Winorośle i winogrona cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 3

Post »

zdj.1,2,3 Agat doński- wygląda na braki jakiegoś makroelementu ale rośnie przy ścianie razem z innymi a na nich takich objawów niet!Na dodatek brak pasierbów, czyżby przeciążony?
zdj.4,5,6 Sibera-po upałach poskręcane i łyżkowate młode liście,gdy w dół to brak boru a w górę? brak wapnia?Tegoroczna huśtawka pogodowa daje takie zagadki że idzie zgłupieć .Nie pamiętam czegoś takiego jak działkuję prawie 30 lat.
zdj.7,8 winogrona NN o które kiedyś się troszkę sprzeczaliśmy ,kapitanie, też już łapią kolor ,chociaż ich pora to 2-3 dekada września.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Byłem dzisiaj u innego znajomego,masakra,dwa mączniaki na liściach i jagodach i nie wiadomo co jeszcze, na winorośli "płotowej" która do tego roku obywała się bez chemii!
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Kto mi pomoże? winogrona są w rdzawe kropki. zdjecia powyżej.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Tak naprawdę powszechne i groźne są tylko mączniaki. Prawdziwego wykluczam. Infekcji wtórnej rzekomym nie, ale również nie koniecznie to on. Takie liście jak na zdjęciach, szczególnie na dolnych częściach latorośli, występują z różnych przyczyn dość często i jeżeli nie jest to masowe w wyniku wspomnianego m. rzekomego to nie szczególnie należy się tym przejmować. Charakterystyczne są objawy infekcji pierwotnej m. rzekomym i tego trzeba szukać. Jasno żółte, prześwitujące plamy na liściach, a od spodu plamy, wyraźny jasny nalot. Widać na Twoich liściach również uszkodzenia mechaniczne. Po uszkodzeniach gradowych zawsze silnie atakuje szara pleśń, więc to też może być przyczyną części widocznych uszkodzeń.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Post »

Proszę o pomoc, pierwszy raz sama zajmuję się winoroślami. Przycinanie już opanowałam, chroby i niedobory jeszcze nie. Co to może być? Czym opryskać? Mam preparaty do oprysku pomidorów i MgSO4.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W na wiązaniu do mojego postu powyżej- tak wygląda silna infekcja mączniaka prawdziwego. Plonu w tym przypadku już się nie da uratować.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Czy ten sam mączniak prawdziwy który atakuje winorośl znajduje się też na różach czy są to inne grzyby?
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cyt. z dr Mazurka "Uncinulla necator jest wyłącznie pasożytem roślin z rodziny Vitaceae należących do rodzaju Ampelopsis, Cissus, Parthenocissus i Vitis. Na całym świecie jest to jedyny gatunek mączniaka spotykany na winorośli."

Więcej tutaj http://www.klinikaroslin.com/index.php/ ... -winorosli
Piotr
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Pytanie do Kapitana,
czy liść pasierba, względnie dwa liście może zastąpić zjedzony liść na latorośli owocującej.

Króliki dzikie się napasły moimi krzaczkami.
Tak sobie wobec tego wykombinowałam, bo bardzo bym chciała choć jedno gronko spróbować. :?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeżeli zjadły tylko liście, to nie ma się czym przejmować. W tym okresie wykonuje się zabieg częściowego usuwania liści w okolicy gron, w celu ich lepszego doświetlenia, więc w zasadzie króliki odwaliły robotę za Ciebie. Co do pytania dotyczącego liści na pasierbach, to jak najbardziej, zastępują one bardzo skutecznie stare dolne liście na latoroślach.

Jeden z kolegów przetłumaczył ciekawy tekst. Warto się zapoznać:

http://www.winogrona.org/forum/uprawa/u ... ci#p125826
Piotr
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kapitanie a co sądzisz o moich krzewach i ew. niedoborach mikro i makroelementów bo te przebarwienia na liściach nijak nie przypominają mączniaka.Post z 31 lipca.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kaLo pisze:kapitanie a co sądzisz o moich krzewach i ew. niedoborach mikro i makroelementów bo te przebarwienia na liściach nijak nie przypominają mączniaka.Post z 31 lipca.
Takie przebarwienia, szczególnie na młodych krzewach to częste zjawisko i nie ma się czym przejmować. Moim zdaniem większym problemem Twoich krzewów jest przeciążenie.
Piotr
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Kapitanie- popatrz jaka ja mądra ;:224 się okazałam :D
Pierwszy raz zabrałam się za porządki przy krzaczkach, bo to moje początki.
A pokierowałam się logiką postępowania przy pomidorach ;:3

Dzięki za odpowiedź, i za b.ciekawy artykuł.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kapitanie starałem się utrzymać obłożenie w granicach 1,5-1,8 grona na płodną latorośl,być może zostawiłem za dużo płodnych...A co z tymi łyżeczkowatymi młodymi liśćmi bo robi się tak od czasu do czasu też na pozostałych krzewach-teraz na Gołuboku w innym miejscu działki.

ps.
te pomarszczone jagody z postów poprzednich są w słoiczku na wilgotnej wacie 5 dzień i jak na razie nic nie wyrosło.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kaLo pisze:A co z tymi łyżeczkowatymi młodymi liśćmi bo robi się tak od czasu do czasu też na pozostałych krzewach-teraz na Gołuboku w innym miejscu działki.

ps.
Chyba za dużo ode mnie wymagacie :roll: . Może za dużo wody pod nie lejesz? Zbyt obfite podlewanie może dawać takie objawy.
Piotr
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj w Biedronce zobaczyłem takie oto cudo!

Obrazek

Jak na portugalską sieć powinni chyba lepiej dbać o jakość sadzonek ,szczególnie winorośli.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”