Moje roślinki - Kasia1007

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje roślinki - Kasia1007

Post »

Ale piekna szeflera, ja miałam jakąś wariegate ale nie taką jasną...no i moja zdechła ;:170 Może taka jasna dlatego że stoi w oknie...ale przez to jest piękna ;:215
Tego stwora czworokątnego na oczy nie widziałam nigdy ale ma ładne listki ;:138
No i rododendron ;:oj :shock: taki okaz w doniczce można trzymać ;:180 nie wiedziałam...może dlatego jeden mi wypadł...drugiego okrywam korą i liśćmi ...bo jeszcze mały.
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

Alez piękne kwitnienia rózanecznika i piwonii ;:215 afelandrę też mam ale od góry zgubiła częśc liści bo mszyce ją bardzo polubiły i walczę z nimi od zimy ale co rusz się pojawiają i co ciekawe roslin obok nie ruszają :(
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Kasiu piękne roślinki pokazałaś :D Faktycznie szeflera ma wyjątkowo jasne liście. Moja ma dużo więcej zielonego. A teraz stoi sobie na podwórku i widać, że jej tam pasuje.
Afelandra wygląda bardzo zdrowo ;:333 ona chyba nie jest najłatwiejsza w uprawie. Kwitła już u ciebie?
Rododendron wspaniały ;:138 Moje posadzone do gruntu powoli dogorywają. Nie odpowiada im ziemia, kot obłamuje gałązki i podlewa od czasu do czasu...
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Padłam ;:152 Afelandra ;:167 pierwszy raz widzę :shock: I takie piękne kwitnienia... ;:oj
Za to na identyczne piwonie właśnie patrzę, mam 4 sztuki w wazonie. razem z żółtymi irysami ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Kasiu Piękna szeflera ;:oj
Taki nieduży Rododendron a jak pięknie Ci kwitnie Obrazek
Piwonia również piękna ;:109
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Rododendron jest prześliczny ;:oj A piwonie uwielbiam! :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kolorowo u Ciebie.
Rododendron - wielki i piękny :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:172
Kasiu wspaniale się prezentuje "Rododendron" z tą dużom ilością kwiatków. W piwnicy której
jest przechowywany jest okno :?: "Ismena" jest o wspaniały kwiatek, bardzo ładnie rozwineła się piwonia, u mnie jeszcze małe pączki.
Powodzenia
;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Kasiu dziękuję za dedykację ;:196 Piwonie cudowne ;:167
Szeflera zaczarowała mnie swoją urodą. Takiej ślicznej nigdzie jeszcze nie widziałam. ;:oj
Koniecznie muszę też pochwalic Rododendrona ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiunia..ile skrywasz niespodziewajek..to szok!..Wciąż od nowa zaskakujesz innymi okazami..a ja milknę bo mi szczęka opada.. :tan
Rododenron wspaniały..Ismena..ach...
Nie wiem co jeszcze...wszystko piękne..i wspaniałe..piwonie robia śliczny kontrast swoja soczysta malinowa barwą.. ;:138

Jesteś Kobieta bardzo tajemniczą..ciekawe co jeszcze wyczarujesz ;:oj

;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Witajcie kochani ;:7

Kasiulka, szeflera od początku miała taki jasny kolor, tego ciemnozielonego praktycznie w ogóle nie było widać, dopiero z czasem kiedy rosła się pojawił. Choć kto wie, może rzeczywiście dlatego, że stoi na jasnym parapecie właśnie tak, a nie inaczej ma wybarwione listki :heja
Mnie również podobały się listeczki afelandry i dlatego się na nią skusiłam, zwłaszcza, że nie była droga - z tego, co pamiętam, to ok. 13 zł za nią zapłaciłam, a była cudna - kwitła na żółto, no i te listeczki... ;:138
Co do rododendrona, to do tej pory jakoś się mieścił do piwnicy, ale podejrzewam, że w tym roku będzie z nim kłopot, bo do jesieni jeszcze urośnie... Już teraz co najmniej dwie osoby muszą go przenosić... Na obecną chwilę mamy trzy rododendrony, ale dwa pozostałe to 'malizny' przy tym ;:306 Marzy mi się jeszcze taki w kolorze żółto - pomarańczowym ;:97

Iwonko :wit Dziękuję za miłe słowa ;:196 To bardzo ciekawe co piszesz, chyba pierwszy raz się z czymś takim spotykam, ale masz wielkie szczęście, że mszyce nie przenoszą się na inne roślinki. Może jakiś oprysk by się przydał?... Ja zimą męczyłam się z ziemiórkami, (najpierw zaatakowały moje owadożery, a później wszystkie doniczki na parapecie, w tym moje ukochane adenium, którego nie udało mi się uratować... ;:144 ) próbowałam wielu 'domowych sposobów' i dopiero kiedy potraktowałam je chemią problem zniknął.

Dziękuję Haniu ;:196 Rzeczywiście afelandra nie jest łatwa w uprawie, miałam kilka podejść i zawsze skutecznie wysyłałam ją na tamten świat... ;:118 Tą kupiłam kwitnącą, ale niestety u mnie póki co nie zakwitła ponownie. Gdzieś czytałam, że jeśli roślinka wytrzyma w danym miejscu rok, to dalej powinno być już z górki... Za miesiąc stuknie jej u nas roczek, więc zobaczymy co będzie dalej...
U nas rododendrony źle się miały w gruncie, więc hodujemy je w doniczkach - tam mają specjalną ziemię, nie są co roku skutecznie zalewane i nie podmakają, no i co najważniejsze zimą nie przemarzają. U nas koty rówież lubiły robić sobie toaletę w niektórych doniczkach, (tak w zeszłym roku załatwiły prawie 2-metrowego benjamina... :roll: ) ale nauczyły się, że tego kwiatka mają omijać 'szerokim łukiem'. Niestety piesek (3 miesiące) się tego jeszcze nie nauczył, wszystkie roślinki skutecznie niszczy, a w zeszłym tygodniu miał cały kocyk w kwiatach rododendrona - wyglądał, jakby był w jakimś salonie SPA, tylko zapachowych świeczek mu tam brakowało...

Dzięki Natalko ;:196 Ooo, to z pewnością pięknie iryski komponują się razem z piwoniami ;:215 U nas było bardzo zimo, tak, że irysy może na przyszły tydzień dopiero zakwitną...

Dzięki Paulinko ;:180 Co do rododendrona, to on wcale taki mały nie jest... ;:224 Ma ponad 1,5 m wysokości i jeszcze więcej szerokości :D

Dziękuję Paulinko, ja również bardzo je lubię :tan

Justynko ;:180

Dziękuję Stefanku ;:3 Piwnica, w której rododendron zimuje nie ma żadnego okna - jest to stara wiejska zabudowa, sprzed ponad 50-ciu lat, dla mnie to taka 'nora' - cienki długi korytarzyk i tyle. Wcześniej przechowywało się tam jedynie warzywa, teraz jeszcze kilka kwiatków. Choć np datury, czy fuksje zazwyczaj przemarzały, w tym roku tylko jedna fuksja się 'uchowała'.

Elciu, Kasiu ;:196

Pogoda nie rozpieszcza ostatnio, na całe szczęście kwiatuszki na parapetach rekompensują widoki zza okna...

Pachypodium rosulatum
W końcu rozwinął się pierwszy pączek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Ale cudo ;:oj powiedz mi czy to jest ta palma.... ta madagaskarska.... czy jakaś inna czy co to w ogóle jest że taki ma śliczny kwiat ;:180 ;:215 bo ja ostatnio ciągne do kwitnących jak mucha do miodu ;:224
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

O matko jaki cudny kwiatuszek ;:oj Jeszcze napisz, że pachnie, to będę zbierać szczękę z podłogi :shock:
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O rany..to ona kwitnie???? ;:oj ;:oj ;:oj
ale odlot... :tan ciekawe czy ta co ja mam też???? ;:138
Cudny widok!!! ;:63
Awatar użytkownika