Siedlisko z sosnami cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.2

Post »

Jedna z ostanich przesyłek, od Ewy05, Halinko ;:196
Obrazek

wcześniej od Klarysy
Obrazek

Od Agniesi, nie zrobiłam zdjęć zaraz po rozpakowaniu, bo jak mam czas to od razu pakuje na miejsca stałe lub doniczkuję. Aguniu, Twoje-moje siewki siedzą w doniczkach w przedszkolu.

Od Joli tak samo, przedszkolaki są na odchowaniu, tzn. wszystko w doniczkach. DO tego dochodzą moje wysiewy i robi się mała szkółka :wink:
Katalpa (surmia) z nasionka
Obrazek

platan z nasiona
Obrazek

Ostanie "dzieło" rząd tui pod płotem od ulicy. Na końcu słoneczniki. To jest róg do obsadzenia. Tzn. planuję tam szarą tawułę, irysy, lilie piołun i może coś jeddnorocznego?
Dalej od słoneczników w prawo rosną ligustry. Ciągle czekają na podsypanie ich szyszkami.
Obrazek

między siatka a tujami rosną bukszpany, które muszę stąd eksmitować, no i wymyśliłam, ze fajnie przy ścieżce by im było. Jeden szkopuł w tym, że ścieżki jeszcze nie ma :(

przy wieździe mam siatkę p/psom. Świetnie wilec się wije na niej
Obrazek

nasturcje też się tu dobrze czują
Obrazek

po drugiej stronie wjazdu szaleją dziwaczki. Nawet ładnie pachną. mam póki co dwa kolory. Różowy i ciemno rożowy
Obrazek

Obrazek

na ganku króluje królowa, biała Iceberg
Obrazek

to tak w skrócie co kwitnie w siedlisku. Są jeszcze rabaty stworzone z podarunkowych roślin, ale to już w następnym poście
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ale się obłowiłaś :uszy fajne masz koleżanki :tan
Thuje wzdłuż ogrodzenia fajna rzecz, zasłaniają od wiatru i obcych a zarazem robią tło dla roślinek :wit

Ja na zimę to pewnie zamknę wątek ;:131
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie tworzysz swój zielony zakątek! ;:138
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, dzięki Tobie też mam bardzo dużo fajnych roślin, a jeszcze ten różowy rozchodnik bym chciała ;:196 . Nie zapominaj, że ślemy sobie przesyłki jedna po drugiej i jeszcze końca nie widać.
No, coś Ty, zimą to dopiero będziemy snuć plany i konsultować się i wspominać. Na bieżąco śnieg i mróz przeżywać. Choć czas zweryfikuje wszystko. Mam nadzieję, że jednak nie zamkniesz wątku.

No to seria z rabaty przy wjeździe koło starego domu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

druga rabata powstała przy kominkach napowietrzających od oczyszczalni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oczywiście rabata nieskończona jak wszystkie inne. W prawym górnym rogu widać płotek warzywniaka vel chwastnika. Obok szkielet plandekowego dachu ze starego żuka wujka. Bedzie to konstrukcja foliaka, może za rok na pomidorki. Znoszę takie przydasie a potem szpecą otoczenie :oops:

w warzywniaku królują pomidorki, cukinia i marchew, są też jakieś ozdobne dyniowante, nad tym wszystkim króluje słonecznik
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn...
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Też miałam robić warzywniak a teraz to miejsce jest rozpatrywane pod basen :;230
Rozchodnik to chyba przypomnij się wiosną bo teraz to on jest ogromny i trudno będzie go ukorzenić. Chyba że ma jakieś sadzonki młode. Obejrzę go dzisiaj. Takiego ale z czerwonymi pędami ma Aguniada, jak go jej zazdroszczę. Super wyglądają obydwie odmiany obok siebie sadzone.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No proszę ja w ogrodzie, a tu tyle nowości. Wszystko pięknie się rozrasta. Pomocni w łopatą daje rady! Warzywka dorodne, też mam te żółte pomidorki gruszeczki od paru lat. Pierwsze nasiona dostałam od kolegi z USA i trochę rozdałam - zrobiły furorę, bo nie chorują i są pyszne. Zbieraj nasionka wilca ;:219
Patryk będzie miał atrakcję jak mu tata zjedzie, a do parku pojedziecie następnym razem, może w nagrodę że chętnie chodzi do przedszkola ;:108
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ojej, jak tu fajnie :D Powstające dzieło sztuki!! Narobisz się, biedaku, oj, ale za to wszystko możesz mieć! Nie ma ograniczeń przestrzennych. Jestem pełna podziwu dla Twoich zdolności produkowania roślinek od podstaw, zwłaszcza drzew! ;:63 Jeśli chcesz, mogę Ci wysłać nasiona klona tatarskiego Hot Wings (kiedyś u Aguniady wrzucałam jego fotki, zresztą na necie znajdziesz bez problemu). Co prawda te sprzęciki pewnie nie wyjdą aż tak intensywnie czerwone, ale na pewno będzie to piękne drzewko :)
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko trochę mnie nie było a Ty dalej pędzisz ze wszystkim i z pracą i wątkami a cukinie masz super jak moje tykwy ;:7 Dzięki za powiadomienia o grzybkach ale pewnie się teraz jeszcze nie wybiorę bo jestem uzależniona od innych bo nie jestem zmotoryzowana,ale pewnie jak będą to się wybiorę och kocham las i grzybki ;:180 ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

a ja z pytaniem Katalpa (surmia) co z nią zrobisz zimą ja już 3 zmarnowałam teraz tez trzymam w doniczce i zastanawiam się jak ją przezimować
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola, mając do wyboru basen i warzywniak, to oczywiście basen by wygrał. Mnie chyba jednak zostanie warzywniak, ale basen mam ciągle w głowie. Póki co jest dmuchany, ale jak wygram w totka, to zakopie sobie taką wielką, piękną niebieską wannę ... ;:224 . No i romarzyłam się, ale dobrze mi z tym. Do tego dmuchany materac-fotel i coś do picia z parasoleczką, co Ty na to?
Mam pomysł, to powymieniajmy się na krzyż, i będziemy mieć we trzy wrzystkie 3 kolory. Może być wiosną. Wysyłałam Ci ten swój jasno-żółty? Mam też taki z czerwonymi pędami. Jest też taki kwitnący na czerwono, ma ktoś ze znajomych? porobimy wymiankę?

Marysiu, nasionka żółtych gruszeczek zdobyłam na forumowej wymianie nadwyżek. Załapałam się w ostanim momencie, na dogrywkę. Potwierdzam, że są zdrowe, smaczne i super wyglądają. Muszę zebrać nasiona na następne wymiany. Pewnie chętni się znajdą :wit . Pomyślałam tak samo jak Ty, czyli, że dinopark może być nagrodą za dzielny początek w przedszkolu.
Dziś u nas siąpi deszcz i super, bo przecież sadziłam w tygodniu roślinki. Mam chyba jakieś chody tam na górze, ale o tym sza..., żeby się aniołki na mnie nie obraziły

Domini cieszę się z Twoich odwiedzin i poczułam się zaszczycona, ze do mnie zajrzałaś. Proszę zaglądaj częściej, ale zmiany u nas powoli idą, bo sama wiesz jak jest i piszę o tym otwarcie, brak czasu i kasy robią swoje. Nie ma w siedlisku spektakularnych zmian ani dokonań. Bardzo chętnie wychoduję drzewko z nasionek od Ciebie, więc jeśli możesz to przyślij mi klona tatarskiego. Miałam w planach kupować coś czerwonego, a tu proszę nasionka z nieba ;:oj . Inny plan był, żeby zaszczepić na zwykłym klonie czerwoną gałązkę, ale dzięki Tobie nie będę kombinować a posieję go ;:196

Elu, teraz to nawet zbieranie jest ryzykowne, bo była pełnia i grzyby z robalami, chyba, że młode podgrzybki to raczej zdrowe pewniaki. Inne mogą być z mięsnym nadzieniem :wink: . Choć czasem do podłoże? w sam raz...mięsa mniej potrzeba :wink: . Jak będziesz się wybierać, to daj znać. Może mnie odwiedzisz?

Renatko, oprócz tej wyhodowanej z nasionka surmii, mam 3 inne kupione w ziemi. Głu... najpierw kupiłam, a potem dojrzałam,że pod starostwem są drzewa z nasionami. Te trzy kupne są w ziemi. Zimę w słomianych kubraczkach spędziły i super przeżyły. Majowe morzy mocno je uszkodziły, ale dają radę. Pod starostwem są spore drzewa i bez niczego zimują. Myślę, że swoje maluchychy tak będę w słomę ubierać dopóki nie wyrosną spore lub choć ze 2-3 lata.. Potem muszą sobie same radzić.

Postaram się jutro coś pokazać, ale nie obiecuję. |Więc zaglądajcie i sprawdzajcie proszę.
bebeluch
1000p
1000p

Post »

no nie wiem moje padały jak muchy moze to zależy od aury domostwa , mi to nawet doniczkowe drzewko szczęścia zdechło trzy razy i juz więcej się nie łudziłam że coś moze przynieść mi szczęście
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś z tą aurą domostwa może być Renatko, bo u koleżanki też tak było. Żaden kwiatek jej nie trzymał się, a jak się rozwiodła i mąż się wyprowadził, to rosną jej dużo lepiej.
Jednak rośliny są Twoje i jak one czują, ze Ty mimo wszystko jesteś szcżesliwa, to one będą Ci rosły. Musisz uwierzyć w siebie, Renatko. Masz bardzo niski poziom samooceny, a to zgubne. Spójrz na siebie w lustrze i powiedz: do diaska, muszę być szczęśliwa i uwierz w to. Masz dwóch bardzo przystojnych synów, już samo to daje powód do dumy. Nie mów sobie, ze nadajesz się tylko do obory. W kuchni też pewnie jesteś świetna, tylko rzeczywiście lepiej gotuje się dla kogoś. Synowie na pewno docenią Twoją pracę.
A surmie spróbuj owinąć hohołkiem na zimę, ale wkop ją do ziemi. Przeżyje, Tylko majowe mrozy też są groźne. Mieszkam bardziej na wschód od Ciebie, czyi mam zimniej i udało się. A jak Ci się nie uda, to wyślę CI swoją z nasionka ;:167
bebeluch
1000p
1000p

Post »

jak mi się nie uda tym razem to juz sobie daruje , w siebie wierze moze nie aż tak bardo ale jednak, a oborę lubię dom mi sie kojarzy z niemiłymi sytuacjami
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wśród zwierzaków też może być miło, bo przecież obora to nie tylko krowie placki. Mnie też kiedyś nie chciało się wysiadać z auta i wchodzić do domu. To w czasach zawirowań. Teraz do domu wchodzę z podniesioną głową, choć obładowana zakupami. Ot, Matka-Polka, dobrze, ze teraz to już Młody sam wchodzi, bo jeszcze jakiś czas temu to jeszcze dziecko pod pachą i na raty się znosiłam.
Trzymam kciuki za powodzenie z surmią, ale pamiętaj, ze jakby co, to moja siewka czeka na Ciebie, nikomu innemu jej nie zaproponuję.
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Marzenko niech Ci rosnie , bo w sumie najbardziej cieszy to co się od samego początku wyhodowało
tak tak pamiętam te lata kiedy jak koń juczny i syn pod pachą a drzwi nie wiadomo czemu takie wąskie i przecisnąć się trudno
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”