszy :lol: Kupiłaś ozdóbki Bożonarodzeniowe?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

To moze zrob tak, zeby tylko jedna sciana byla cala ceglana - ta ktora najbardziej ma Was oddzielac od huku i zgielku. Druga sciane mozesz zrobic czesciowo ceglana z azurowymi drewnianymi wstawkami - cos ala belki na gorze ale w konstrukcji bardziej scisle polozone.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

A może zrobić dwa lub trzy okna, wąskie i wysokie, zaczynające sie od drugiej cegły od dołu lub całkiem bez progu a kończące się łukiem na trzeciej, czwartej od góry. Nada to lekkości oraz doświetli kącik. Pomiędzy oknami można postawić donice kamienne lub drewniane, wypełnione cieniolubami, np. hosty lub bergenie i trawy plus czosnki lub inne wysokie akcenty i wtedy będzie efekt taki, że jakby okna naturalnie wyłaniały się z zieleni a nie tylko z podłogi. Jak myślisz?
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A może zamiast murku, zbudowac ściany z drewna.
sama w sobie konstrukcja jest świetna.
Bardzo mi się podoba. Nie widziałam Twojego ogrodu na żywo, więc nie mogę się wypowiedzieć, czy pasuje, czy nie.
Chociaż u Ciebie jakoś bardziej pasowałby mi kamień, a nie cegła
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Kasiu, może pisałaś, ale chyba mi umknęło, w którym miejscu chcesz postawić ścianki? Sam projekt jest bardzo interesujący ;:333
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, dziękuję za spotkanie ;:196

Projekt muru w ogrodzie bardzo mi się podoba! Owszem, taka pełna ściana robi może dość przytłaczające wrażenie, ale zyskujesz z pewnością swój zamysł - odsłonięcie się od ulicy.
Można by jedną ścianę muru wypełnić sporym lustrem, a na drugiej zrobić okno i pokusić się o okiennice. To przełamie monotonię muru, bo z drugiej strony, nie bardzo tu widzę schodzenie z wysokości i falowanie - za dużo by się działo...
Ale to Ty wiesz, jak się to ma do obecnego układu w ogrodzie.
W każdym razie, projekt bardzo ciekawy!

Pozdrawiam,
A
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Świetny plan ;:138 Uwielbiam ceglane murki ;:167 Ja tez planuję odgrodzić kącik wypoczynkowy od sąsiadów murkiem ,ale takiego fachowego rysunku nie mam...czas to zmienić !
Pozdrawiam Cię serdecznie i cieszę się ,że jesteś !
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Pasja - czas zimowy :)

Post »

Witajcie dziewczyny! :wit
Bardzo się cieszę, że wyrażacie opinie na temat murku.... Cały czas mam wrażenie, że za dużo muru w murze ;:306
Niestety nigdzie nie znalazłam cegły do oddania lub sprzedania ....i to też jest spory problem...

Juleczko tak właśnie myślę, o jakimś ażurowym czymś, widzisz przesyłałam kilka inspiracji ogrodnikowi i nie do końca zrobił to tak jak chciałam. Postawienie muru wzdłuż i wszerz z okienkiem to w sumie żadna filozofia. Wstawki z drewna to dobry pomysł.

Magda to jest super propozycja, na pewno wezmę to pod uwagę :tan

Małgoś nie chciałabym klimatu altany, łysa cegła wygląda dość ciężko, ale wiadomo jak obrośnie, otoczy się ją roślinami to zniknie... Mi jednak zależy na lekkości całej konstrukcji i do tego będę dążyć.

Iwona zakątek miałby powstać przy glicynii, kiedyś stała tam ławeczka. Na początku wątku na 9 zdjęciu stoją dwie donice, a za nimi glicynia to tam właśnie, w kształcie litery L.

Aguś dzięki! Falowanie faktycznie nie wchodzi w rachubę, z lustrem bardzo fajny pomysł. Wasze rady są bardzo cenne! Mam zimę na przemyślenia :)

Danusiu Dziękuję ! Rób rysunek może ja się jakoś odetkam myślowo :)

A to taka inspiracja.

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Kasiu, fajny projekt (świetny rysunek!) i ciekawa inspiracja. Mi się podoba pierwotny zamysł. Ściana wcale nie musi przytłaczać. Można ją ozdobić lustrem, dodatkami w stylu vintage i będzie angielsko jak ta lala :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

No ja tez Kasi mówiłam, ze jest fajnie i wcale nie za cieżko. Kasiu pytałam mojego ogrodnika o murowanie i generalnie robią takie konstrukcje, także jak chcesz to możesz z nim pogadać. U mnie woda z nawodnienia wydmuchana :uszy
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiek, właśnie to nie takie proste, dodatki w stylu vintage nie do końca się sprawdzą, bo powinny również pasować do domu....Dom jest waniliowy i brązowe okna, nie są to moje ulubione połączenia, ale wolę to niż zielony dach i różowy dom ;:306
Niełatwo to wypośrodkować :)
Magda to poproszę o namiar, koniecznie ! U mnie woda też wydmuchana!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”