Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6
-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6
a druga polowa dzięki wam żyje i za to wielkie dzięki
tylko pisałem że nowi młodzi czy jak nazwać czytają szybko żeby pomóc swoim pupilkom a czy wiedza co czytają?
ja jak nie rozumiem nie jestem pewien porostu nie stosuje
tylko pisałem że nowi młodzi czy jak nazwać czytają szybko żeby pomóc swoim pupilkom a czy wiedza co czytają?
ja jak nie rozumiem nie jestem pewien porostu nie stosuje
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jak będzie z Tym systemem nawożenia?
forumowicz to Pytanie głównie do Ciebie w Końcu Masz sporą wiedzę.

Ty się Paweł pytasz o nawożenie teraz jak już niektórzy pomidory zaczynają zbierać ?
Może tak zacząłbyś od tego kiedy i czym nawoziłeś glebę przed wysadzeniem pomidorów ? Chyba, że chcesz się z wyprzedzeniem dowiedzieć jak nawozić pomidory w sezonie 2013 ?. To trochę jeszcze za wczas.
Może tak zacząłbyś od tego kiedy i czym nawoziłeś glebę przed wysadzeniem pomidorów ? Chyba, że chcesz się z wyprzedzeniem dowiedzieć jak nawozić pomidory w sezonie 2013 ?. To trochę jeszcze za wczas.
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ludzie piszą że należy nawozić od 3 grona? Myślałem że należy dać jakieś dawki magnezu czy potasu. Widziałem że ludzie tak pisali na forum. Jednak nie znam dawek. Proszę abyś opisał jak Ty forumowicz swoje pomidorki nawozisz i dlaczego w ten sposób. Czemu ten nawóz i dlaczego w tej dawce.
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do poczytania:pawel-krasnik pisze:A właśnie jakie dawki dawać pod pomidorki jak jest jedno grono?
Jakie gdy są dwa grona?
Jakie gdy są trzy grona?
Grona chodzi o owoce czy o Kwiaty?
Proszę o jakiś przykład nawożenia ;) Będę mocno wdzięczny
http://www.prolab.pl/index.php?id=111#pomgle
http://www.wrp.pl/Indhold/sider/show_ar ... px?id=7916
http://www.yara.pl/doc/26762_ulotka_warzywa.pdf
Ale jak to się sprawdza, to pojęcia nie mam. Uwzględnić należy różne zapotrzebowanie pomidorów na składniki odżywcze, typ gleby i jej przygotowanie itd.
Pozdrawiam
Marcin
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie rozumiem skąd pytania na temat nawożenia, wiele razy był podawany link do poradnika ODR-u na temat uprawy pomidorów. Nawet w Google można wpisać "ekolOgiczna uprawa pomidorów" i mamy świetny poradnik. Tam jest wszystko, ale z drugiej strony po co było by forum 
Taka pomidorowa Biblia: http://www.odr.net.pl/publikacje/0128.pdf

Taka pomidorowa Biblia: http://www.odr.net.pl/publikacje/0128.pdf

mam pytanie co do opyrysków:
1. pryskałem pierwszy raz mildexem pomidory pod folia i w gruncie kiedy nie był aktywny jeszcze komunikat o ZZ u mnie , ale juz 40 km dalej był aktywny wiec ze względów ze pogoda miała sie popsuć opryskałem je wcześniej.
2. po 10 dniach wykonałem oprysk pomidorów w gruncie środkiem Ridomil Gold , tych w tunelu nie pryskałem , komunikat był wtedy aktywny już od 7 dni.
Moje pytanie brzmi czy należy jeszcze wykonać jakiś oprysk.? jeśli tak to kiedy i czym .?
1. pryskałem pierwszy raz mildexem pomidory pod folia i w gruncie kiedy nie był aktywny jeszcze komunikat o ZZ u mnie , ale juz 40 km dalej był aktywny wiec ze względów ze pogoda miała sie popsuć opryskałem je wcześniej.
2. po 10 dniach wykonałem oprysk pomidorów w gruncie środkiem Ridomil Gold , tych w tunelu nie pryskałem , komunikat był wtedy aktywny już od 7 dni.
Moje pytanie brzmi czy należy jeszcze wykonać jakiś oprysk.? jeśli tak to kiedy i czym .?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- krismiszcz
- 500p
Tak należy wykonać oprysk środkiem różniącym się działaniem oraz innym spektrum zwalczania chorób. Nie należy powtarzać ciągle tego samego, należy tak dobierać środki aby wzajemnie się uzupełniały. Dodatkowo warto do roztworu dodać jakiś nawóz dolistny(fosfor, potas oraz magnez)
Domyślam się, że teraz kwitną pomidory więc dobrymi i sprawdzonymi są Amistar 250SC oraz Bravo.
Domyślam się, że teraz kwitną pomidory więc dobrymi i sprawdzonymi są Amistar 250SC oraz Bravo.
krismiszcz Amistar do szklarni? gdziesz tu na forum czytałam, że on przypala zawiązki, czy jest parzący, gdzieś mi dzwoni..ale mogę się mylić
Jeśli od dawna jest komunikat to ja jednak bym się zdecydowała na interwencyjny zapobiegawczy. Sama opryskałam TANOS 50 WG , działa w dodatku na szarą pleśń, wcześniej też zastosowałam Mildex, u mnie po ok. tygodniu po Tanosie wszystko ok, mam w gruncie
Jeśli od dawna jest komunikat to ja jednak bym się zdecydowała na interwencyjny zapobiegawczy. Sama opryskałam TANOS 50 WG , działa w dodatku na szarą pleśń, wcześniej też zastosowałam Mildex, u mnie po ok. tygodniu po Tanosie wszystko ok, mam w gruncie
ale mam go już stosować.? u mnie pomidory rosną ładnie, liście zdrowe, nie skręcaja się, zero plam ,przebarwień,
pozdrawiam Tomasz
edit. ile czasu minęło od oprysku mildexem?
- krismiszcz
- 500p
Chyba lepiej zastosować zapobiegawczo niż interwencyjnie ?
Mefenoxam zgodnie z ulotką działa przez 10-14 dni, praktycznie kilka dni wcześniej kończy swoje działanie. Po tym czasie powinnieneś wykonać oprysk innym środkiem, z inną substancją czynną oraz innym spektrum.

od oprysku mildexem jakies 15 do 17 dni
pozdrawiam Tomasz
- krismiszcz
- 500p
monika pierwszy raz o czymś takim słysze, jeśli zabieg jest wykonywany w odpowiednich warunkach a roztwór w odpowiedniej proporcji to nic nie powinno się dziać. Sam pryskam moją małą plantacje pomidorów VP1 w tunelu i nic do tej pory się nie działo.
krismiszcz nie wiem, przeczytałam kiedyś tu na forum, można wrzucić w wyszukiwarkę.
A co do chemii interwencyjnej, zgubiłam źródło...(tu http://www.dss.iung.pulawy.pl/Documents ... odels.html ) i to też teoria a Ty wiesz pewnie lepiej:
'Okres inkubacji choroby w warunkach optymalnych dla grzyba (częste deszcze przy temperaturze 16-24°C) wynosi 4 dni', czyli nie wiadomo czy zarodniki już są.
Po takim czasie ja bym zrobiła oprysk przy aktywnym komunikacie od kilku dni
A co do chemii interwencyjnej, zgubiłam źródło...(tu http://www.dss.iung.pulawy.pl/Documents ... odels.html ) i to też teoria a Ty wiesz pewnie lepiej:
'Okres inkubacji choroby w warunkach optymalnych dla grzyba (częste deszcze przy temperaturze 16-24°C) wynosi 4 dni', czyli nie wiadomo czy zarodniki już są.
Po takim czasie ja bym zrobiła oprysk przy aktywnym komunikacie od kilku dni