Storczyki Marty :)
Re: Storczyki Marty :)
Marta ,a jak bedzie za szybko przesychal ,to zrob jak Ania radzi ,zaklej dziurki i po ptokach 

- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dusia ale tutaj doniczke moczy sie jak zwyklego falka czyli raz na tydzień albo raz na 10 dni a w reanimacji utrzymuje się stały poziom wody przez co wilgoć jest większa a keramzyt nie przesycha ;) Dlatego wsadzony głeboko storczyk pleśnieje bo tez miałam ten problem i takie obawy.. teraz za radą dziewczyn dźwignęłam go wyżej tak, ze w zasadzie lezy na tym keramzycie a czy mu to służy to przekonam sie jutro 
Obawiam się jeszcze o mojego malucha bo stracił korzonki i zaryzykowałam wsadzając go do szczelnie zamkniętego słoika na wilgotnym sphagnum.. a nie ma mnie w domu już koło tygodnia

Obawiam się jeszcze o mojego malucha bo stracił korzonki i zaryzykowałam wsadzając go do szczelnie zamkniętego słoika na wilgotnym sphagnum.. a nie ma mnie w domu już koło tygodnia

Załóż na tę doniczkę następną i też zasłonisz dziuryactus pisze:Marta ,a jak bedzie za szybko przesychal ,to zrob jak Ania radzi ,zaklej dziurki i po ptokach

Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
No to jutro Dufinowa sie meldujesz i nam relacje zdajesz!
- Dufin
jutro to będę chyba wieczorem w domu a jeszcze siostra z siostrzeńcem i mężem przyjeżdża i okupuje mój pokój, więc pewnie koło niedzieli dopiero coś dla Was przygotuję 

Dufin, no właśnie będziemy czekać na relację, a gdyby coś było nie tak to wsadź go keramzytu
Janeczko, Actus - dobry pomysł, że też na to sama nie wpadłam
Na razie nie będę mu zasłaniała tych dziur, żeby znowu te grzybki się nie pojawiły... Może gdy będzie szybciej przesychało podłoże, to pozbędę się tego problemu. 

Janeczko, Actus - dobry pomysł, że też na to sama nie wpadłam

Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dufin nie zrażam sie,póki co się dopytuję:-D chcąc nie chcąc kora trochę syfi i jest droższa więc jakby eksperyment wypalił to byłyby wymierne korzyści
a na fotki czekamy 

=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
- Dufin
Martomój storczyk jest za malutki na keramzyt
wsadziłam go do sphagnum i nawet pojawił się mały korzonek ale dosłownie wystawił łebek i przestał rosnąć
dlatego wykorzystałam słoik z mchem.. dziwi mnie tylko to, że ma być szczelnie zamknięty no ale i tak nie pokładam w niej dużych nadziei, więc potraktowałam ją jako eksperyment 

Martuś proszę bardzo
Trzymam kciuki
Niedawno jeszcze opisałam Ani w jaki sposób się to odbyło:

Ty próbowałaś reanimacji w keramzycie, a mi się udała reanimacja na keramzycieDusiaaa pisze:waham się bo kiedyś robiłam reanimację w kermazycie i ciągle mi podchodził pleśnią i skończyło się niestety klapą...ale pewnie zrobiłam coś nie takzdawajcie relację na bieżąco to będę was podglądać

Magdzia pisze:Te korzonki widoczne na zdjęciu wypuścił jak go reanimowałam (stał sobie na keramzycie w doniczce, która stała w podstawku do pełna zalanym wodą. Keramzyt cały czas był mokry, ale korzonki nie gniły, bo cała roślinka była położona na keramzycie, a nie wsadzona) Do tego dochodziło codzienne zraszanie, żeby wychodzące korzonki miały dostęp do wody.
Obecnie jest wsadzony w keramzyt i traktowany już jak wszystkie storczyki. Doniczka nie stoi już w wodzie, podlewam go przez moczenie co tydzień i zraszam codziennieKorzonki ładnie od wsadzenia rosną i stają się coraz grubsze, więc ładnie się zaaklimatyzował w podłożu
Teraz dodatkowo możliwy pędzik i nowy korzonek widoczny na zdjęciu
Aniu, bądź dobrej myśli!!
Moje basal keiki z basal keiki (ten cudaczek) jest w grubej korze i jakoś ma się dobrze...
Też raktuje go jako eksperyment, ale o dziwo znosi to bardzo dobrze. Może uda się ten eksperyment z mchem, a jeśli nie to może jest na rynku jakiś drobniejszy keramzyt? 

Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Dufin
heheh.. jest seramis ;) ale zanim ja go zamówię i dostanę to pewnie już będzie po ptokach ;) widziałam, ze maluch ma jakby trzy malutkie guziczki, więc o ile jakiś grzyb tam nie zakrólował w tym słoiku to może ruszą z miejsca 

To już trzeci dzień mojego storczyka w keramzycie!
Korzenie wewnątrz doniczki mają się dobrze, włożyłam tam też jeden korzeń powietrzny, z którego wyrastały nowe korzonki - zaobserowowałam, że podrosły
Poza tym wczoraj zauważyłam, że po przesadzeniu storczyk wypuścił nowy korzonek
To pewnie głównie zasługa tego, że po kąpieli w topsinie storczyk był suszony przez 1,5 dnia i po przesadzeniu do wilgotnego keramzytu postanowił się odwdzięczyć 

Pozdrawiam,
Marta
Marta

- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
cieszymy się razem z Tobą 

=> zapraszam na storczyki po mojemu<=