Filigranowa27 Pati czekoladowy krem to raz bardziej czekoladowy a raz bardziej zielony zależy od tego gdzie stoi, a sadzonka dla Ciebie już zaczyna rosnąć
sweety Aniu ostatnio też pokochałam episcie i kilka ich się już u mnie pokazało, jak na razie tylko kilka bo nie wiem jak przezimują no i muszę je lepiej poznać

Każdy kwiat jest na swój sposób niesamowity i niepowtarzalny zwłaszcza gdy przyjrzymy mu się nieco dokładniej

zresztą komu ja to mówię przecież Twoje cudowne zdjęcia same to pokazują
Blueberry Natalio niestety nie jest to moje kwitnienie bo kupiłam już restrepię z pączkiem ale i tak bardzo się cieszę, że podczas transportu się nie uszkodził i mogłam podziwiać kwiat w pełnym rozkwicie tym bardziej, że trwa to krótko bo zaledwie 3 dni
dorota1007 Dorotko bardzo dziękuję

paphiopedilum przyznam, że bardzo mile mnie zaskoczył bo stał sobie gdzieś w kącie prawie zapomniany, podlewany jak mi się przypomniało

a tu taka niespodzianka.
elcia1974 Elu fakt cudeńko tylko dlaczego takie malutkie 2,5 cm i dlaczego na tak krótką chwilę
Paulinaaa Paulinko czasami na zdjęciach lepiej dostrzegamy jakieś szczegóły np. że kwiaty są kudłate
Anka159 Aniu

dziękuję bardzo, oj tu na forum to dopiero poznasz i zobaczysz cuda nie kwiaty
Malachitek Dorotko

dziękuję, że do mnie zajrzałaś. Restrepia to taka niepozorna roślinka, że trudno ją dostrzec wśród tłumu na parapecie razem z doniczką ma 9 cm wysokości dopiero na zdjęciach widać cały czar i piękno kwiatu. Czy jest trudniejsza w uprawie jeszcze dokładnie nie wiem ale mam posadzone w glinianych doniczkach, podlewam co drugi dzień, muszą mieć wilgotne podłoże aby utrzymały pąk. Rosną w pół-cieniu, temperatura w ciągu dnia ok 23 - 25 C natomiast w nocy spada bo w pokoju nie włączam kaloryfera, jednak temperatura nie może spaść poniżej 12 C i co najważniejsze mogą kwitnąć nawet kilka razy w roku
Teraz kilka lacunos czyli moich ulubionych hojeczek
hoja lacunosa "Langkawi Island"
hoja lacunosa "Barang Terenggeru"
hoja lacunosa "Cikidian Java"
hoja lacunosa
hoja lacunosa "Giant"
hoja lacunosa "Snow caps" select
hoja lacunosa "Tove"
kwitnie prawie na okrągło
na koniec jeszcze
nagarbia