hen_s pisze:Witaj w klubie!

No nareszcie !mgr_ pisze:W końcu tutaj trafiłem![]()

Bardzo mi miło, że zechciałeś odwiedzić mój skromny kącik

Zanim napisałem na tym forum swojego pierwszego posta przeczytałem całą "sagę" o Adenium. Trochę mi to zabrało czasu ale oczywiście nie żałuję. Natomiast jeśli chodzi o Ciebie, studiuję pierwszą część z Twoich wątków i muszę Ci powiedzieć, że to o Adenium nie zajęło mi tyle czasu co ten wspomniany Twój wątek... a jestem dopiero w połowie... i wszystko to Twoja wina, tak Twoja, że tak długo to trwa... Pokazałeś tam tyle przepięknych roślinek i napisałeś tyle ciekawych informacji o nich, że ja tak 2 strony do przodu i 3 do tyłu i ciągle znajduję coś nowego czytając po raz kolejny to samo

Cóż, niewątpliwie wymyślają te cuda ludzie mądrzejsi odemnie i być może przyjdzie nam się wszystkim kiedyś do tego dostosować ale mnie osobiście się to nie podoba... Małgosi H. coarctata a moja... Z wyglądu całkiem różne roślinki a ta sama nazwa...chromat pisze:Raczej to typowa coarctata, teraz te formy straciły na aktualności, jedynie Breuer jeszcze podaje nazwy H.greenii
http://www.eden-plants.com/en/shop/show.php5?d=607
po prostu bardzo zróżnicowany gatunek, z ciekawych rzeczy na jakie trafiłem to, że Bayer niektóre formy stanowiskowe glauca 'herrei' (takie bardziej ciapate) f. armstrongii przeniósł do H.coarctata, takie dostosowanie do środowiska, jest teraz bardziej siną coarctata.
c.d. haworcjowych zakupów z Rumii:
Haworthia reinwardtii

Haworthia reinwardtii var zebrina

Haworthia papilosa
Haworthia pumila w/g Bayera
Haworthia maxima w/g Bruera