Jak to tłumaczyć? Płomień kominka ?

Oczywiście, ale przygotuj agrowłókninę lub raszel i przez pierwsze dni niech się hartuje przykryta - jedna i druga!cilla77 pisze:Haniu help me!![]()
Mam dwa pytanka:
1. Moje zakupione róże w markecie (pnąca i sztamowa na balkon), puszczają pędy z listeczkami, mimo iż trzymam je w ciemnej chłodnej spiżarni. Czy mogłbym już pnącą posadzic na stałe miejsce w gruncie a sztamowaą wsadzic w doniczce i wystawiać na balkon a na noc wstawiać do domu?
Dołek na 60 cm, na dół - przekompostowany obornik/ kurzak/ maczka kostan/ wióry rogowe, 2-3 łopaty ziemi, by korzenie nie dotykały nawozu ! przynajmniej przez rok i potem sadzonka róży. Zasypać, udeptać podlac, uformować misę do podlewaniacilla77 pisze:2. Późną jesienią posadziłam w ogrodzie pnące i parkowe róże w jednej kupie - są nadal okopczykowane, dojrzałam nabrzmiałe pąki. Czy już mogę je przesadzać na stałe miejsca? Jaką mieszaninę ziemi proponujesz?
hanka55 pisze:Szczerze mówiąc mam dylemat z radą dot. odkrywania, bo za oknem już - 3C, więc u mnie róże nadal opatulone.![]()
Ale, jeśli u Ciebie już wiosna, to odkrywaj.
Pamiętaj jednak Aniu, że szyjka korzeniowa MUSI być zagłebiona 3-5cm w ziemi i od tego nie ma odstępstwa. Z szyjki właśnie( miejsca szczepienia), wyrosną nowe pędy, w miejsce tych , które zaschły lub zostały wyłamane. I naprawdę musisz mocno chronić to miejsce bo Blue River jest różą bardzo wrażliwą i jak określa ją Koredes" znakomita róża na ciepłe lato w kontynentalnym klimacie". Ale odcienie fioletów i zapach...aż dech zatykają