Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław/Syców
Kontakt:

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Szczerze mówiąc, a raczej pisząc: pierwsze słyszę...może chodzi o rurki ceramiczne lub koraliki (jak je niektórzy nazywają)...ja niestety wielkiego przekonania do tego nie mam, żywych mikrobów w nich "niet", zasada działania opiera się o prawa fizyki, więc to już nie moja bajka. Koleżanka przekazała kiedyś kilka takich rurek znajomemu fizykowi, który bada właściwości wody i podobno rzeczywiście rurki mają na nią pozytywny wpływ.

Tymczasem wiosna zbliża się wielkimi krokami. Uruchamiam w tym roku dwa projekty doświadczalne dotyczące zastosowania mojego probiotyczno-ziołowego preparatu w pasiekach....miejmy nadzieję, że pszczoły okażą się dla mnie łaskawe i pozostawią swe żądełka dla siebie :lol: Oczywiście znalazło się grono szaleńców, które zechciało przetestować preparat na sobie ;:136 , ja ima na to ;:14 , ale to jak ;:223 Efekty są podobno jednoznaczne: facetom wyrasta żądło a kobietom skrzydła...ale tak już zupełnie na poważnie: nie testujcie na sobie preparatów, które nie są przeznaczone dla ludzi (to w nawiązaniu do rozmowy na PW z Panią, która chciała wypić emowy preparat do higienizacji).
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
zen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 6
Od: 8 lut 2008, o 22:13
Lokalizacja: DOLNYSLASK

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

żywych mikrobów w nich "niet"

Przecież w polskiej wersji językowej jest napisane że ceramika EM-X zawiera mikro orgranizmy.
Jest jedno z największych odkyć Teuro Higi proszę wrócić tej części lektury :)

Pozdrawiam serdecznie
"Nie rob tego co inni, rob to co mowia by robic"
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1801
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kalwaria zebrzydowska

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

mikrobia czy mikroorganizmy rzeczywiście przyśpieszają kompostowanie ,bo mój kompostownik osiągnął już rozmiary olbrzyma i mam problem .teraz już zaczyna tam wszystko gnić i chciałabym to jakoś przyśpieszyć bo to jest wielka kupa
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław/Syców
Kontakt:

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Odpowiedź dla zen: Droga zen! Wspominałam na tym forum niejednokrotnie, że korzystam nie tylko z literatury "emowej", ale przede wszystkim z wiedzy nabytej na studiach i informacji zawartych w literaturze fachowej. Obecnie najlepiej znanym ekstremalnym termofilem jest tak zwany szczep "121" ( tu jego nazwa wskazuje na maksymalną temperaturę wzrostu, spokrewniony z rodzajem Pyrodictium i Pyrobaculum). Literatura fachowa nie wyklucza istnienia mikroorganizmów o jeszcze wyższej maksymalnej temperaturze wzrostu, ale na pewno nie są to szczepy z tych dobrze nam znanych. W tak wysokiej temperaturze (ponad 1000 st.C) istotnym problemem dla możliwości rozwoju drobnoustrojów jest utrzymanie wody w stanie ciekłym i szereg innych problemów np. specyficznej struktury białka - jak wiadomo materiał genetyczny organizmów upakowany jest w DNA i RNA (wirusy), a "zwykłe" białka tracą swoje właściwości już w temperaturach wyższych od 50st.C. Inną kwestią jest wytwarzanie przetrwalników prze mikroorganizmy, które potrafią przetrwać (jak sama nazwa wskazuje) w różnych ekstremalnych warunkach, ale zdolność do przetrwalnikowania posiadają tylko nieliczne drobnoustroje np. Bacillus, który jest obecny w Ema

Ja rozumiem, że dla wielu ludzi czytających lekturę Teruo Higa lub Franz-Peter Mau wydaje się, że wszystko jest takie proste...ale niestety takie nie jest dla wielu naukowców nie tylko w Polsce, stąd u wielu z nich tyle sceptycyzmu. Z całym szacunkiem dla obu Panów: T. Higa jest profesorem rolnictwa, specjalistą w dziedzinie uprawy roślin tropikalnych a F-P. Mau studiował anglistykę, amerykanistykę, historię i sztukę..obecnie jest menedżerem projektu dotyczącego wydawnictwa muzycznego...zen Proszę wrócić do tej części lektury!
Na stronie 32 polskiej wersji książki Mau czytamy: ..." profesor Higa pisze o zdumiewającym odkryciu, że niektóre mikroorganizmy w EM są w stanie przeżyć w bardzo wysokich temperaturach - nawet ponad 1000st.C, w warunkach beztlenowych...."
Cóż to za odkrycie, o którym cały świat nauki milczy? Zwracam uwagę na sformułowanie "niektóre mikroorganizmy EM", czyli które?

Podkreślam, że na wielu uczelniach w Polsce przeprowadzano różne testy z EM i naczynia po tych testach są sterylizowane w autoklawach 121,1 st.C, gdyby EM potrafiły przetrwać taką temperaturę wszystkie naczynia, z którymi miały kontakt powinny nie nadawać się do użytku, zapewne już bym o tym wiedziała.

Jeżeli w ceramice znajdują się mikroorganizmy to są one wprowadzane do niej po procesie wypalania a nie przed.
pozdrawiam
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław/Syców
Kontakt:

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Odpowiedź dla alinaK: wiele osób z tego forum przekonało się już o skuteczności emów w kompostowaniu, myślę, że i Tobie się to uda...dwie zasady, które bezwzględnie należy przestrzegać w procesie kompostowania z zastosowaniem ema, to: do rozprowadzenia preparatu nie stosować nigdy wody chlorowanej oraz nie przesypywać kompostu wapnem. Jeżeli kompost zaczyna gnić i wydobywa się z niego ciecz, to można go trochę odwodnić (wykopać dookoła delikatny rowek)...oczywiście woda jest potrzebna w procesie kompostowania ale jej nadmiar też może zaszkodzić. Preparat należy wprowadzić do wnętrza kompostu - pryzmę nakłuwać kołkiem a na koniec polać po wierzchu (jeżeli pryzma jest bardzo wilgotna, wówczas można ograniczyć rozcieńczenie ema do 1:3)
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław/Syców
Kontakt:

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Kochani forumowicze!
Ze względu na nagminny proceder podrabiania naszych produktów przez nieuczciwych "producentów" oraz mając na uwadze dobro naszych klientów postanowiliśmy umieścić ofertę na ALLEGR0.pl

Po wpisaniu haseł emy lub ema pojawią się między innymi nasze produkty (sprzedający: Zdrowa--Ziemia),

Proszę zapoznać się z nowymi cenami... teraz oferta jest bardziej atrakcyjna dla działkowców i ogrodników:
1 litr ema - 10 zł
5 litrów ema - 40 zł
10 litrów ema - 61 zł

1 litr ema plus - 13 zł
5 litrów ema plus - 45 zł
10 litrów ema plus - 67 zł

Pozdrawiam serdecznie... i sezon emowy /z nowymi cenami/ uważam za otwarty:)
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
bitter
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 6
Od: 10 kwie 2010, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Znalazłem wcześniej w tym wątku taki opis dawkowania "czystego EMa" na trawnik oraz do gnojówki z pokrzyw. I nie do końca rozumiem. Bo samo EMa wystarczy 1L EMa na 100m2. Jeżeli zaś chodzi o gnojówkę to 1l EMa powinien wystarczyć na 20L gnojówki. I tu pojawia się pytanie o dawkowanie wtedy tej gnojówki. Gdyby zastosować dawkę 1L EMa na 100m2 to powinniśmy zużyć całe 20L na 100m2. Ponieważ gnojówkę się rozcieńcza 1:10 to musiałbym wylać 200l nawozu na 100m2. Coś tu chyba za dużo. I inne pytanie co się dzieje z działaniem mikroorganizmów po przerobieniu w gnojówce? Już nie działają w glebie i na roślinach? Jeżeli tak to po zastosowaniu gnojówki trzeba jeszcze ponownie użyć samego EMa?

Jestem kompletnie początkujący i nie do końca to rozumiem.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

A w jakiej cenie są Ema5 ?
Jak często trzeba nimi robić oprysk, żeby interwencja była skuteczna ?
Jestem całkiem serio zainteresowana ich zastosowaniem w ogrodzie.
Grażyna.
kogro-linki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6698
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Mikrobio mam kupione na Targach Natury EM ODRÓD Obrazek Jego skład:
EM-1,EM-5,Em-7,Antyutleniacze EM-X,Extrakty Ziołowe,Melasa Trzcinowa,Woda.Podane jest,że opryski robi się w stosunku 1:10,tzn.100 ml EM-a na 1 litr wody.Czy ta proporcja jest prawidłowa?Nie za dużo EM-a?Przepraszam,za laickie pytanie,ale po przeczytaniu tylu stron mam dosłownie mętlik :oops:
zen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 6
Od: 8 lut 2008, o 22:13
Lokalizacja: DOLNYSLASK

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

@mikrobia
Pokornie jako nie mikrobiolog wrócę do lektury i przytoczę tą treść z pracy Pan Teruo Higa.
Zastanawia mnie jak można było pominąć ten fragment pracy T.H. w tworzeniu emFarma.
(wzbudza to wemnie wiele nie jasności i podejrzeń do produktów emFarma)
Mikroorganizmy mogą przeżyć w temperaturze powyżej 700°C
We wcześniejszej publikacji poczyniłem uwagę, która wywołała natychmiastowy rezonans. Napisałem mianowicie, że niektóre szczepy mikroorganizmów są zdolne do przeżycia w bardzo wysokich temperaturach. Cytuję:?Pośród bakterii fotosyntetycznych, odgrywających najbardziej znaczącą rolę w EM, znajdują się też takie, które wytrzymują ekstremalne temperatury, w niektórych przypadkach nawet ponad 700°C. Dzieje się to jednakowoż w warunkach braku tlenu, przy czym pierwotne właściwości tych szczepów pozostają nienaruszone".
Jak powiedziałem, reakcja na tę informację była natychmiastowa. Znaleźli się krytycy, którzy twierdzili, że nie ma bakterii, które mogłyby przeżyć w temperaturze powyżej 100°C.
Poniżej chcę dowieść faktu, że duża liczba bakterii jest w stanie przetrwać temperatury powyżej 100 i więcej stopni Celsjusza i wykazać przyczyny, z powodu których niektóre bakterie mogą żyć i funkcjonować, a więc ani nie obumierają ani nie ulegają atrofii w temperaturach przekraczających 700°C. Mam w tym następujący cel: po pierwsze chciałbym zapoznać czytelnika z moim odkryciem, po drugie chciałbym odeprzeć wątpliwości i kontrargumenty moich krytyków, jakoby bakterie o takich właściwościach nie istniały.
Zacznę od faktu poznanego przez opinię publiczną dopiero w 1993 roku. Dotyczy on wypadku, który się wydarzył po sprowadzeniu kamery z księżyca przez NASA, amerykański Urząd ds. Lotów Kosmicznych. Kamera ta była tam pozostawiona przez dwa lata w celach obserwacyjnych. Ku zaskoczeniu naukowców znaleziono za soczewką, w środku kamery, Streptococcus mitis - najzwyklejsze bakterie kwasu mlekowego, występujące nawet w jamie ustnej człowieka. Ponieważ bakterie znajdowały się we wnętrzu obudowy soczewki, a nie na zewnątrz - nie mogły pochodzić z księżyca. Musiały się zagnieździć w środku kamery jeszcze na ziemi, przeżyć podróż na księżyc i z powrotem oraz dwuletni pobyt na księżycu. Kiedy naukowcy spróbowali je rozmnożyć - proces ten przebiegał zupełnie normalnie.
Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że warunki na powierzchni księżyca znacznie różnią się od warunków na ziemi. Praktycznie nie ma tam tlenu, a temperatury w ciągu dnia i nocy wahają się w przedziale powyżej 200°C. Jest to niesamowita różnica, którą na ziemi trudno sobie wyobrazić. Najwyraźniej warunki te w najmniejszym stopniu nie zaszkodziły bakteriom w kamerze, mimo że musiały przetrwać tam dwa lata. Odkrycia tego dokonano już w 1967 roku, ale udostępniono je szerokiemu ogółowi dopiero w r. 1993 po upływie czasu, w którym obowiązywała blokada informacji. Odkrycie to stanowi podstawę moich specyficznych badań. Moja praca nad EM obfitowała w niespodzianki i skonfrontowała mnie z początkowo niewiarygodnymi zjawiskami. Zaskakujące było np. to, że właściwości EM były trwałe mimo stosowania różnych technik czyszczenia. Nawet po umyciu naczynia używane do eksperymentów z EM nadal wykazywały cechy EM. Zatem wydawało się, że naczynia są w pewien sposób impregnowane przez EM. Zjawisko to utrzymywało się, nawet gdy naczynia ponownie były poddawane jak najbardziej skrupulatnym zabiegom czyszczenia. Intensywność działania zależała wprawdzie od zaopatrzenia mikroorganizmów w pożywkę, ale w niektórych naczyniach właściwości EM utrzymywały się nawet przez ponad pół roku od użycia do eksperymentu.
Mniej więcej w tym samym czasie przeprowadzałem doświadczenia z gliną i ceramiką. W jednym z eksperymentów normalna ceramika, a więc ceramika bez domieszki EM, została zanurzona w roztworze EM w celu nasiąknięcia. Celem eksperymentu było sprawdzenie, czy taka metoda byłaby skuteczna w oczyszczaniu wody. Jak zwykle po skończeniu eksperymentu bardzo dokładnie czyściłem naczynia używane do eksperymentu i zostawiałem do wysuszenia. Sądziłem, że dokładne wyschnięcie naczyń wystarczy do usunięcia wszystkich śladów moich eksperymentów.
Okazało się jednak, że mogłem myć, wietrzyć i suszyć naczynia, ile bym tylko chciał, a działania EM nic nie mogło usunąć. Wydawało mi się to śmieszne, dlatego włożyłem naczynia do autoklawu, aparatu sterylizującego za pomocą pary wodnej i ciśnienia. Uznałem, że 15 minut w temperaturze 135°C wystarczy. Kiedy włożyłem naczynia ceramiczne do pożywki bakteryjnej, obecności EM nie dało się nie zauważyć, ani zaprzeczyć. Byłem przekonany, że coś było nie tak, albo że ja musiałem zrobić coś źle, toteż powtórzyłem sterylizację.
Jeszcze trzy razy wstawiałem naczynia do autoklawu i za każdym razem można było niezbicie wykazać obecność EM. Kiedy przeprowadziłem suchą sterylizację w wysokiej temperaturze i znów znalazłem EM, podwyższyłem temperaturę do 700°C w przekonaniu, że to dopiero będzie radykalna kuracja. 700°C to temperatura topnienia żelaza, tymczasem znalazłem oznaki, że mikroorganizmy przeżyły także i w tej temperaturze. W końcu uznałem, że natknąłem się na coś, co będzie miało ogromne znaczenie. Istotne w moim odkryciu było to, że istnieją bakterie, które całkowicie obumierają w wysokich temperaturach w warunkach tlenowych, natomiast nie obumierają w wysokich temperaturach w warunkach beztlenowych. Innymi słowy oznacza to, że istnieją szczepy bakterii, które łatwo ulegają uszkodzeniu i zniszczeniu w warunkach tlenowych, a które bez problemu są w stanie przeżyć bardzo wysokie temperatury, dopóki nie towarzyszy im tlen, tzn. szczęśliwie przeżyją w warunkach beztlenowych - a dokładnie takie warunki panują na księżycu.
Pierwsze mikroorganizmy, u których stwierdziłem tę zdolność, to były bakterie fotosyntetyczne. Potem odkryłem te same zdolności u wielu innych gatunków. Podobne zachowanie wykazują pewne bakterie występujące w natto i niektóre bakterie kwasu mlekowego. Przeprowadziłem szczegółowe badania i odkryłem wiele szczepów mikroorganizmów produkujących antyutleniacze i będących w stanie przetrwać w opisanych beztlenowych warunkach w bardzo wysokich temperaturach.
Na szczęście jednego możemy być pewni: te wysoce odporne szczepy bakterii nie należą do grupy mikroorganizmów szkodliwych dla człowieka. Rzeczywiście wszystkie zarazki chorobotwórcze, tzn. mikroorganizmy, które mogą być szkodliwe dla człowieka, giną w temperaturze 60°C w ciągu godziny. Tylko niektóre szczepy mogą przeżyć w temperaturze 100°C i więcej. Wcześniej uważano, że do pozbycia się bakterii wystarczy oddziaływanie gorąca. Później uważano, że dana substancja może być bezpieczna, tzn. sterylna po poddaniu jej wysokiej temperaturze. Stąd można było wyciągnąć wniosek, że mikroorganizmów da się pozbyć przez dłuższe wygotowywanie.
Nie jest to prawdą. Jak powiedziałem, w przypadku szkodliwych mikroorganizmów na szczęście można postępować w ten sposób, ale nie oznacza to, że wszystkie mikroorganizmy poddają się temu działaniu. Istnieje wiele szczepów, które przeżyją gotowanie. Te, które przeżyją takie zabiegi, na szczęście nie są szkodliwe dla człowieka. A zatem zdolność niektórych mikroorganizmów do przeżycia wysokich temperatur w warunkach beztlenowych jest dowodem na potwierdzenie hipotezy, że tego typu mikroorganizmy zasiedlały ziemię jeszcze wtedy, kiedy panowały na niej wysokie temperatury i nie było tlenu.
"Nie rob tego co inni, rob to co mowia by robic"
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław/Syców
Kontakt:

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

zen ja nie mam zamiaru spierać się o to, szkoda mi czasu, niech to robią naukowcy przez duże "N"...myślę, że jest jeszcze wiele do odkrycia i do udowodnienia, ale tylko współpraca daje pozytywne rezultaty. Życzę Ci, abyś to zrozumiała zanim wejdziesz na ścieżkę konfliktu...
Przytoczony przez Ciebie fragment książki czytałam - czytałam całą książkę trzy lata temu - ale zdania nie zmienię.
Myślę, że lepiej będzie jeżeli w końcu ktoś z Waszej firmy będzie odpowiadał na tym forum w tym temacie, bo jak się okazuje od trzech lat robię tu reklamę EM i złego słowa ani o produktach, ani o Waszej firmie nie napisałam...wiele osób, które kupują preparaty u Was dzwoni do mnie z różnymi pytaniami i nigdy nie odmówiłam pomocy.
Zupełnie nie rozumiem tego:"(wzbudza to wemnie wiele nie jasności i podejrzeń do produktów emFarma)".
Jeżeli coś wzbudza Twoje wątpliwości, to proszę skontaktować się z producentem naszej szczepionki: SCD Probiotics, LLC, Kansas City, USA.

Jednocześnie pragnę wszystkich poinformować, że czasopismo "emecho" (Kwartalnik Stowarzyszenia na Rzecz Ochrony Środowiska Naturalnego EMEKO) jest już związany z naszą firmą ... ciekawe dlaczego? Nie tylko "misja" jest ważna, ale liczy się coś więcej: podejście do ludzi!!!
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław/Syców
Kontakt:

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

odp. dla bitter: musisz wziąć pod uwagę, że w gnojówce ilość mikroorganizmów może być większa niż w preparacie (dochodzi do namnożenia), co sugerowałoby, że ilość 200 litrów roztworu na 100m2 jest zbyt duża, jednak z doświadczenia wiem, że nawet duże dawki nie zaszkodzą (wystarczy tylko dobrze to rozłożyć w czasie, czyli podzielić na kilka zabiegów na przykład co tydzień).
odp. dla kogra: na dzień dzisiejszy: 200 ml Ema5 - 10 zł, cena na 1 litr Ema5 ma ulec zmniejszeniu z 42,7 na 35, ale potwierdzę to ostatecznie, kiedy tylko otrzymam oficjalny komunikat.
odp. dla Grażyny Widery: my nie produkujemy tego preparatu, ale skoro zalecają taką proporcje, to pewnie tak ma być. U nas do ogrodów poleca się Ema, który najczęściej stosuje się w rozcieńczeniu 1:10-1:20 (dla delikatniejszych i młodszych roślin zawsze wybieramy większe rozcieńczenie a dla zabiegów interwencyjnych, np dezynfekcja zapleśniałej gleby 1:5).
Pozdrawiam,
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Dzięki Mikrobio. ;:180
Czekam zatem na wiadomość.
Kupiłam właśnie 5 l EMa i teraz czekam tylko na deszcz, żeby je użyć.
No a efekty zobaczymy najwcześniej chyba jesienią w szklarni.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7581
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

W zeszłym roku pierwszy zastosowałam preparat Ema , głównie z myślą o morelach. Rezultat był dla mnie naprawdę zaskakujący, bo chemia nie dawała nic.
mianowicie, morelew 2008 roku miały mnóstwo wycieków żywicy z ran kory;
po wiosennym oprysku w 2009 mikroorganizmami, już w lecie zaczęły rany się goić.
Jesienią pojawił się jakiś rdzawy grzybowy nalot na jednej moreli wielkości około 3-5 cm,
który wyczyściłam i zasmarowałam funabenem.

W tym roku juz morele opryskałam, wycieki z żywicy znalazłam tylko dwa nieduże na 4 drzewach, grzyba rdzawego nie widziałam.
Tak wyglądały w lipcu 2009 zagojone wycieki żywiczne, żywicy ani śladu, kora się goi
Obrazek
i kolejne ujęcie
Obrazek

grzyb rdzawy, który pojawił się na brzegu gojącej sie kory
Obrazek

tych wycieków było naprawdę całe mnóstwo, mniejszych, większych; mogłam uzbierać z parę kilogramów żywicy,
oczywiście, fachowcy orzekli, że morele do wycięcia, ja zresztą też tak myślałam, że pójdą pod topór, tymczasem oprysk pomógł
zobaczymy co będzie w tym roku


Opryskałam dokładnie też grusze bo zaczęły dziwnie chorować i na jednej pojawił się nawet grzyb coś jak huba tylko miniaturowa, biała, niestety nie miałam wtedy aparatu i zdjęcie zrobiłam po oprysku, tego grzyba. Zwinął się, jakby zaczął sie kurczyć. I wygląda teraz tak zdjęcie z 24.04.2010
Obrazek
nie chcę z tym nic robić, obcinać itp, tylko na razie chcę obserwować co dalej się z tym stanie

grusza ma tez bardzo chora korę, dokładnie ja wypryskałam i jestem bardzo ciekawa efektu, na razie wygląda kora tak
Obrazek

chore są jeszcze wiśnie, bo dopadła je w zeszłym roku zgnilizna drzew pestkowych, zobaczymy jak zadziałają emy; na razie dwie wiśnie są nieciekawe :(
24 kwietnia 2010 wyglądały tak
Obrazek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Wylałam wczoraj 5 litrów EMa - starczyło na cały ogródek.
Dostało się też kilku roślinom w doniczkach no i ziemi w szklarni.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Jak będą efekty to znów kupię. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”