Moja pasja ...a może już obsesja
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja pasja ...a może już obsesja
Moje już zaczynają ruszać i Eskimo nawet chce zakwitnąć więc już tydzień temu podlałam je z biohumusem.
- irlandia 3
- 200p
- Od: 10 mar 2012, o 19:47
Też swoje podlałam nawozem i oto efekt.To hoja Minibelle. Ona z resztą jest bardzo chętna do kwitnienia.Kwiaty nie utrzymują się długo bo gdzieś ok 5-7 dni.to drugie jej kwitnienie.

Natomiast szaleje hoja Karnosa.Ma 8 pypci kwiatowych i niektóre baldaszki są już spore..Nie wiem czy zniosę jej zapach.bo wisi w pokoju na ścianie gdzie się przebywa cały dzień..
Nigdy nie doczekałam się swojej własnej i kupiłam 5- letniego "gotowca"-już kwitnącego .Przyjechała do mnie aż z południa kraju.w Styczniu.I proszę-kwitnie.Nie wiem czy nie obalić mit,że potrzebuje spoczynku.w zimniejszym pomieszczeniu.Ta hoja rosła w pokoju blokowym,gdzie temp 24-25 st. wynosiła,U mnie trochę mniej ma -bo 21-22 st(mam kaloryfery we wszystkich pokojach pozakręcane .A grzeją tylko rury pionowe ciągnące do sąsiadów na piętra wyżej.W dużym pokoju mam aż 3 rury.Więc aż za nadto dość.

Natomiast szaleje hoja Karnosa.Ma 8 pypci kwiatowych i niektóre baldaszki są już spore..Nie wiem czy zniosę jej zapach.bo wisi w pokoju na ścianie gdzie się przebywa cały dzień..
Nigdy nie doczekałam się swojej własnej i kupiłam 5- letniego "gotowca"-już kwitnącego .Przyjechała do mnie aż z południa kraju.w Styczniu.I proszę-kwitnie.Nie wiem czy nie obalić mit,że potrzebuje spoczynku.w zimniejszym pomieszczeniu.Ta hoja rosła w pokoju blokowym,gdzie temp 24-25 st. wynosiła,U mnie trochę mniej ma -bo 21-22 st(mam kaloryfery we wszystkich pokojach pozakręcane .A grzeją tylko rury pionowe ciągnące do sąsiadów na piętra wyżej.W dużym pokoju mam aż 3 rury.Więc aż za nadto dość.

Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Cudowne kwitnienia hojek. mogę podziwiać u innych , bo ja ręki do nich kompletnie nie mam 

- irlandia 3
- 200p
Kochana ..to walka z wiatrakami.Przed chwilą pocięłam całą Karnosę-wariegatę.Bo zwiędnięte wszystkie listki miała.Więc ją ukorzeniać będę od nowa. A miała już 3 lata.W tej zimie 3 mi się całkowicie zmarnowały.
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Moja pasja Rhododendrony
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- bardzo trafnie powiedziane, szczególnie w czasie zimy, suchego powietrza, opieka nad hojami (piszę o sobie) sprawia sporo kłopotu. Trudno wyczuć kiedy podlać, żeby nie zasuszyć lub nie zalać, gdy przez kilkadziesiąt dni nie ma słońca, tylko ciężkie chmury. Dobrze, że dzień już coraz dłuższy i od czasu do czasu są dni z pełnym słońcem. Również i ja mam pozakręcane zawory na kaloryferach, jednak powietrze jest mimo wietrzenia pokoju o zbyt małej wilgotności. Moje rośliny często 1 - 2 razy w tygodniu spryskuję przegotowaną odstałą wodą. Pomimo tych zabiegów, jedna z moich bardzo ładnych hoj, niestety nie przetrwała i co gorsze nie udało mi się zrobić sadzonekKochana ..to walka z wiatrakami.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Zapączkowana carnosa -piękna.
Gratuluję kwitnienia minibelle
Co do hoi w okresie zimowym...to się zgodzę, że są to trudne warunki dla większości roślin.
Ja też straciłam kilka okazów hoi, ale raczej małych sadzonek.
Kilka - zalałam i/lub zasuszyłam - ukorzeniam od nowa.
W tym roku, zimą, było mało słońca i myślę, że brak światła miał bardzo duży wpływ na nasze rośliny.
Gratuluję kwitnienia minibelle

Co do hoi w okresie zimowym...to się zgodzę, że są to trudne warunki dla większości roślin.
Ja też straciłam kilka okazów hoi, ale raczej małych sadzonek.
Kilka - zalałam i/lub zasuszyłam - ukorzeniam od nowa.
W tym roku, zimą, było mało słońca i myślę, że brak światła miał bardzo duży wpływ na nasze rośliny.
- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale straciłam widoki
Pięknie Ci kwitną Twoje roślinki
Czym je "karmisz" i jakiej ziemi używasz do sadzenia

Pięknie Ci kwitną Twoje roślinki

Czym je "karmisz" i jakiej ziemi używasz do sadzenia

- irlandia 3
- 200p
Kochana...w zimie niczym.W lecie kupiłam taki preparat na all.Bardzo dobra rzecz.Po 2 tygodniach zauważa się właśnie pączkowanie w hojach.Na prawdę..nie na wszystkie to działa ..ale na większość kwiatów -działa. W lecie dodaję czasami biohumus.mimo wszystko dużo czasami mam strat po zimie .Nie wracam już do tej samej roślinki,która nie daje rady.

Zobacz skład ile aż ma fosforu..50%.to właśnie "kopniak dla pączkowania "

Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Moja pasja Rhododendrony
- Floro - Fob
- 200p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
Jejku! Aż 50% fosforu?!? Muszę taki mieć!
- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, spróbuję go "dopaść"
Radzisz, żeby nie wracać do tej samej roślinki, jak nie daje rady, to prawa, ale ja staram się reanimować te, które z mojego powodu marnieją...masz rację są czasami takie roślinki, które choć dbasz o nie, nagle odchodzą... 

Preparat ciekawy, muszę sobie o nim poczytać więcej 

- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Rany, takie fajniaste rośliny, a ja do tej pory tu nie trafiłam.Wstyd.
Irenko, super opiekujesz się roślinkami,pieknie rosną i kwitną.
Irenko, super opiekujesz się roślinkami,pieknie rosną i kwitną.
Witaj
Piękne te Twoje kwitnące i zapączkowane hoye
Preparat godny uwagi
Piękne te Twoje kwitnące i zapączkowane hoye

Preparat godny uwagi

- gosiiiaczek
- 500p
- Od: 11 sty 2011, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Znalazłam go na all. za ok 7 zł. Zobaczę czy może gdzieś w stacjonarnym sklepie będzie.ellcia pisze:Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, spróbuję go "dopaść"![]()
![]()
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
- irlandia 3
- 200p
My tu wszyscy "zielono zakręceni-obsesyjni pasjonaci " mamy śliczne roślinki.Te domowe i ogrodowe.Jak dobrze jest tak wskoczyć do każdej z nas i pooglądać to i owo. Nasze roślinki domowe podziwiają tylko niektórzy goście i najbliższa rodzina...Tu może nawet obejrzeć cały świat...I to jest największa potęga net-u.Pozdrawiam Lucynko
Co do preparatu.może i gdzieś w sklepie zdybiesz.Ja poszukiwałam w swojej okolicy i nie znalazłam .Powodzenia kochani w poszukiwaniach. Warto poeksperymentować nim.Zaraz wskoczę z rewizytą...
Co do preparatu.może i gdzieś w sklepie zdybiesz.Ja poszukiwałam w swojej okolicy i nie znalazłam .Powodzenia kochani w poszukiwaniach. Warto poeksperymentować nim.Zaraz wskoczę z rewizytą...

Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Moja pasja Rhododendrony