Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Post »

A ja z kolejnymi przemyśleniami, bo nadal dumam o tradycyjnych roślinach...nie wiem, na ile one tradycyjne w Twoim regionie, ale w dzielnicy mojego dzieciństwa wszyscy namiętnie sadzili takie ciemno-fioletowe irysy, normalne tradycyjne, ale trochę mniejsze od obecnych hodowlanych...apropos, daj znać, kiedy Ci irysy słać, bo już kopać można :wink: A jeszcze u moich dziadków tradycyjne były rdzawe liliowce oraz mak lekarski i konopie...ale tego to już teraz nie można siać, bo pod paragrafy podpada :twisted:
Awatar użytkownika
shida
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 20:16

Post »

Piękne te puchate kuleczki !!! Już się nie dziwię czemu były w domu rozmowy o przenośnym kurniczku ;:306 Znalazłam sprawczynię przez którą zapoczątkowały się dziwne koleje pomysłowości mojego taty i jego ciekawego pomysłu przewożenia kurek na zimę do Wa-wy ;:202 Całe lato miałyby super...ale przez zimę byłyby zamknięte na bardzo małej powierzchni :( Za małą działeczkę chyba jednak mamy w wawie - wielka szkoda bo śliczne masz ptasie maluszki ;:215
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie moi Drodzy! ;:168 Dawno mnie nie było z powodu nawału zaległości i spraw, za które w końcu musiałam się wziąć.

Wiem, że już wszędzie wiosna na FO, ale mam jeszcze zaległe fotki sprzed tygodnia, kiedy byłam na wsi. Co nieco popracowałam, ale nie w samym ogródku przedokiennym, a na fragmencie wzdłuż wjazdu, zatem także w przedogródku :wink:

Fragment wzdłuż wjazdu wiosną 2012. Ten fragment także wymaga trochę pracy. Wiosną wszystko wygląda ładnie, ale jesień odsłania niedoskonałości. Tu widać, że krzewy lilaka i kaliny wymagają cięcia.
Obrazek Obrazek

Sprawa żywopłotu, o którym rozmawialiśmy. Ja chcę go zostawić, Moja Połowa przesadzić. A że związek to sztuka kompromisu, postanowiłam spróbować dogodzić wszystkim. Żywopłot został przycięty nisko, tak, żeby było widać jak wyglądałby ten fragment bez niego. Tak naprawdę mam zamiar go zostawić, ale poprowadzić go raz jeszcze, żeby był gęściejszy, ale niższy.
Obrazek Obrazek

agrest powrzątkowy wciąż żywy ;]
Obrazek

kurczaczki korzystające z promyczków
Obrazek Obrazek

I na koniec przemycę parę widoków z Krakowa, z Waciakową w roli głównej ;) (Pat, zwróć uwagę, że pokazuję przy okazji fragment bałaganu biurkowego, żeby nie było, że nikt nic takiego nie pokazuje;)
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Zjadło sie batonika i piło się winko :tan Kot cudny, a jakie pozy przybiera. A żywopłot faktycznie zielony wygląda bardzo ładnie.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mufeczko, mam nadzieję, ze nie zmartwię Cię nadto tą informacją, ale kiedyś ten rosół musi nastąpić ... ;:224

survivor, chyba ciemne kolory w ogródku nie do końca do mnie przemawiają ... U mnie rosły takie normalne tradycyjne, ale bladożółte ;) Właściwie można słać już! :D Tylko musimy doprecyzować szczegóły... Jutro jadę na wieś :twisted: Musze nabrać tempa, jak choćby Ty czy Darmokot. Więcej pracy, mniej zastanawiania się ;:170

shido, te rozmowy mogą okazać się jeszcze wielce przydatne. Oferta aktualna nieustannie :uszy

sweety, ano, czymś żywić się przecież trzeba :wink:
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit To ja szukam gada na kolację a mój Ryśowaty u Ciebie na biurku sobie poleguje ;:306
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
shida
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 20:16

Post »

Cudne puchate kurczakowe kuleczki ;:167 Heh gdyby było co z nimi zimową porą zrobić... No i musielibyśmy przeprowadzić POWAŻNĄ ROZMOWĘ z..Tigą ;:14 Bo obawiam się, że ona chętnie widziałaby kurczaczki w innym wydaniu :pogon Ostatnio dorwała kwiczoła ;:145 I to mimo dzwoneczka na obroży oraz tego, że ona jest dość zażywną i wiekową już kotką ;:224
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eeee...jaki to bałagan, nie zrewanżuję się swoim, bo pracuję na stole w kuchni, na którym tylko dziada z babą brakuje :) Ten żywopłot, mimo że formowany, jakoś naturalnie w ogrodzie wygląda...może po kilkunastu/dziesięciu latach wpisał się po prostu w tradycję?

Z irysami możemy umówić się na początek przyszłego tygodnia w takim razie, daj znać dzień wcześniej, że to już i po prostu wyślę :wink:
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kochani, wszyscy pewnie jesteście tak samo zabiegani i zapracowani! Prawda? Ale aura zapędza nas do ogródków gdzie wyżywamy się kopiąc, grabiąc, przycinając, przesadzając ... I ja na wsi korzystam z powietrza i w miarę możliwości pracuję przy zielonościach :]

Ogród, a dokładniej trawnik, dzięki starannemu jesiennemu wygrabieniu liści wygląda całkiem przyzwoicie. Agrest także ma się dobrze (czyli za rok robimy ukrop wszystkim pozostałym :twisted:)
Obrazek Obrazek

Ogródek zaczyna się zielenić cebulowymi. Na razie tylko się zieleni, jakoś nie udało się pięknie zakwitnąć tym tulipanom, które miały mnie czarować swym kwieciem już w III... Tu i ówdzie psina wykopała koszyczki z cebulkami ...
Obrazek Obrazek

Zakwitły grzecznie iryski (tak, wiem, nie są wcale wiejskie i przeniosę je, ale jakoś na jesieni nie mogłam się oprzeć)
Obrazek Obrazek

Od SandryABC dostałam autentyczne nasionka z ogródka jej babci! Porównywałam nasionka kosmosów sklepowych i od Sandry. Różnią się, więc i kwiaty pewnie będą miały inne. Będę to sprawdzać ;:204 Babcine trafią oczywiście do przedogródka, a sklepowe na inna rabatkę.
Obrazek Obrazek

U Galadrieli zakupiłam stare kosaćce i dąbrówkę rozłogowa. Roślinki dorodne :) Część już posadzona, część czeka na swoją kolej ;]
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Uf, zwożenie taczką kompostu i machanie na zmianę grabiami robi swoje ... Dziś posadzone:
` czereśnia i śliwka (z Biedry)
` dalie
` kosaćce od Galadrieli
` floks i pierwiosnek z gratisu od G.
` siewki malw
posiane:
` słoneczniki jadalne i ozdobne
` kosmosy i groszki od Sandry
` nasturcja pnąca i zwykła (niestety sklepowe)
` cebula siedmiolatka
` mieszanka łąki kwietnej;
Nawiozłam trochę kompostu, dosypałam wiórów rogowych, w miejscu malw wysypałam pokruszone skorupki jaj od własnych kurek, posprzątałam trochę w ogródku. Niby niewiele, ale coś. Poza tym trzeba by wiedzieć, że jestem dość 'pierdółkowata' :wink: (jak mawia moja koleżanka) przy każdej robocie i często za dużo się zastanawiam ;:224
Na dziś niestety tyle, bo mam progeniturę (nie własną) jeszcze do opieki ;]
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Ja nigdzie nie mogę znaleźć tej kwietnej łąki. Tobie zazdroszczę. ;:173
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

E tam, to żebyś nie musiał zazdrościć, to ja Ci prześlę trochę takiej mieszanki, bo mam całe pudełeczko (jest z boku przy fotce z przesyłką od Galadrieli). Sieje się je jak przyprawy :wink: Ale gdzie ja to kupiłam? Jak sobie przypomnę, to napiszę.
Dobra, to na PW omówimy resztę :]
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

A czy wesz może jakie kwiaty w niej są? :wink:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po wieczornym obchodzie melduje, że Twój kopytnik ocalał :wink: i zapomniałam napisać, ze z jednej zeszłorocznej kępki niezapominajek w tym roku mam coś pod setkę...chcesz?:)

A do Ciebie zaglądam, tylko z braku czasu nie piszę, ale niezmiennie napawam oczy prawdziwie wiejskim sielskim obejściem :wink: No i widzę, że agrestowi służy ukrop...mój ma się nieźle, ale aż tak bujny to nie jest ;:224
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pacynka pisze: MaGorzatko, u Ciebie zapowiada się na jakieś kurczaczki?
Pacynko - jakoś moje kurki nie czują jeszcze instynktu macierzyńskiego. Nie chcę ich ponaglać, chociaż podobno są różne sposoby... wolałabym jednak, żeby same poczuły "wolę bożą" :)
Dzięki za lekcję z agrestem, spróbuję za rok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”