Canna-Paciorecznik cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
mkwawa
50p
50p
Od: 20 cze 2012, o 09:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna-Paciorecznik cz.5

Post »

Trochę polatałam po stronach internetowym i mam nowe wiadomości na temat Canny Stuttgart. :D cytat - Białe fragmenty liści mają tendencję brązowienia w słońcu, więc zalecamy jest lekki cień i dużo wilgoci. :D Dodatkowy magnez (sól Epsom) do gleby pomoże zapobiec spalaniu liści ... koniec cytatu. ;:7 może warto spróbować
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

mkwawa ....dziękujemy za trud ....o ile to okaże się pomocne nie jeden wielbiciel tej odmiany będzie Ci wdzięczny,bo z tymi plamami nie wygląda już tak dostojnie.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
mkwawa
50p
50p

Post »

może od razu nie sypcie soli pod wszystkie Canny Stuttgart, bo będę musiała się ukrywać ;:175
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu. Hakerów tu pewnie nie ma. Nie trafią na Twój adres. .... a tak nawiasem mówiąc wapno magnezowe bardziej byłoby odpowiednie, bo i odczyn pH gleby jest w większości ogrodów nieodpowiedni dla kann.
ponkers73
50p
50p
Od: 22 sie 2011, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich w nowym roku ogrodniczym :wit
Chciałem się pochwalić że rozpocząłem nowy sezon uprawy cann.
Wczoraj (tj 6 .01.2013) oszlifowałem swoje nasionka,całą noc moczyły się w wodzie a dziś rano trafiły do gleby.Dodam że nasion było ok. 70 ,były to nasiona zbierane w październiku 2012r ,bliżej nie określonych odmian (zbierane od sąsiadów na ogródkach ,kto co miał to mi dał). Część była ładnie dojrzała (czarne ,świecące, a część jasne ,brązowe) Zobaczymy co z tego wyjdzie -a dokładniej co wyrośnie. :D
Jak coś się ukaże to udokumentuję wszystko fotkami
mkwawa
50p
50p

Post »

Pewnie trzeba jeszcze poczekać z miesiąc jak przyjdzie czas podziału i sadzenia kłączy. Wtedy wiadomo czy są jakieś nadwyżki. Sama chętnie bym coś kupiła, bo na All.... to wiadomo loteria.
Pozdrawiam Małgorzata
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

canny zimują u mnie 2 rok . Zeszłej zimy moje kłącza były w suchej ziemi i miały ma kłączach brązowe plamy ,niektóre końce były podgnite
W tym roku kupiłam torf i kłącza zasypałam kupionym torfem nie suszyłam go
Dziś zajrzałam do paczelk z kłączami. Torf nadal jest wilgotny a moje bulwy są jędrne mimo obaw nie gniją ale za to puszczają kiełki które mają ok 1,5 cm
Zeszłej zimy Janusz pisał że w lutym przenosi je do światła żeby puściły kiełki a ja mam te kiełki na początku stycznia . I co robić w tej sytuacji . czy sadzić w doniczki , czy zostawić je jak są W piwnicy jest ok. 10 stopni ciepła . Z kolei w garażu mogą zmarznąć tak jak to sie stało z pierwszymi 10 sadzonkami od Drozda .A może podsuszyć torf i ponownnie zasypać je . w suchszej ziemi nie będą rosły tak szybko jak w wilgotnej ??
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Zostaw je Krysiu tam gdzie są jak je przeniesiesz do światła to Ci za bardzo wybujają .
Przeniesiesz w lutym
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Cleopatra" prowadzi. Liczyłem,że przy tak dużym zainteresowaniu "Aphroditą" będzie ona większą konkurentką dla "Cleopatry" ..no ale glosowanie trwa.

Czytając ostatnie posty widzę coraz więcej niecierpliwych hodowców z nasion. Cieszy mnie to,bo każdy będzie mógł pochwalić się swoimi osiągnięciami. Ja jednak jestem bardziej powściągliwy i posieję dopiero w lutym. W zasadzie to mam tylko jedno okno południowe przy którym nawet te wcześnie posiane ładnie by rosły gorzej,że tych chciejstw jest zawsze dużo a okna nie rozciągnie.
linette pisze:Witam
Kiedy można spodziewać się jakichś piękności na sprzedaż? Przeglądam oferty sprzedaży naszego guru cann'owego drozda, a tam ani widu, ani słychu. Z góry dzięki za odpowiedź
...."guru" odpowiada...nadwyżki rozprowadziłem jesienią....wiosną będą niewielkie ilości ale w zasadzie już zamówione jesienią...czy coś zostanie w tej chwili trudno powiedzieć

Krysiu (krystynac50) Przykro mi jak czytam takie wiadomości a w dodatku jestem wściekły,że tyle razy pisałem o przechowywaniu kłączy zimą ale ktoś ma większa siłę przebicia na Forum i radzi przechowywać na sucho. Później tak to się kończy.
Kupiłaś ode mnie :" Presidenta", "Woming","Brigchton Orange" i "Ambasador" Oprócz ostatniej, wyślę Ci wiosną pozostałe za koszt przesyłki
Robię wyjątek, bo nie mogę brać odpowiedzialności za czyjś błąd w przechowaniu.
Odnośnie tych kiełkujących kann. Ewa dobrze radzi tylko nie cuduj znowu z przesuszaniem. 1,5 cm kiełki o tej porze to rewelacja gorzej jakby miały 15 cm. to już potrzebowałyby światła.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Januszku jak widać Cleopatra to numer jeden, zagrozić jej tylko mógłby Pink Sunburst ale jego niestety nie mamy.

Ponkers koniecznie zrób fotki, tyle nasionek to będzie spora kolekcja.

Już nie mogę doczekać się liści, co dopiero kwiatów a tu dopiero kilka kiełków które cieszą oko. :D

Obrazek
krystynac50
200p
200p

Post »

Dzięki Ewo i Januszu za radę chciałam przesuszyć torf bo obawiałam się że mogą zacząć gnić górne około 10 cm łodygi . ale w takim razie lekko podniosę je do góry zeby te zielone części nie były przysypane ziemią

Januszu jeśli znajdą się wolne kłącza to chętnie kupię .

Pozdrawiam Krystyna
linette

Post »

W takim razie pozostaje mi czekać. Jestem gotowa kupić wszystko, co żółte i wyyysokie, oczywiście z cann :heja , taki mam szalony pomysł na ogród :tan
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko ....i Ciebie już wzięło na sianie kann. Super korzonki tylko dlaczego nie w ziemi.

Krysiu Żeby Cię uspokoić pokażę swoje w przechowalni

http://i49.tinypic.com/fcuvwi.jpg

...widzisz jak niektóre są duże a za miesiąc jeszcze urosną. Te z rozwiniętymi liśćmi podczas dzielenia wytnie się wyrośnie nowy kieł.

Linette

Chyba nie pomogę Ci w tym (cyt) "szalonym pomyśle" bo ja za żółtym kolorem nie przepadam. Mam żółtą "Mango Punch" ale ona jest niska i "Picasso" to też nie wysoka.
pull... pokazywał wcześniej żółte bardzo wysokie może od niego dostaniesz.
All. to loteria a na pewno nie radziłbym kupować u patryka2005
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Pull niestety tych wysokich nie ma, pisalem do niego zaraz jak opublikował te foty... a szkoda bo piękne były
krystynac50
200p
200p

Post »

Januszu Masz pięknie zapakowane kłącza , w następną zimę postąpie podobnie . Widzę ze niektóre twoje canny też puściły młode pędy więc jestem teraz spokojniejsza .
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”