Pasiastego c.d.
Takie katlejki ostatnio wpadły w moje ręce - biała cudownie pachniała konwaliami i nie mogłam jej się oprzeć - przypomniała mi moją ukochaną babcię. Szkoda, że już przekwita.
Niby nie ładna, a piękna, jakaś inna mi się wydała:
CATTLEYA
Z wykładu o katlejach wynotowała poniższe dane (jednej kartki nie mogę znaleźć

, ale jak tylko ją zlokalizuję, to dopiszę), może się komuś przydadzą te informacje.
Podłoże do katlei powinno być tak dobrane, żeby po 4 h od podlania było przeschnięte.
Temp. chłodne noc 14-16 stopni C
labiata
mendelii
mossiae
percivaliana rex
schroedeae
tranae
warcewiczii
Temp. umiarkowane noc 17-18 stopni C
jenmanii
luddemanniana
warneri
Temp. ciepłe noc 18-20 stopni C - nie były polecane do uprawy
dawiana
eldorado
lawrenceana
violacea
Nawozy:
NPK: 30-10-10
Świeży koński placek rozdrobniony, na wierzch kory
Krowie placki wysuszone rozdrobnione i wymieszane z korą ewentualnie świeże placki zmieszane z wodą - do namaczania doniczek.
Duże pseudobulwy, np. traniae, labiata, purpurata - dobrze znoszą okres suszy, ale trzeba je obficie podlewać.
Cienkie pseudobulwy - mniejsze dawki wody, ale często, co 2-3 dni.
Cattleya intermedia - nie jest prosta w uprawie, podlewanie co 3 dni.
C. skinneri, quatemalensis, aurantiaca - latem krótki okres spoczynku, aby jesienią wytworzyły pochewki kwiatowe, kwitną wiosną następnego roku (pochewki kwiatowe brązowieją przed zakwitnięciem).
Okresy spoczynku:
labiata - 1 miesiąc
jenmanii - 2-3 m
maxima 2-3 m
percivaliana - 2-3 m
quadricolor - 4 m
trianae - 4 m
schroederae - 4 m
gaskelliana, warnerii - kwitną od razu na nowych pseudobulwach
lueddemanniana - kwitnie, gdy nowe pseudobulwy rosną
Slc. Jewel Box Scheherazade - bardzo ją polecał, nie do zdarcia.
Duże odmiany - tlenek wapnia, szczypta na wierzch doniczki, 2 x w roku.
Czarne, brązowe, zamierające przyrosty - brak wapnia (azotan wapnia też może być)
Siarczan magnezu (do kupienia w aptece jako sól gorzka na przeczyszczenie bądź magnefar B6) - łyżeczka od herbaty na 5 l wody (wpływa na kwitnienie), raz w miesiącu, phalaenopsisom i sabotkom też polecał.