Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Post »

nadrobiłam wczoraj zaległości a było to trudne. Potem poszłam do Robaczka i tak mi zszedł cały dzień. Muszę dziś u niej dokończyć lekturę ;:173 Jak tu zaglądać do innych jak się trafi na takie dwie gaduły ;:224
Ale było na co popatrzeć. Fajnie wyeksponowałaś Cleome. Kiedyś czytałam o tej roślince ale jakoś nigdy nie zwróciła mojej szczególnej uwagi. Natomiast u Ciebie prezentuje się naprawdę fajnie.
Trzymam kciuki za zrywanie darni. Ja po urlopie wywiozłam trzy taczki perzu więc wiem jaka to praca. Dobrze że zdecydowałaś się na pomoc w tym zakresie bo i tak sama będziesz miała co robić przy sadzeniu.
Buziaki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit Wypiłam już kawę i jestem po grzybobraniu - w ogrodzie :) Rośnie bardzo dużo koźlaków, jeśli macie okazję wybrać się pod brzozy, to namawiam :) Zaraz muszę grzybki obrobić i będą jak znalazł do placków ziemniaczanych ;:173

Jolu, podziwiam, że chciało Ci się to wszystko czytać... znajdujesz w tej pisaninie chociaż trochę merytoryki, mam nadzieję :) Kasia szaleje z pomysłami różanymi; trudno za nią nadążyć... a i mnie się coś w głowie ciągle tworzy - dziś rano wymyśliłam jak przesadzę i pogrupuję róże, jesienią. Będą rabaty kolorystyczne: kremy i żółcie z bielą, bladawce, purpury oraz ciepłe. Tym sposobem powinnam się pozbyć bałaganu w nasadzeniach, a M. będzie szczęśliwy, że nie wciskam patyków w g... ;-), tylko grupuję jak bóg przykazał :)
Cleome to bardzo fajna roślina... z niepozornych sadzonek wybujały duże egzemplarze, które mają okazałe kwiaty w dużych ilościach... z tego, co widzę, to będę się nimi cieszyć do jesieni... wszystko dzięki Magencie :)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Małgosiu, te ciągłe pomysły biorą się ze skomplikowanych połączeń neuronów w mojej głowie ;-) nie jest łatwo z tym żyć ;-))
Jak widzisz, Sebek cały czas kwitnie - to bardzo solidna róża, niezawodna. A hortensje to już w ogóle inna bajka; bardzo je lubię i mogłabym mieć wszystkie odmiany. Czy Ty masz jakieś bukietówki?
Rozanko droga, no właśnie - hortensjom trudno się oprzeć, bo nie dość że bezproblemowe, to kwitną zjawiskowo już w pierwszym roku... żeby róże chciały się tak zachowywać, to byłoby łatwiej z nimi żyć, a tak wiele osób się zniechęca... Co do cienia, to nie ma go zbyt dużo... zwykle robię zdjęcia przy późno popołudniowym słońcu, stąd to wrażenie... Dziękuję za polecenie lilii orientalnych, właśnie takiej konkretnej rekomendacji mi brakowało :)
Gosiu i Małgosiu - dziewczyny, ok, może spróbuję raz jeszcze... powiedzcie mi dokładnie na jakim stanowisku powinnam posadzić żurawki i jakie są żelazne odmiany? Jeśli zdecyduję się na wycieczkę do Szmita, to może uda się te okazy kupić...
Majutek, rabata będzie naprawdę spora! Nie chcę jednak 'naćkać' dużej ilości roślin... ma być ich kilka, ale dorodnych - tak to widzę... oczywiście to co w nogach, czyli wrzosy, mogą rosnąć w dużej grupie, bo to stworzy plamę kolorystyczną, ale rh i azalii będzie dosłownie kilka. Dziękuję, że tak relaksująco kojarzy Ci się mój ogród! :) Jak berberysy? Rosną?
Beatko, dziękuję bardzo za budujący komentarz - ja faktycznie podchodzę z uczuciem do każdej rośliny, ale przecież w naszym gronie to nic nowego ani wyjątkowego ;-))
Dana, nie wpadaj w kompleksy i nie urlopuj się od forum... masz cudowny ogród i nic tego nie zmieni, nawet Twoje wakacyjne podejście do niego ;-)) Miło mi ogromnie czytać komplementy od Ciebie!
Pratellino, zapraszam i dziękuję za uznanie!
Justyś, ja też w ten sposób odbieram urodę hortensji - koronkowe ale potężne kwiaty... unikatowe zjawisko.
Jula, oaza spokoju powiadasz... to chyba najmilszy komplement pod adresem tego, co na co dzień próbujemy tworzyć... wielkie dzięki ;:167
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga, z tymi szalonymi neuronami faktycznie nie jest tak łatwo żyć... :wink: :D
'Sebastiana' na pewno zakupię, ale to już może na wiosnę, bo teraz na jesień już mam parę innych zakupów zaplanowanych więc nie będę szaleć, bo mąż mnie wymelduje ... ;:224 Jakby co, to podłącze się do Twoich wiosennych zamówień, bo nie wierzę że takowych nie będzie :;230
Odnośnie hortensji, to oprócz krzewiastej ('Annabelle'), mam jeszcze dwie, które jeszcze nigdy mi nie kwitły a siedzą już drugi rok, jednak nie wiem cóż to za krzaczki (raczej z tych ogrodowych) :roll:
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Wiesz co, Ty to masz dobrze - nie dość że codziennie możesz się napawać pięknymi widokami, to jeszcze masz blisko na grzyby ;:224 :lol: :lol:

Fajnie, że dokładnie planujesz rabatę - o ile później mniej roboty i ewentualnych frustracji :wink:

Przyjechały moje drzewka - jeden CS bardzo maleńki - biedakowi nie usunęli zawiązków i wytworzył nasiona, bardzo się zapewne przy tym wysilając. Oczywiście już urwane, niech się już nie męczy. Szczepione na wysokości ok, 110 czy 120 cm, więc będzie je widać zza borówek i róż - jak już trochę urosną, rzecz jasna, bo na razie z odległości ok. 30 m (z tarasu, to chyba przez lornetkę tylko :;230 ). Za to grujecznik całkiem pokaźny, ma z 1,5 m i nie jest za bardzo zagęszczony na dole, tzn. ma dwa główne pnie, co mi idealnie pasuje. Graby też ładne, szkoda, że nie te, które zamawiałam :;230 No ale mają mi przysłać te właściwe (czyli Frans Fontaine, zamiast Fastigaty). Dwa urozmaicą mi krajobraz za płotem :wink: , trzeciego może zostawię jako wielkodonicowego (mam dobre doświadczenia z wiązem syberyjskim, który świetnie zimuje w donicy, kompletnie niezabezpieczany).
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aguś przyszłam zobaczyć do czego doprowadzają Cię "skomplikowane połączenia neuronów w twojej głowie" :;230
Wychodzi, że na razie do bezsenności, ale pewnie jakaś fotorelacja będzie ;:173 Słonecznego dnia życzę, bo tylko taki gwarantuje nam realizację naszych planów ;:196 Szkoda tylko, że u mnie to tylko plewienie :?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-ag-a
---

Post »

heliofitka pisze:Aguś przyszłam zobaczyć do czego doprowadzają Cię "skomplikowane połączenia neuronów w twojej głowie" :;230
Iwonko, na pewno do szału mnie doprowadzają ;-) Bo wiesz że chciałoby się mieć wszystko naraz, a ogród jednak uczy pokory...
Mówisz, że u Ciebie tylko plewienie... moja droga, jak się ma tak dopracowany ogród jak Ty, to wiele zmieniać nie trzeba - Ty go tylko udoskonalasz i estetykę doprowadzasz do perfekcji... Mam taki jeden kąt w ogrodzie, do którego już się dostać nie mogę - chwasty dosłownie po kolana, dobrze, że krzewy pięciorników skutecznie ten bałagan zasłaniają... Myślę, że wycieczki po naszych ogrodach, połączone z chwastowaniem, byłyby czymś fantastycznym, a nam - pojedynczym ludkom - odjęły dużo pracy... pomyśl, jakbyśmy się tak w 5-10 zebrały i wychwastowały każdy ogród po kolei... ;-) Serdecznie Cię pozdrawiam ;:196
Dominiko, grzyby to jeden z uroków posiadania brzozowego ogrodu = prawie zawsze coś rośnie :)
Cieszę się, że drzewka przyjechały; z Twoją troską szybko dojdą do siebie i będą dawać Ci radość. Lubię wiązy, zatem muszę poszukać info o tym wspomnianym przez Ciebie syberyjskim...
Nutko, jeszcze nie wiem jak to będzie z różanymi zakupami, ale nie wcześniej niż na wiosnę :) Muszę przemyśleć to i owo :)
Hortensje, które nie kwitną, to na pewno ogrodowe... idź w bukietówki, jeśli w ogóle masz w planach hortensje.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aguś, rabata z brzozą i jałowcami zapadła mi w pamięci. Śliczna i to są rośliny dla mnie idealne. Nie pogniewasz się jak to trochę spapuguję? Oczywiście u mnie roślinki będą mniejsze, bo posadzę je jesienią, ale akurat te rosną szybko :tan
x-ag-a
---

Post »

Marzko, oczywiście, nie mam nic przeciwko temu :) Pamiętaj tylko, żeby nie sadzić jałowców zbyt blisko brzóz, które są bardzo żarłoczne... u mnie ten jałowiec rosnący najbliżej, jest relatywnie najmniejszy ze wszystkich posadzonych w ogrodzie...
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Aguś, ja myślałam właśnie o wiosennych zakupach :wink: Jesienią mam nadzieję nabyć "Pashmine" :heja Jak się uda, to mi ona wystarczy za wszelkie inne róże ... ;:138
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aguś rewelacyjny pomysł ;:138
Możemy zacząć od Ciebie, tylko daj znać kiedy :D ...a co do perfekcji mojego ogrodu, to wczoraj kupiłam litrowy roundup i miałam od rana pryskać, ale ciężkie chmury "siadły" mi na dachu domu, więc wstrzymałam całą akcję doskonalenia ogrodu :;230
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit Ja tak się zapatrzyłam na twój zakątek z Brzozami , nic tylko leżeć w ich cieniu ,słuchać zapracowanych , bzyczących Pszczół ,zbierających pyłek z kwiatów na lipcowy miód - o jej , no i kupiłam 3 Brzozy wiśniowe , już posadzone i 3 Brodawkowe - tylko na cień muszę trochę poczekać ;:173
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aguś berberysy dzielnie się trzymają, pęcherznice też tylko Diabolo jakoś marnie ale liczę że przeżyje. :uszy
Niskie rośliny typu wrzosy to raczej zadarniacze a nie elementy ogrodowe. Między rh i azaliami musi być więcej miejsca bo one rosną dość wielkie. ;:173
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aguś, o ile to możliwe to staram się czytać wszystko, bo zawsze jakaś ciekawostka wpadnie, którą sobie zanotuję. Te cleome to wysiewałaś czy kupiłaś gotowe sadzonki?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aguś, grzybobranie w ogrodzie ;:oj zazdroszczę... ;:131 podobnie jak słońca i urlopu..cieżko przy takiej pogodzie wysiedzieć w pracy...
aguniada pisze:(...) Kasia szaleje z pomysłami różanymi; trudno za nią nadążyć... a i mnie się coś w głowie ciągle tworzy - dziś rano wymyśliłam jak przesadzę i pogrupuję róże, jesienią. Będą rabaty kolorystyczne: kremy i żółcie z bielą, bladawce, purpury oraz ciepłe. Tym sposobem powinnam się pozbyć bałaganu w nasadzeniach, a M. będzie szczęśliwy, że nie wciskam patyków w g... ;-), tylko grupuję jak bóg przykazał :)
Haha, ja szaleję? Idę za Twoim, cennym przykładem :D
Fajny pomysł z pogrupowaniem róż ;:333 Ja na nowej rabacie próbuję właśnie komponować róże w ten deseń - zaczynam od białych, kremowych, bladawcowych, kawowych :wink: , potem delikatne morele z bladym różem, potem coraz intensywniejsze brzoskwiniowe i miodowo-żółte. Dalej pójdę w ciepłe morelowo-różowe, bladorózowe, potem insywniejszy róż i być może zakończę rabatę Szekspirem :D Pomiędzy chcę wkomponować błękity i fiolety ;:173
uffff, ale się rozpisałam kolorowo ;:131
Czy Ty Aguś wszystkie te grupy widzisz na osobnych rabatach?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Tez chciałam się dopytać Aga, czy te grzybki, to z własnego ogródka?

Grupowanie róż ma dużo plusów według mnie... ;:173 często sie nad tym zastanawiam,
I dlatego u mnie jest jeden zestaw na środku - kremy, bladziochy i biele.....no i wszelkie róże z boku....u mnie to działa.... :wink:
Ale kolorki u Majki też nieźle pracują.... ;:173
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”