Zielony świat Moniki cz. 2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielony świat Moniki cz. 2

Post »

Fuksja- bajka ;:168 Zaczynam wierzyć w miłość od pierwszego wejrzenia :) Moniczko, jak będziesz robić jej dzieci to pamiętaj o mnie. ;:65
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Heloł Monia-ale cudne przedszkole fiołkowe:) Ja u Ciebie z pogodą kochana? u mnie popadało od rana więc dziś w domku,potem do pracy...
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Kwiaciara te kuleczki to senecio.Ale nie wiem jakie ;:224

Niunia,jak tam?
Chyba coś tam ''plułaś'',bo mi deszcz spadł :tan ;:138 :heja .Dzięki,że o mnie pamiętasz ;:224 :;230
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Fiołkowe przedszkole super, też mam, ale mniej zaawansowane. Do tego te begonie. Zwróciłam na nie uwagę, bo sama też od bulwy je hoduję w tym roku, tyle tylko, że mam 5- wszystkie białe w różnych odmianach.
Jak planujesz swoje przezimować?
Szkoda, że tak późno do Ciebie trafiłam, ale lepiej późno niż wcale. Zapraszam do siebie
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Moniko tyle doniczkowych, że aż mi wstyd, że begonii nie kupiła, trochę się bałam, czy jako początkująca dam radę. I jeszcze jeden problem nie mam gdzie trzymać bulw i cebulek.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Zaczęłam pisać posta, dłuuugiego i jak zwykle forum nie działało ;:224
Ale przezorny zawsze ubezpieczony i od jakiegoś czasu sobie kopiuję do notatnika te dłuższe wypocinki ;:215
Więc wklejam co wypłodziłam wcześniej:
Witam kochani ;:138
Siedzę sobie przy laptopie, popijam kawusię i przeglądam wasze wątki.
Chwilka przerwy na forum i lecę do kuchni kończyć leczo ;:108
Maju - ty już pewno jesteś w drodze nad morze ;:215 Niestety pogoda w niedzielę nie dopisała, było zbyt gorąco na przekopywanie, zresztą ziemia jest tak zbita, ze można się skichać przy wbijaniu łopaty ;:223 Ale muszę pochwalić moją męską ekipę (Tata, Wujek i mój M.) bo wykopali pełno mniejszych i średnich pieńków, które odkryliśmy podczas koszenia. Tata naliczył 21 dołków, ale jakoś nie mogę uwierzyć, że wykopali aż tyle ;:224 Ale fakt - teraz działka wygląda jak po serii małych wybuchów nuklearnych, co krok to mały krater :;230
Nika28 - witam kochanie ;:196 Dziękuję w imieniu balkoniku ;:168 Zdjęć z działeczki to nie ma sensu wstawiać bo jak na razie cały czas robimy porządki. Zostało jeszcze kilka pieńków po owocówkach, przekopać całość - oby zdążyć do zimy i na ten rok to chyba tyle. Priorytetem jest załatwienie prądu i pogłębienie studni ;:108
Asiulko - Na działce moja silna męska ekipa wykopała 21 małych i chyba 7 duuuużych pieńków, a to jeszcze nie koniec. Kolejni właściciele ścinali drzewa, a pieńki zostawiali. My zaczynamy metodycznie - najpierw porządki. Randap trochę pomógł ale wyginęła głównie trawa, mlecze to zupełnie inna para kaloszy ;:14 Nie pozostało nic innego jak kopać i pielić. Ale musimy poczekać na deszcz bo jest za sucho. Rabatki nie mam żadnej - już mam trochę bylinek na działkę ale są u mamy na działce, czekają na przyszły sezon. Przez zimę zrobię z mamą plan zagospodarowania (zodiakalna Panna - bez planu nic nie zrobię :;230 ) i zaczniemy tworzyć rabatki po kolei.
Małgosiu - niby wstaję o 7.00 ale kurcze ogarnąć się nie mogę. Co do spotkanie to chyba poczekamy do początku września, aż wszyscy wrócą z urlopów i będzie większe pole do popisu żeby uzgodnić dogodny termin.
Igor - chwaszczyści gorzej, ale pieńkowcy rewelacja ;:215
Kasiu - cześć kochana ;:196 a kiedy będzie twój wątek co ;:224 cały czas czekamy !!
Trzynastko, Edyś - trzymajcie kciuki mocno bo chwasty nie odpuszczają ;:333
Marzenko - zostawię kwestię chwastów bez komentarza ;:14 Podaj mi skład tej mikstury co podawałaś u Małgosi na spotkaniu - na jedno i dwuliścienne, najlepiej łopatologicznie. Podobno Randap miesza się z jakimś siarczanem amonu, wiesz coś na ten temat ??
Izuś - no właśnie, podobno miejsca nie masz ;:224 Zapisane.
Kwiaciaro - witam u mnie ;:168 Tak jak pisała Jola - kulki to senecio rowleyanus a patyczki to rhipsalis.
Edyś - sadzonki będę robić, zobaczymy jak mi wyjdzie. Zapisałam w kajeciku.
Marzenko - trochę pokropiło, teraz strasznie wieje.
Jolu - no przecie że plułam, dla ciebie zawsze !!

Koniec leniuchowania, lecę do kuchni. Potem postaram się wstawić zdjęcia.
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
__asiulka__
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niunia1981 pisze: Asiulko Randap trochę pomógł ale wyginęła głównie trawa, mlecze to zupełnie inna para kaloszy ;:14 Nie pozostało nic innego jak kopać i pielić.
ehh, u nas podobnie, spodziewaliśmy się czegoś więcej po randapie :( Na razie jakieś 20 m2 mamy przekopane i wypielone. W weekend mąż spryskał jeszcze raz, bo częściowo ominął poletka, a i tak 3 tyg. jesteśmy na urlopie i nic tam nie możemy zrobić, więc niech się dzieje co chce :)
Niunia1981 pisze: Przez zimę zrobię z mamą plan zagospodarowania
Mama to prawdziwy skarb w tym zakresie :)
Właśnie w takich chwilach żałuję, że moja mamusia mieszka 350 km od nas :(

Czekam Monia na fotki :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz ciąg dalszy - leczo zrobione, przy okazji upiekłam biszkopt jako spód do serniczka na zimno z brzoskwiniami ;:224

Sosenki - witam w moich skromnych progach ;:196 Fiołkowe przedszkole powoli mnie opuszcza bo co ja zrobię z taką ilością fiołków :;230 Begonię hodowałam sama jedną - żółtą, kremową i pomarańczową kupiłam w formie sadzonki. Mam zamiar przechować w piwnicy w trocinach. Zaraz do ciebie wpadnę ;:215
Ewo - begonie są śliczne, jeszcze możesz kupić na ryneczku, są teraz dużo tańsze i na przyszły rok będzie jak znalazł. Nie masz piwnicy kochana??
Asiulko - podobno do Randapu daje się inny specyfik dla wzmocnienia działania. Moja mama dowiedziała się o tym od pewnej Pani na rynku ale nie znam szczegółów. Muszę poszperać w necie. U nas też to pielenie idzie jak krew z nosa. No Mamcia to skarb, dobrze że mamy podobny gust to się nie pozabijamy przy tym planowaniu :;230 Fotki będą ale muszę iść na drugi komputer bo nie mogę przesyłać zdjęć z lapka a tam coś się robi teraz.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Moniko jeżeli chcesz używać Roundup , to nie na miejscach gdzie będą jakiekolwiek warzywa, gdyż Roundup nie ulega Biodegradacji przez 10 lat i przenika do wnętrza komórek naszych i roślin może nadaje się pod uprawy roślin ozdobnych. Ja wole jednak plewienie.
http://www.neurokultura.pl/ekologia-/11 ... ludzi.html

http://ekologia.re.pl/artykul/5164.html
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Moniko, a może zamiast oprysków wypróbuj sposób z kartonami.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p

Post »

Rozwiń temat o kartonach, proszę :)
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Potrzebne stare kartony, gazety ,może być tęż jakiś niepotrzebny dywan lub wykładzina.Układamy na ziemi zabezpieczamy kamieniami, polewamy wodą, czekamy ok 3 m-cy i mamy kawałek terenu bez chwastów.Ważne aby nie dochodziło światło.Stary sposób angielskich ogrodników.Zastosowałem jakiś czas temu i jeszcze nie odkryłem.Sm jestem ciekaw efektów.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

W 100% zgadzam się z trzynastką Roundup to straszne świństwo, szkodliwe dla nas i dla zwierząt. Nic wcześniej nie chciałam pisać, żeby nie uchodzić za defetystkę.
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p

Post »

Piszcie więcej, piszcie, bo mi kazali wszystko tym rancośtam lać. :(
Dzięki za te kartony. Wypróbuję i to szybko ;:196
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ludziska wiem, ze Randap to świństwo ale nie jestem w stanie pokryć całych jakiś 350 m2 kartonami czy dywanami czy folią. Warstwa zielska to zwarta zbita mieszanina wszystkiego, nawet ledwo można to przebić łopatą. Nie miałam wyjścia jak zwalczyć część chemią. Teraz tylko zostało przekopywanie i pielenie.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”