U nas się niestety zapowiada. Jak mówią o 3 stopniach w nocy to często przymrozek bywa. Na pojutrze podają 0, więc będzie jak nic. Dobrze, że winorośl w gruncie jeszcze nie ruszyła.JanuszKR pisze:Na razie nie zapowiada się, żeby były przymrozkiaguskac pisze: Jeśli będą zapowiadać przymrozki musisz nakryć podwójnie, albo potrójnie, zależy jaka gruba jest ta agro...
http://www.twojapogoda.pl/16dni_kolejne.htm
WitamSamsu pisze:Słuchajcie mam pytanie . Kupiłam nasiona pomidora, na opakowaniu napisane jest pomidor gruntowy KARŁOWY saint pierre st. Wzięłam sobie go na balkon , bo napisali karłowy . Przyszłam do domu wchodzę w internet ,patrzę, a w necie widzę wysokie krzaki .
To jak to w końcu jest , to odmiana karłowa czy wysoka? , ktos się orientuje?.
LightAtDawn pisze:Hejka,
mam chyba problem z moimi pomidorami,
kiełkowane 22.03,
później do kuwetki/wielodoniczki,
i jak już miały po dwa listki to poszły do trochę większych doniczek.
Moneymaker, Black Cherry, Maskotka i Harzfeuer wyglądają chyba nienajgorzej,
ale martwi mnie Aztek,
wysiany w tym samym czasie, ale nie pikowałam go jakoś specjalnie bo bardzo mały był
- dałam tylko wszystkie razem do kuwetki, zwiększając odstępy:
oglądając Wasze zdjęcia, mam wrażenie że nie ma aż takich różnic pomiędzy odmianami
(pomijam fakt że większość z Was ma już bardziej dorosłe krzaczki :/
moje jakieś takie mikruski a właśnie Azteki jakieś całkiem calineczkowate...)
Tournesol pisze:WitamSamsu pisze:Słuchajcie mam pytanie . Kupiłam nasiona pomidora, na opakowaniu napisane jest pomidor gruntowy KARŁOWY saint pierre st. Wzięłam sobie go na balkon , bo napisali karłowy . Przyszłam do domu wchodzę w internet ,patrzę, a w necie widzę wysokie krzaki .
U nas we Francji wszyscy uprawiaja st pierre i marmande tak jak w Polsce uprawiacie Bawole lub Malinowy ozarowski. To jest dosc duzy pomidor, u mnie mnie wiecej 1m50, nie radze w pojemnikach, ale nigdy niewiadomo![]()
Natomiast ja nie przepadam bo to maly owoc, wole duze grube miesiste owoce
Ahatysonka pisze:Tournesol pisze:WitamSamsu pisze:Słuchajcie mam pytanie . Kupiłam nasiona pomidora, na opakowaniu napisane jest pomidor gruntowy KARŁOWY saint pierre st. Wzięłam sobie go na balkon , bo napisali karłowy . Przyszłam do domu wchodzę w internet ,patrzę, a w necie widzę wysokie krzaki .
U nas we Francji wszyscy uprawiaja st pierre i marmande tak jak w Polsce uprawiacie Bawole lub Malinowy ozarowski. To jest dosc duzy pomidor, u mnie mnie wiecej 1m50, nie radze w pojemnikach, ale nigdy niewiadomo![]()
Natomiast ja nie przepadam bo to maly owoc, wole duze grube miesiste owoce
Saint Pierre ma 2 różne wersje - wysoką i karłową.
Czy to byly te dwie odmiany z tej samej producenta? Bo moze jeden nazywa tak a drugi inaczej.tysonka pisze:To pytanie do mnie? tak, jestem pewna, nie miałam żadnej odmiany u siebie, ale obie widziałam w sklepach ( w sensie nasion) z wyraźnym zaznaczeniem na opakowaniu, że jest to odmiana wysoka bądź karłowa. Pamiętam, że karłowa była dostepna w Carrefourze (w Polsce oczywiście)