Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

Ja dostałam od sąsiadki z działki - mówiła, że kwitnie co 2 lata. Jak malwa...
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu to znaczy, że Tojeść orszelinowata musi być sadzona w donicach bo się rozłazi?
A jeśli chodzi o calle to mam żółtą i ciemny bordo jeszcze :wit
A fuksję oczywiście postaram się ukorzenić, jutro uszczypnę :wit
A no i te tawułki masz cudne ;:138 ja mam białą i różową, a bordowej będę szukać ;:108
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

KRYSIU.....obejrzałam Twoje tawułki i jestem zachwycona....u mnie kwitną ale zawsze marnym kwieciem.....czy stwarzasz im jakieś wyjątkowe warunki :?:
...a gęsia szyja to jej szkółkowa nazw czy potocznie tak ją się zwie.....rzeczywiście jak gęsia szyja i taka urocza.....

....a co tam słychać u Twoich turkuci ;:88
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Krysiu - jak byś chciała wymienić się na żółtą callę - to moja pięknie kwitnie już 10 kwiat tylko nie wiem jak je zasuszyć- rózowe od Bożenki reanimuje - i chyba mi się uda bo wypuściły ładne korzenie Obrazek
Twoje tawułki jakieś bardziej puchate- moje przy nich jak by były na diecie ;:306
Krysiu a Anabellki podwiązujesz/stelaże???? bo moje po deszczach to się pokładają????
Dancysia
100p
100p
Od: 22 sty 2012, o 17:35

Post »

Oj dawno do Ciebie nie zaglądałam :oops: Nową część z przyjemnością obejrzałam i co nieco poczytałam. Martwię się czy ta nawałnica nie zrobiła szkód w Twoim ogrodzie?
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

Tawułki Prezeztują się tak piękie , dzięki nnim ogród nabiera tajemniczości :) normalnie jak w zaczarowam ogrodzie . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Krysiu ;:167 ależ cudnie pokazałaś te tawułki ;:138

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu, śliczne te Twoje kalie, super kolorki i bardzo okazałe, jeśli moje cebulki się rozrosną, to oczywiście piszę się na wymianę ;:108, tawułki też super Ci rosną, piękne duże kępy ;:63 , no właśnie jakie mają u Ciebie warunki, bo moje choć też dosyć ładne, to, aż takie okazałe nie są.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj, Krysiu :wit
Dołączę do pytania Ilonki o tawułki. Bo ja owszem też posiadam, ale jakoś niespecjalnie kwitną. Myślę, że może mam za suchy klimat. Czy twoje rosną na słońcu, bo tak wynika ze zdjęć?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Mandragora - Milenko dziękuję ale mnie nadal kusi zmienić miejsce dla tawułek bo tam jest bardzo waski pas przy płocie i jak tawułki przekwitną to zostaje tylko zieleń. W tym roku posadziłam między nimi mieczyki i lilie więc kolorek utrzyma sie dłużej.
Tawułki i hortensje .... jedne i drugie lubią żyzną ziemie i wilgotne stanowisko ale tawułki kwitną ok 1 miesiąca więc taka różnorodność kolorystyka przy białych kwiatach hortensji nie wiem czy każdemu odpowiada.
Też ciągle walczę z myślami czym podsadzić krzewy hortensji. teraz jeszcze nie problem bo sa róznej wielkości i raczej szersze niz wyższe ale za jakiś czas to będzie wielki problem dobranie dla nich niezbyt konkurencyjnego towarzystwa.

ewamaj66 - Ewciu były nawałnice i lejący się z góry deszcz przez 3 dni.
Moja działka do tej pory nie może pozbyć się nadmiaru wody. część roslin juz zaczyna chorować bo za długo korzenie były zatopione - nie oddychały i nawet rodzynek brazylijski na podwyższonej rabacie też pada - był taki rozrośnięty aż mi go szkoda.
Ucierpiały duże kwiaty hortensji Annabelle i przynajmniej 1/3 z każdege krzewu jest połamana.

judyta - Judytko tyle słów z pochwałami to już dawno nie miałam - aż mi serduszko radosniej zabiło - dziękuję ;:196
Mnie trudno sie zgodzić z opinią,że fuksje są kapryśne i wymagające szczególnej opieki - fakt te nowe wydelikacone odmiany może i tak bo i ja przejechałam się na jednej ... piękna i biała ale kapryśna jak mało która.
Judytko po niedzieli wysłałabym Ci sadzonki tych truskawek powtarzających owocowanie to mogę dołożyć sadzonki fuksji - może tym razem pokochasz je z wzajemnością ?
Daj na PW swój adres - czekam - sprawa pilna.

JacekP - Jacku skoro masz fuksje kilkuletnie to tym bardziej warto sprubować ale nasze działki mokre więc starannie wybierz dla niej miejsce na zimowanie bo zime może przezyc ale wiosna utopi ja przy roztopach ...
Aha ... tak na wszelki wypadek ukorzenić trzeba sadzonki i miec na wszelką ewentualność bo to przecież próba i nigdy nic nie wiadomo.
Może ja teraz gdzieś ukorzenię magelanki i jesienią razem z liliowcami wyślę - masz wtedy sezon do przodu.
Opinia fachowca wielce pozytywna w temacie ogród - dziękuję.

nemezja - Karolinko cieszy mnie,że znalazłaś drogę do mojego kolorowego zakątka. Skoro podoba Ci sie to znaczy,że mamy podobny gust a ostróżki tez kocham, teraz wszystkie przycięte i podkarmione - czekamy na kolejne kwitnienie.

Locutus - Jureczku
już nie raz Ci to mówiłam - jesteś niesamowity i wszystkie żyjątka to wyczuwają. Ty tak delikatnie mrówki traktujesz jak ja komary - bo jeśli juz usiądzie to delikatnie go strącam ale na tyle wolno aby zdążył wyjąć ta trąbkę ssącą bo wtedy nie swędzi.

takasobie - Miłko tak to jest ... plany sobie a życie sobie.
Przed nami jeszcze nie jeden sezon więc zdążysz i fuksje mieć a może nawet większa kolekcję ...
Dla mnie Kalla to roślina samoobsługowa - im mniej krecisz się przy niej tym lepiej rośnie i ładniej kwitnie - niektóre rośliny
tak mają.
Tojeść orszelinowata zapisana ale jakby co to przypomnij się.

manenka71 - Marzenko tawułki to wdzieczne byliny i na dodatek bardzo szybko się rozrastają. Z tych ciemnych w kolorze czerwieni mam 2 odmiany ale na zdjęciu nie widać bo skryła sie za ostróżkami. W ub roku wszystkie kolor Tawułki Arendsa miałam w nadwyżkach i nawet tawułki chińskie też, które właśnie teraz zaczynają kwitnąć.
Ta odmiana jest późniejsza i Dzięki temu przedłuża kwitnienie na rabacie tawułkowej ... :;230
tak wyglądały w ub roku bo teraz zaczynają
Obrazek

wielkakulka - Aniu takie choroby nie są groźne.

Zrobiło sie późno więc jutro reszta odpowiedzi - przepraszam a dla zmiany nastroju trochę kolorów.

Obrazek
Obrazek

A potem ruszyła lawina kształtów i kolorów ... czasami nawet zapachów choc u mnie większość nie pachnie a szkoda.

LA - LATVIA - piegowate cudo ...
Obrazek
Obrazek

LA "SAMUR " w kępie z innymi liliami
Obrazek
Obrazek

LA Jelow Giant z delikatnym rumieńcem na płatkach
Obrazek
Obrazek

I na zakończenie sesji liliowej nowy wiosenny nabytek Lilia trąbkowa WHITE PLANET
Kupiłam 2 cebulki i obie pięknie zakwitły - liczę na szybko rozrost aby mieć dużą kępę , zakwitła jako druga tuz po Lilium candidum.

Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Krysiu wywołana do tablicy pilnie przybiegam.
;:oj Nie spodziewałam się, że tak szybciutko będą sadzonki z Twoich truskawic, baaardzo się cieszę, bo w ziemi jest dość dużo wilgoci po ostatnich opadach więc to daje większe szanse przyjęcia się roślin :tan
;:131 z fuksjami chciałabym się bardzo przeprosić-jest taka wielka ich różnorodność w kolorach i kształtach kwiatów...może wzajemnie się przekonamy do siebie ;:224 ...znaczy one do mnie ;:306 i będą chciały współpracować.
No to bięgnę na PW z adresem i po wskazówki jak dalej postępować po otrzymaniu sadzonek. ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, to nie White Planet-pokazałaś cudo, lilię Lancon :D White Planet jest biała i kwiat ma skierowany w górę, co dla lilii jest raczej nietypowe :wink:
Przykro dowiadywać się o zniszczeniach, ale pogoda wyrządza gorsze szkody niż utrata części roślin w ogrodzie :( Oby ziemia już obeschła. U mnie cały tydzień wieje i dmucha.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jak zwykle się nie zawiodłam Krysiu .Spojrzenie na ogród od strony altanki bardzo kolorowy .O tej porze ,gdy kwitnie większość bylin i hortensje wszelakiego gatunku, a za chwilę będą dalie ,albo nawet już kwitną tylko ich nie zauważyłam ;:224 Tawułki wszystkie śliczne, a chińska jakby całkiem inna bo ma wyższe kwiatostany .Ostatnio z czasem u mnie krucho ,ale staram się zaglądać chociaż nie wszystkie watki zdążę odwiedzić
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wpadam na chwilkę bo zaraz goście i jedziemy na działkę ... córka z wnuczka to dla matki miły dzień.

Pilne do Jadzi !!!
JAKUCH - Jadziu do Ciebie prośba - nie miałyśmy między sobą wymian i nie mam adresu.Sadzonki truskawek powtarzających owocowanie , które obiecałam podesłać mogłyby iść po niedzieli oczywiście jak temperatury pozwolą.
Daj na PW
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne tawułki ja swoje już przycięłam bo przekwitły , Lilie tez już kończą kwitnienie a liliowce jeszcze maja sporo pąków , Za to zaczynają pachnieć floksy , tylko dalie w tym roku opóźnione , kwitną mi tylko te siane na parapecie i karłowate ,, U ciebie śliczni kwitnie biała lilia i cętkowana jeszcze takiego kolorku nie widziałam ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”