Storczyki Marty :)

ODPOWIEDZ
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Marty :)

Post »

Marta ,a jak bedzie za szybko przesychal ,to zrob jak Ania radzi ,zaklej dziurki i po ptokach ;:306
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Dusia ale tutaj doniczke moczy sie jak zwyklego falka czyli raz na tydzień albo raz na 10 dni a w reanimacji utrzymuje się stały poziom wody przez co wilgoć jest większa a keramzyt nie przesycha ;) Dlatego wsadzony głeboko storczyk pleśnieje bo tez miałam ten problem i takie obawy.. teraz za radą dziewczyn dźwignęłam go wyżej tak, ze w zasadzie lezy na tym keramzycie a czy mu to służy to przekonam sie jutro :)

Obawiam się jeszcze o mojego malucha bo stracił korzonki i zaryzykowałam wsadzając go do szczelnie zamkniętego słoika na wilgotnym sphagnum.. a nie ma mnie w domu już koło tygodnia ;:131
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

actus pisze:Marta ,a jak bedzie za szybko przesychal ,to zrob jak Ania radzi ,zaklej dziurki i po ptokach ;:306
Załóż na tę doniczkę następną i też zasłonisz dziury ;:306
actus
1000p
1000p

Post »

No to jutro Dufinowa sie meldujesz i nam relacje zdajesz!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jutro to będę chyba wieczorem w domu a jeszcze siostra z siostrzeńcem i mężem przyjeżdża i okupuje mój pokój, więc pewnie koło niedzieli dopiero coś dla Was przygotuję ;:173

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dufin, no właśnie będziemy czekać na relację, a gdyby coś było nie tak to wsadź go keramzytu :D

Janeczko, Actus - dobry pomysł, że też na to sama nie wpadłam ;:306 Na razie nie będę mu zasłaniała tych dziur, żeby znowu te grzybki się nie pojawiły... Może gdy będzie szybciej przesychało podłoże, to pozbędę się tego problemu. :roll:
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

Dufin nie zrażam sie,póki co się dopytuję:-D chcąc nie chcąc kora trochę syfi i jest droższa więc jakby eksperyment wypalił to byłyby wymierne korzyści :-D a na fotki czekamy :-D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martomój storczyk jest za malutki na keramzyt ;:185 wsadziłam go do sphagnum i nawet pojawił się mały korzonek ale dosłownie wystawił łebek i przestał rosnąć ;:222 dlatego wykorzystałam słoik z mchem.. dziwi mnie tylko to, że ma być szczelnie zamknięty no ale i tak nie pokładam w niej dużych nadziei, więc potraktowałam ją jako eksperyment :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23

Post »

Martuś proszę bardzo :D Trzymam kciuki ;:215
Dusiaaa pisze:waham się bo kiedyś robiłam reanimację w kermazycie i ciągle mi podchodził pleśnią i skończyło się niestety klapą...ale pewnie zrobiłam coś nie tak :-D zdawajcie relację na bieżąco to będę was podglądać :-D
Ty próbowałaś reanimacji w keramzycie, a mi się udała reanimacja na keramzycie :lol: Niedawno jeszcze opisałam Ani w jaki sposób się to odbyło:
Magdzia pisze:Te korzonki widoczne na zdjęciu wypuścił jak go reanimowałam (stał sobie na keramzycie w doniczce, która stała w podstawku do pełna zalanym wodą. Keramzyt cały czas był mokry, ale korzonki nie gniły, bo cała roślinka była położona na keramzycie, a nie wsadzona) Do tego dochodziło codzienne zraszanie, żeby wychodzące korzonki miały dostęp do wody.
Obecnie jest wsadzony w keramzyt i traktowany już jak wszystkie storczyki. Doniczka nie stoi już w wodzie, podlewam go przez moczenie co tydzień i zraszam codziennie :D Korzonki ładnie od wsadzenia rosną i stają się coraz grubsze, więc ładnie się zaaklimatyzował w podłożu :D Teraz dodatkowo możliwy pędzik i nowy korzonek widoczny na zdjęciu :D
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Aniu, bądź dobrej myśli!! :D Moje basal keiki z basal keiki (ten cudaczek) jest w grubej korze i jakoś ma się dobrze... :roll: Też raktuje go jako eksperyment, ale o dziwo znosi to bardzo dobrze. Może uda się ten eksperyment z mchem, a jeśli nie to może jest na rynku jakiś drobniejszy keramzyt? :roll:
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

heheh.. jest seramis ;) ale zanim ja go zamówię i dostanę to pewnie już będzie po ptokach ;) widziałam, ze maluch ma jakby trzy malutkie guziczki, więc o ile jakiś grzyb tam nie zakrólował w tym słoiku to może ruszą z miejsca :lol:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

To już trzeci dzień mojego storczyka w keramzycie! :D Korzenie wewnątrz doniczki mają się dobrze, włożyłam tam też jeden korzeń powietrzny, z którego wyrastały nowe korzonki - zaobserowowałam, że podrosły :D Poza tym wczoraj zauważyłam, że po przesadzeniu storczyk wypuścił nowy korzonek ;:138 To pewnie głównie zasługa tego, że po kąpieli w topsinie storczyk był suszony przez 1,5 dnia i po przesadzeniu do wilgotnego keramzytu postanowił się odwdzięczyć :)
Obrazek
Pozdrawiam,
Marta
actus
1000p
1000p

Post »

;:138 ;:138 ;:138 Nawet nie wiesz jak sie ciesze!!!!!! :tan :tan
Awatar użytkownika