Moja rabatka2- perdii
Re: Moja rabatka2- perdii
Iwonko w realu jest o wiele ładniejszy. Po drugiej stronie tej pergoli mam inna odmianę również wiciokrzewu tez czerwonego . Jak to mój M się śmieje biało-czerwone musi być
Chociaż to nie zamierzone połączenie

- roza333
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu dużo masz tych pomidorków oby ładnie plonowały ja jutro mam nadzieję posadzić resztę moich pomidorów i papryk 

Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiadomo, że jak się człowiek porządnie zmęczy, od razu widać efekt
Teraz po deszczach trawa ruszy pewnie na dobre.

Ewo nie chce żeby Twoje słowa dotyczące trawy się spełniły. Jak pojedziemy na wieś to nie chcę na razie zajmować się koszeniem.Niestety ja tez koszę. Mamy z M podzielone koszenie .Ja kosze kosiarką a on kosą 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu,śliczny wiciokrzew,czy nie ma na nim mszycy?i czy on pachnie ,my kosimy na 3 kosiarki ja jeżdżę kosiarką traktorkową mąż podkaszarką koło obramowań a zięć lata po ścieżkach ze zwykłą kosiarką z napędem i tak nam schodzi parę godzin
Marto zazdroszczę Ci traktorka.Dla mnie niestety jest nie osiągalny.Za wysoka cena. Na wiciokrzewie mszyc nie zauważyłam.Niestety nie pachnie, ale jest uroczy.
- ewamaj66
Mnie pewnie będzie czekało koszenie, kiedy tania siła robocza skończy szkołę
Ale to dopiero za rok, więc na razie nie ma się co martwić 

Wykorzystuj dopóki są
Jak moja "tania siła robocza" przyjeżdża to też dostaje różne prace

- ewamaj66
Robię co mogę
U Ciebie też taki ładny dzień wstaje?

U Ciebie też taki ładny dzień wstaje?
Ewciu na razie jest słoneczko w Olsztynie. Niestety na wsi nie wiem bo mnie tam nie ma czego bardzo żałuję.
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Gosiu
, tak czytam o trudach koszenia trawnika i całkiem dobrze Cię rozumiem.
Tym bardziej , że sama skosiłam trawę w ostatni piątek, bo myślałam, żeby zdążyć przed deszczem.
W tym roku zastosowałam taki nawóz, który spowodował nie tylko odżycie trawnika, ale taki wzrost trawy, że z koszeniem trudno nadążyć. Ale też trawa nigdy wcześniej taka piękna nie była.
Jak masz dużo do koszenia, to może z tych części bardziej oddalonych od altanki zrobić taką łąkę i rzadziej tam kosić ?
U siebie, to staram się coraz bardziej ograniczać powierzchnię trawnika na rzecz kwitnących rabat. Chociaż z nimi też jest co robić.

Tym bardziej , że sama skosiłam trawę w ostatni piątek, bo myślałam, żeby zdążyć przed deszczem.
W tym roku zastosowałam taki nawóz, który spowodował nie tylko odżycie trawnika, ale taki wzrost trawy, że z koszeniem trudno nadążyć. Ale też trawa nigdy wcześniej taka piękna nie była.
Jak masz dużo do koszenia, to może z tych części bardziej oddalonych od altanki zrobić taką łąkę i rzadziej tam kosić ?
U siebie, to staram się coraz bardziej ograniczać powierzchnię trawnika na rzecz kwitnących rabat. Chociaż z nimi też jest co robić.

Krysiu moja działka to hektar ziemi. Na części posadzony jest las, część to łąka którą dwa razy do roku kosi sąsiad "na siano" dla swoich zwierzątek niestety resztę staram się zagospodarować.Najgorzej jest w sadzie bo tylko część drzewek rośnie od chwili posadzenia, a reszta ciągle jest wymieniana. Miałam taką już ładną czereśnię najbliżej drogi gminnej którą rolnicy używają aby dojechać na swoje pole, i jakiś pacan spalił mi nie wiem jakim środkiem. Drzewko i półokrąg wokół drzewka wyglądało jakby ktoś randapem je potraktował
Najgorsze jednak są gryzonie które skutecznie niszczą mi korzenie
W tym roku niestety albo gryzonie albo zające skutecznie obgryzły mi korę i dwie jabłonki poszły zasilić ogród rajski.W szklarni gdzie mam posadzoną paprykę coś łazi robiąc tunele i biedne korzonki papryki wiszą w powietrzu. Po prostu brak mi słów. Teraz wypróbuje sposób podany mi przez Dorotkę (Dotii) z kulkami na mole.W sobotę powtykałam kulki w tunele i do mojego wyjazdu w niedzielę wieczorem nowych tuneli nie było. Może wyprowadzą się te wstrętne gryzonie.

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Czereśni i jabłonek szkoda.
Ze szkodnikami to ciężka przeprawa.
Wygląda, jakbyś miała karczownika, a to sprytna bestia, robi właśnie takie tunele.
Może chociaż trochę uda się Wam ograniczyć ich ilość.
Zauważyłam u moich sąsiadów, którzy mają czasami więcej nawet niż jednego psa, tam gryzonie używają sobie do woli.
Pod tym względem lepsze są koty a zwłaszcza kotki.
Tylko , że tam by trzeba bywać cześciej.

Ze szkodnikami to ciężka przeprawa.
Wygląda, jakbyś miała karczownika, a to sprytna bestia, robi właśnie takie tunele.
Może chociaż trochę uda się Wam ograniczyć ich ilość.
Zauważyłam u moich sąsiadów, którzy mają czasami więcej nawet niż jednego psa, tam gryzonie używają sobie do woli.
Pod tym względem lepsze są koty a zwłaszcza kotki.
Tylko , że tam by trzeba bywać cześciej.

Możliwe, że jest to karczownik ale dziwne są te małe kopczyki przy wejściach do nor wiec czort wie co to jest. Na razie zastosowałam kulki a dzisiaj zamówiłam pułapki.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu jakie masz fajne pomidorki
A na dereniu też ci siedzi na kwiatach ten zielony owadzik???

A na dereniu też ci siedzi na kwiatach ten zielony owadzik???