Pomidory 2 na 1 :)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)
Po co rozważać 2 pomidory przy jednym sznurku w foliaku?
Jeśli jest gdzie przywiązać sznurek to dać każdemu - to wiele nie kosztuje.
Pomidory na sznurkach tańczą" i lepiej się zapylają. Wystarczy potrząsnąć namiotem.
Lepiej rozważyć odstępy między pomidorami i dopasować do typu wzrostu: generatywne, czy wegetatywne/rozłożyste.
Może odstępy co drugie mniejsze, następny większy aby dało się "wsuwać pomiędzy pomidory i są 2 w 1 odstęp i 2 w 1...
Jeśli jest gdzie przywiązać sznurek to dać każdemu - to wiele nie kosztuje.
Pomidory na sznurkach tańczą" i lepiej się zapylają. Wystarczy potrząsnąć namiotem.
Lepiej rozważyć odstępy między pomidorami i dopasować do typu wzrostu: generatywne, czy wegetatywne/rozłożyste.
Może odstępy co drugie mniejsze, następny większy aby dało się "wsuwać pomiędzy pomidory i są 2 w 1 odstęp i 2 w 1...
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Oczywiscie,że można a nawet chyba lepiej dawać sznurek do każdego pomidora,co nie zmienia faktu,że dyskutujemy o wielu możliwościach.Każdy wybierze dla siebie najlepszy sposób.Sznurek ma tę dodatkową cechę,że będzie do pełnej wysokości tunelu,natomiast palik będzie niższy np.pod folią,aby jej nie uszkodzić.

-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakoś nie mam talentu do jasnego pisania o co mi chodzi.Pisząc,, po sznurku,,to w uproszczeniu bo miałam na myśli ,że każdy krzak-pęd dostanie swój sznurek i potem będę je rozsuwać w V -tak jak pisze Faworyt -jakbym prowadziła jeden krzak na dwa pędy.Mam zamiar uprawiać pomidory 2/1 z tego samego powodu co wszyscy.Z mniejszej powierzchni chcę uzyskać większe plony i szybciej niż przy prowadzeniu jednego krzaka na dwa pędy lub na jeden pęd.Ja nie mam doświadczenia ale skoro mądrzejsi i bardziej doswiadczeni ode mnie polecają ten sposób to jestem za. 

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Joneska:
To dobrze Cię zrozumiałem. Przy takim sadzeniu weż jeszcze pod uwagę rozstaw krzak od krzaka odmianę i typ, wegetatywny czy generatywny.Zbyt gęste sadzenie+odmiana wegetatywna i wielkoowocowa wymusi zwiększone nawożenie pogłowne. Innymi słowy dasz za mało jeść nie będziesz mieć spodziewanego plonu.
Pozdrawiam.
To dobrze Cię zrozumiałem. Przy takim sadzeniu weż jeszcze pod uwagę rozstaw krzak od krzaka odmianę i typ, wegetatywny czy generatywny.Zbyt gęste sadzenie+odmiana wegetatywna i wielkoowocowa wymusi zwiększone nawożenie pogłowne. Innymi słowy dasz za mało jeść nie będziesz mieć spodziewanego plonu.

Pozdrawiam.

Przy nawożeniu rzędowym takie ryzyko jest minimalne ,albo żadne.
forumowicz, a jak wysokie dajesz paliki, tzn ile wystają ponad ziemię?Chodzi mi o odmiany wysokie.Czy paliki wbijasz czy wkopujesz?
Mam zamiar wykorzystać w tym roku patent forumowicz czyli 2 pomidory przy 1 paliku pod folią. Jaki odstęp zachować od ścianki folii tak, aby nie dotykały folii? Myślę, że musi to być jakieś 50 cm, a w jakiej odległości Wy sadzicie?
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Prowadzę swoje wprawdzie na sznurkach,ale odstęp od brzegu foli mam podobny-50cm.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Przemyślałabym to jeszczeela151 pisze:Mam zamiar wykorzystać w tym roku patent forumowicz czyli 2 pomidory przy 1 paliku pod folią. Jaki odstęp zachować od ścianki folii tak, aby nie dotykały folii? Myślę, że musi to być jakieś 50 cm, a w jakiej odległości Wy sadzicie?

Kasia
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
W ten sposób prowadzę od 3 lat.W namiocie o wym.6x3 m,wstawiam 56-60 krzaków.Namiot ma dwa otwory drzwiowe.Wietrzenie przynajmniej u mnie jest dobre,gdyż namiot ustawiony jest w strefie lekkiego przeciągu,wprost w wejście.Dwukrotnie w ub.sezonie próbowała atakować szara pleśń,jednak szybko oberwałem kilka liści i następnie do końca stosowałem oprysk opracowany przez forumowicz czyli HT i OW naprzemiennie.Do końca zbioru był spokój.

Mój namiot będzie miał taki sam wymiar, tylko tyle mam miejsca bo reszta działki jest zacieniona, a jeszcze chcę posadzić trochę pod gołym niebem. Sznurków nie mogę zamocować, bo sufit jest zbyt słaby i nie utrzyma. Może jakieś kołki wysokie powbijam tzn mąż powbija i na nich jakieś mocne druty rozciągnąć i dopiero do nich sznurki- łatwiej później zapylać potrząsając, ale to już inny temat. Czyli 60 krzaków da się wcisnąć ok. To nie jest dużo, ale i nie mało. Też myślałam o podobnej ilości. Odstęp 50 cm od brzegu. Dzięki wszystkim za odpowiedzilegina pisze:W ten sposób prowadzę od 3 lat.W namiocie o wym.6x3 m,wstawiam 56-60 krzaków.Namiot ma dwa otwory drzwiowe.Wietrzenie przynajmniej u mnie jest dobre,gdyż namiot ustawiony jest w strefie lekkiego przeciągu,wprost w wejście.Dwukrotnie w ub.sezonie próbowała atakować szara pleśń,jednak szybko oberwałem kilka liści i następnie do końca stosowałem oprysk opracowany przez forumowicz czyli HT i OW naprzemiennie.Do końca zbioru był spokój.![]()

Czytając te wszystkie posty też zdecydowałem o takim prowadzeniu pomidorów. Kurcze dużo Wam się mieści tych krzaków. Ja sadzę w gruncie o podobnych wymiarach 5x3 ale tyle nie zmieściłem.
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Czy uprawiał ktoś metodą 2 na 1 pomidory w donicach skrzynkach itp?
Mam worki 40l, na jeden krzak trochę zbyt duże (wg mnie), we dwa dadzą radę? Np. Ożarowski, czy Bawole Serce.
Mam worki 40l, na jeden krzak trochę zbyt duże (wg mnie), we dwa dadzą radę? Np. Ożarowski, czy Bawole Serce.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak będziesz fertygować to powinny się udać, a same krzaki w miarę wzrostu możesz odchylać na kształt litery V.
Bawole serce jest ogólnie trudny w uprawie , i wymaga osobnego podejścia z nawożeniem i terminem sadzenia jako odmiana generatywna. Wymaga wysadzenia w czesnej fazie by zdążył wytworzyć silny krzak zanim zacznie kwitnac i owocować.
Bawole serce jest ogólnie trudny w uprawie , i wymaga osobnego podejścia z nawożeniem i terminem sadzenia jako odmiana generatywna. Wymaga wysadzenia w czesnej fazie by zdążył wytworzyć silny krzak zanim zacznie kwitnac i owocować.