Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

Nie należy martwić się zbytnio o róże, lekkie przycięcie jesienią im nie zaszkodzi. Nie wolno tylko przycinać ich do samej ziemi jak wiosną. Skrócona lekko góra nie spowoduje zmarznięcia pędów. Wiadomo, że nie przycina się teraz tych raz kwitnących, ale wielkokwiatowe czy rabatowe wcale się tym nie przejmą :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Linetko kochana przypomnij się na wiosnę to ci podeślę listki fiołeczków jak moje maluchy podrosną przez zimę ;:196 Chętnie pomogę ci odbudować kolekcję ;:168
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Czy Wy też macie słoneczną niedzielę? ;:oj
U mnie pogoda piękna, czego i Wam życzę. :) Skoczę chyba na jakiś spacer, póki jest ładnie. Trzeba ponaświetlać siatkówkę oka, żeby nie dać się zimowej depresji. :D

REWI, ja muszę moją założyć od nowa, tylko nie wiem, czy zaraza, która załatwiła mi tamte fiołki, nie objawi się na ewentualnych nowych. Dlatego chyba zaczekam z tym do wiosny. Miłej niedzieli! :wit

AGUNIU, pewnie ten fiołek miał jakąś nazwę, ale ja jej nie znam. Kupiłam go kiedyś w jakimś markecie i nie zwróciłam uwagi, a potem już nie szukałam. Szkoda, że mi padł, ładny był. dziękuję gorąco i życzę Ci także udanego dnia. :wit

MASECZKO, może i szkodnik, licho wie. Padły właśnie fiołki i nic poza tym.
A na kwitnienie chyba się naczekasz, zdaje mi się, że gdzieś rok po ukorzenieniu listka roślina zaczyna kwitnąć. Za to będziesz miała niespodziankę, jakimi kolorami zakwitną Twoje fiołki. Też jestem ciekawa. Słoneczka na niedzielę! :wit

-- 18 lis 2012, o 10:59 --

EWUNIU, dziękuję. Nie będę się w takim razie przejmować, zresztą i tak ostatnie noce były dość ciepłe, po kilka stopni powyżej zera. Pogodnego dnia! :wit

NIUNIU, już i tak wykorzystałam Cię ponad miarę. Dziękuję gorąco i życzę pięknego dnia! :wit
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak Ci się spodobają to się podzielę już mają 2 - 3 miesięcy! Mam taki miniaturowy od koleżanki z listeczka to chyba trochę mnie niż rok czekałam.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

MASECZKO, dziękuję, ale ja już od Ciebie dostałam kwiatków i nie mogłam się nawet należycie odwdzięczyć (bo królik zeżarł ostróżki). Ale i tak jestem ciekawa, jak zakwitną Twoje fiołeczki. Ślicznej niedzieli! :wit
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie szaro i buro, choć nie bardzo zimno, ma tak być jeszcze do środy-potem opady deszczu :( Może we wtorek zdążę przekopać warzywnik. Jest jeszcze grabienie za domem :? Ładnej pogody zazdroszczę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Ja lubię być tak wykorzystywana :;230 Gosiu nie ma problemu ;:196 Zanotowane w kajeciku ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Linetko z nasionek wysianych będę miała cały łan, a i tak się podzieliłam z innymi. A poza tym to nie o to chodzi ;:224 ;:196
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witaj Linetko poniedziałkowo. :wit
Dawniej, jak pracowałam, to strasznie nie lubiłam tego dnia, teraz jest mi raczej obojętny. :)
Pokazałaś fotkę cudnego koloru grudnika, w dodatku ma mnóstwo kwiatów.
Mnie rośliny domowe nie lubią, gdy nie miałam ogrodu, to zajmowałam się kolekcją doniczkowych.
Dostałam od Mamy cudne paprocie o kręconych gałązkach i drobnych listkach, ale jednego dnia zebrałam odkurzaczem opadłe liście, grudnik zawsze zrzucał pąki, a fiołek niebieskiego koloru dostał plam na liściach i mogłabym tak wyliczać bez końca.
Współczuję Ci bardzo choroby Twoich fiołków, były cudne.
Postąpiłaś roztropnie ścinając róże do wazonu, ja niestety zapomniałam, ;:14 a najwięcej pąków ma Tom-Tom .
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Śliczne fiołki, widzę że sporo osób ratuje się teraz przed ogrodową melancholią tymi pięknymi kwiatami. Chyba sama się muszę nimi zainteresować bo brak mi kwiatów. A to dopiero początek oczekiwania na wiosnę.
Trudno się uprawia takie fiołki? mają duże wymagania?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Linetko fiołki miałaś piękne, musiały złapać jakieś paskudne grzybisko jeśli zmarniały....naprawdę szkoda.....
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

EWUNIU, u mnie też już dzisiaj całkiem listopadowo. Szaro, mgliście i mży paskudny kapuśniaczek. Za to w karmnikach ożywiony ruch i kolejki chętnych. :D Ojejku, własnoręcznie przekopujesz ten warzywnik? :shock:

NIUNIU kochana, będzie mi głupio tak korzystać z Twojej życzliwości. Ale dziękuję gorąco. Może będę w stanie z czasem jakoś się odwdzięczyć.

MASECZKO, cieszę się strasznie, że nasionka poszły w świat, oby nie sprawiły zawodu obdarowanym. :D

TAJKO, dziękuję, że mnie uspokoiłaś co do róż, za nic nie chciałabym zrobić im krzywdy. A fiołeczki jeszcze sobie odtworzę, cóż, takie jest ryzyko hodowania roślin. Zabawne, że Ty, która masz tak piękny ogród, z tyloma wspaniałymi roślinami, nie masz szczęścia do doniczkowców. Może chciałabyś spróbować z paroma sadzonkami grudników? One są raczej niekłopotliwe i tym lepiej się mają, im częściej zostawia się je w spokoju. :D Daj tylko znać, to wyślę.

APRIL, poza tym, że powinny rosnąć raczej w płaskich naczyniach i wchłaniać wodę od spodu, fiołki afrykańskie nie mają specjalnych kaprysów. Kwitną pięknie i mają mnóstwo odmian kolorystycznych, a także takich o falbaniastych płatkach. Pewnie, że warto sobie zaprowadzić taką kolekcję. Hodowcy na naszym forum mają przepiękne rośliny, zajrzyj tylko do tego wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1106

AGNESS, tak, ja też tak podejrzewam, ale nie umiałam ich uratować, za późno pewnie było na interwencję. Trudno, będą nowe. :D
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A u mnie słonko i ponad 10 stopni przez południe.
Za ciepło jak dla roślin , bo wiele zaczyna brać się na nowo do życia.
A to dobrze nie wróży. ;:185
Ech.....żeby tak zimę mieć już za sobą...... :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Tak, Grażynko, trochę jak w zeszłym roku. :( Fajnie było 15 grudnia znaleźć kwitnący fiołek przed domem, ale jak potem przyszły mrozy, to wiele roślin pożegnało się z życiem. Padły moje trzy budleje i hibiskus syryjski. Wolałabym, żeby już było chłodniej dla dobra roślin.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Basiu, świetnie, niech się ładnie ukorzenią. :)
;lllllllllls[=-p-p[0000000000000
:;230 To powyżej napisał do Ciebie mój kocur Filip, bo właśnie przeszedł mi się po klawiaturze.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”