Crazydaisy- ja właśnie humanistka jestem. A myślałam, że fraktal - to jakiś kwiatek jest

To się czegoś dowiedziałam nowego.
Blueberry- to jest przewaga kwitnących nad zielonymi roślinami. Zdobią kolorami - u mnie przez cały rok, zawsze są kwitnące kwiaty. I nie doświetlam ich zimową porą.
Paula15- dziękuję. Kolejne cudeńka się u mnie pojawiają i pewnie będzie ich więcej i... więcej.
Niunia1981- dziękuję. Łapię słońce, jak tylko mogę. Wtedy jest sesja.
Tesiu39- Zacznij z nieodmianowymi skrętnikami - jeśli uda Ci się je przetrzymać przez zimę. To następnej wiosny - Możesz zacząć uprawy odmianowych - do jesieni ich się Nauczysz.
Anka159- bo te nowe odmiany mają cudowne wzory na płatkach. Choć teraz zaczynają mi się podobać te o pastelowych kolorach

Wiktorio_W- skrętniki potrzebują czasu, by ładnie się rozrosnąć i zakwitnąć. Myślę, że dwuletnie okazy są najładniejsze. Wtedy mają już sporo liści, a kwiatów też jest dużo. Starsze rośliny już nie chcą tak ładnie kwitnąć i trzeba je dzielić, by odmłodzić. Albo szczepić z liści.
Fiołki, jak to fiołki - uwielbiają słoneczną jesień i też teraz coraz więcej kwitnień jest.
Fotek - to ja robię tyle, że już się gubię i niektóre rośliny mają kilka sesji.
Misiaczko- skrętniki tylko na sesję zostały wyniesione pod chmurkę. Czasami - jak jest ciepły deszcz, to wynoszę rośliny na zewnątrz.
O...kolejna Hojomaniaczka - cieszę się, że Ciebie też zafascynowały te piękne rośliny. Warte są naszej opieki.
Judyto- a nie Zalałaś ich czasem? Teraz łatwo je przelać - zrobiło się nagle chłodniej. I trzeba to uwzględnić przy podlewaniu - ja, swoje teraz, góra dwa razy w tygodniu podlewam. Ziemia musi wyschnąć całkiem, dopiero wtedy następne podlewanie.
Sprawdź korzonki - jeśli są brązowe - to niestety oznaka przelania i gnicia. Trzeba je przyciąć i wsadzić do świeżej wilgotnej(nie mokrej) ziemi. I cała roślinka do worka. Można zraszać, ale nie podlewać przez kilka dni - nie Stawiaj na słońcu - bo od folii, liście mogą być poparzone.
Olgierdyno- dziękuję pięknie.
Zapowiedź kwitnienia, dwa pędy - Vallota Speciosa:

Gloksynia pełna różowa, tak wygląda w pełni kwitnienia kwiat...środka nie widać, jest urocza:

"Złapałam" h. incurvula w trakcie otwierania kwiatuszków, jak można jej nie kochać:

I...może jeszcze "bukiet" róż. To jest jedna gałązka moje żółtej róży wielkokwiatowej, było na niej 19 pączków:

Wczoraj zawiesiłam drugi kosza na hoje lacunosy i... nie zmieściły się w nim moje eskimo

Czyżby trzeci kosz "rezerwowy" musi być wykorzystany... zobaczymy zimą, jak się zmieszczę z doniczkowcami.