Nalewka - cała prawda o ogródku
- aanula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2007, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nalewko
dzisiaj ja spędziłam wieczór w Twoim RAJU

Tak, dla mnie to RAJ ... to miejsce, przestrzeń, widoki, świeże powietrze ... cóż więcej trzeba do szczęścia
To na prawdę mistrzostwo świata, żeby zrobić z pustkowia taką oazę spokoju w tak krótkim czasie. Gratuluję!! Jestem pełna podziwu i chylę czoła
Twoje opisy czytałam z zapartym tchem. Nawet zdjęć nie musiałam widzieć żeby "zobaczyć" jak to wszystko powstaje
Wyobraźnia działała sama... Takie opowieści nadają sie na książkę 

Tak, dla mnie to RAJ ... to miejsce, przestrzeń, widoki, świeże powietrze ... cóż więcej trzeba do szczęścia

To na prawdę mistrzostwo świata, żeby zrobić z pustkowia taką oazę spokoju w tak krótkim czasie. Gratuluję!! Jestem pełna podziwu i chylę czoła

Twoje opisy czytałam z zapartym tchem. Nawet zdjęć nie musiałam widzieć żeby "zobaczyć" jak to wszystko powstaje

- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Naleweczko! Jak to dobrze, że wkleiłaś zdjęcia do fotosika!
A Ty KaRo miałaś świetny pomysł, żeby je dać na forum!
Oj! mnie by przy tak wolnym internecie chyba w ogóle nie chciało się
cokolwiek robić!
Jestem pełna podziwu dla Ciebie Nalewko, że tak wytrwale moderujesz!
A rośliny i zdjęcia przepiękne!
Prot rozczulający.
Powiedz mi Naleweczko, co to za słodka roślinka? I czy nadaje się do cienia?
Powoli (albo raczej szybko
) zarasta mnie dąbrówka i czas pomyśleć na dodanie jakiegoś innego koloru do niej.

A Ty KaRo miałaś świetny pomysł, żeby je dać na forum!

Oj! mnie by przy tak wolnym internecie chyba w ogóle nie chciało się
cokolwiek robić!
Jestem pełna podziwu dla Ciebie Nalewko, że tak wytrwale moderujesz!
A rośliny i zdjęcia przepiękne!

Powiedz mi Naleweczko, co to za słodka roślinka? I czy nadaje się do cienia?
Powoli (albo raczej szybko

Pozdrawiam serdecznie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Oooo, pojawili się mili goście, bardzo serdecznie witam
Po kolei odpowiadam:
- Izo, ta łososiowa róża to Abraham Darby od Karo, jest piękna, piękna, piękna!!!
- Grażynko, to białe w dużych ilościach kwitnące na krzewach to najprawdziwszy dziki czarny bez. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam z niego mnóstwo syropków na zimę, a nawet nastawiłam nalewkę
Będzie do próbowania dopiero za rok, ale kiedy ją filtrowałam, pachniało na cały dom, mam więc nadzieję, że będzie równie pyszna, co pachnąca.
- Ewelino, tak, ta malwa jest prawie czarna, patrzę w nią jak w studnię
Mam nasionka, dużo nasionek
pilnowałam, żeby nie zapylała się na krzyż z białą pełną, ale podobno malwy są kapryśne i może z tych nasion urosnąć np. różowa :/
- Wisienko, to jasnota plamista, lamium maculatum, ale odmiany nie znam, z opisu wynika, że może to być Beacon Silver różowy, srebrne liście, Pink Pearls różowy, zielono-szare liście albo Silver, po prostu różowy. ładnie rośnie w cieniu, nie jest szalenie ekspansywny, rozrasta się w tempie o wiele wolniejszym, niż gajowiec żółty, kuzyn, którego polecam też do cienia, bo szybko zarasta i łatwo się go wycina, jeśli za mocno się rozpycha
A wracając do fotosika właśnie tak mnie wkurzył, że wysmarowałam dwie strony maczkiem, coś w rodzaju paszkwilu na ich nowy regulamin i zastanawiam się gdzie to umieścić, dokąd wysłać, żeby to rozgłosić. Nie mogę korzystać z płatnego konta PRO w fotosiku póki nie zaakceptuję nowego regulaminu, a zaakceptować go nie mogę, bo jest pełen bzdurnych tekstów i dba jedynie i tylko o swój interes, strasząc użytkowników, grożąc im usuwaniem kont bez uprzedzenia i nie biorąc odpowiedzialności za nic. Mogę się nie zgodzić na zmianę regulaminu (w trakcie trwania umowy!), ale wtedy mam usunąć moje konto, a fotosik nawet się nie zająknął o zwrocie wpłaconych przeze mnie pieniędzy... Mają prawnika na usługach, a ja, klient nie mogę wiele, mogę tylko się buntować i głośno mówić o wyzysku
Tak, sama chciałam, mogłam nie płacić i umieszczać zdjęcia gdzie indziej

Po kolei odpowiadam:
- Izo, ta łososiowa róża to Abraham Darby od Karo, jest piękna, piękna, piękna!!!
- Grażynko, to białe w dużych ilościach kwitnące na krzewach to najprawdziwszy dziki czarny bez. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam z niego mnóstwo syropków na zimę, a nawet nastawiłam nalewkę

- Ewelino, tak, ta malwa jest prawie czarna, patrzę w nią jak w studnię

- Wisienko, to jasnota plamista, lamium maculatum, ale odmiany nie znam, z opisu wynika, że może to być Beacon Silver różowy, srebrne liście, Pink Pearls różowy, zielono-szare liście albo Silver, po prostu różowy. ładnie rośnie w cieniu, nie jest szalenie ekspansywny, rozrasta się w tempie o wiele wolniejszym, niż gajowiec żółty, kuzyn, którego polecam też do cienia, bo szybko zarasta i łatwo się go wycina, jeśli za mocno się rozpycha

A wracając do fotosika właśnie tak mnie wkurzył, że wysmarowałam dwie strony maczkiem, coś w rodzaju paszkwilu na ich nowy regulamin i zastanawiam się gdzie to umieścić, dokąd wysłać, żeby to rozgłosić. Nie mogę korzystać z płatnego konta PRO w fotosiku póki nie zaakceptuję nowego regulaminu, a zaakceptować go nie mogę, bo jest pełen bzdurnych tekstów i dba jedynie i tylko o swój interes, strasząc użytkowników, grożąc im usuwaniem kont bez uprzedzenia i nie biorąc odpowiedzialności za nic. Mogę się nie zgodzić na zmianę regulaminu (w trakcie trwania umowy!), ale wtedy mam usunąć moje konto, a fotosik nawet się nie zająknął o zwrocie wpłaconych przeze mnie pieniędzy... Mają prawnika na usługach, a ja, klient nie mogę wiele, mogę tylko się buntować i głośno mówić o wyzysku

Tak, sama chciałam, mogłam nie płacić i umieszczać zdjęcia gdzie indziej

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Dzięki Naleweczko! Tego gajowca na razie sobie odpuszczę, bo doczytałam się,
że dorasta do 60 cm (ale już go sobie wpisałam na listę- będzie potem jak znalazł) a ja szukam niskiej roślinki do konkretnego miejsca.
Szukam tej Twojej jasnoty, ale na razie nie doszłam, która to.
Natomiast przy okazji oświeciło mnie, albo raczej douczyłam się, doczytałam i mam ochotę palnąć sobie w łeb!
(żartuję
)
W miniony weekend wykorzeniłam sobie właśnie chyba ostatnią już jasnotę plamistą, kwitnącą ciemnoróżowo.
Tyle razy miałam dać na forum zdjęcie, żeby dowiedzieć się co to, no ale ciągle
wylatywało mi to z głowy. Podobne było do pokrzywy, choć o dziwo nie parzyło, więc
chwast do wyrwania ... Ech... A ja się dziwiłam, co tak osy ją lubią.
No nic ... może jeszcze gdzieś znajdę na działce... ale wątpię.
Widzę, że fotosik to tak jak wszyscy - najważniejsze to złapać klienta, ściągnąć
kasę, a potem niech on się martwi. Szkoda gadać!
że dorasta do 60 cm (ale już go sobie wpisałam na listę- będzie potem jak znalazł) a ja szukam niskiej roślinki do konkretnego miejsca.
Szukam tej Twojej jasnoty, ale na razie nie doszłam, która to.
Natomiast przy okazji oświeciło mnie, albo raczej douczyłam się, doczytałam i mam ochotę palnąć sobie w łeb!

W miniony weekend wykorzeniłam sobie właśnie chyba ostatnią już jasnotę plamistą, kwitnącą ciemnoróżowo.
Tyle razy miałam dać na forum zdjęcie, żeby dowiedzieć się co to, no ale ciągle
wylatywało mi to z głowy. Podobne było do pokrzywy, choć o dziwo nie parzyło, więc
chwast do wyrwania ... Ech... A ja się dziwiłam, co tak osy ją lubią.
No nic ... może jeszcze gdzieś znajdę na działce... ale wątpię.

Widzę, że fotosik to tak jak wszyscy - najważniejsze to złapać klienta, ściągnąć
kasę, a potem niech on się martwi. Szkoda gadać!
Pozdrawiam serdecznie
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
jaka piękna fotka
Co to za róża, rugosa ale jaka?
Nalewko ogród twój pięknieje z dnia na dzień i coraz więcej w nim roślin.
Czę sto zaglądam ale nie zawsze mam czas napisać kilka zdań.

Nalewko ogród twój pięknieje z dnia na dzień i coraz więcej w nim roślin.
Czę sto zaglądam ale nie zawsze mam czas napisać kilka zdań.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Tak, to "lisi ogon", czyli tojeść orszelinowa (Lysimachia clethroides), chociaż mam wątpliwość, bo może to czysta forma, a może Snow Candles? Dziś kwitnie już na całego, ale aparat sobie pojechał do Mrągowa na Piknik Country, więc nie mogę pokazać 

A to coś najpiękniejszego na świecie (do czasu, aż zakwitnie coś innego
) - dziurawiec.

Tu mamy tawułę

A tu początek kwitnienia budlei (Buddleia 'Sungold')

Ładne, prawda?
(nieskromnie powiem
)

A to coś najpiękniejszego na świecie (do czasu, aż zakwitnie coś innego

Tu mamy tawułę

A tu początek kwitnienia budlei (Buddleia 'Sungold')

Ładne, prawda?

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Piękne !!!!
Nie tylko ładne!!!
Kwiatem dziurawca zachwycam się nieustannie
jest jak dotąd moim faworytem ,nawet jak przechodzę obok moje oczy i myśli tak biegną choć na sekundkę w jego kierunku . Zadziwiają mnie te pręciki i "wyrazisty kształt i kolor kwiatu".
Tojeść orszelinowa kwitnie tak długo ???
Teraz ma wysyp kwiatów??
Nalewko czy mogę poprosić jesienią o malutki odrost korzeniowy?
Bardzo mi sie również podoba ta bylina.
Nie tylko ładne!!!
Kwiatem dziurawca zachwycam się nieustannie

jest jak dotąd moim faworytem ,nawet jak przechodzę obok moje oczy i myśli tak biegną choć na sekundkę w jego kierunku . Zadziwiają mnie te pręciki i "wyrazisty kształt i kolor kwiatu".
Tojeść orszelinowa kwitnie tak długo ???
Teraz ma wysyp kwiatów??
Nalewko czy mogę poprosić jesienią o malutki odrost korzeniowy?
Bardzo mi sie również podoba ta bylina.
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Śliczne kwiaty ma ta Twoja tojeść. Kolejna rzecz, na którą muszę wymyślić miejsce
Napisałabyś coś więcej o jej wymaganiach? Za bardzo dziś nie mam czasu na google, tyle do zrobienia a ja znów nałogowo na forum

Napisałabyś coś więcej o jej wymaganiach? Za bardzo dziś nie mam czasu na google, tyle do zrobienia a ja znów nałogowo na forum

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz