Pytanko - sadzenie cebul w grupkach to znaczy ile ich razem? Do jednego doła czy kilka obok siebie?
Masz rację , ale ja moich tulipanów i innych wiosennych cebulowych nie wykopuję i co roku pięknie kwitną ( oczywiście poza tymi cebulkami co zmarzły tej zimy ) tak więc u mnie koszyczki mogłyby stanowić jedenie jako taką ochronę przed nornicamiewaidc1198 pisze:Witaj Asiu! Przeczytałam Twój wąteczek od deski do deski za jednym przysiadem. Jaki wciągający![]()
Robicie piękne miejsce z Mężem dla siebie i dla Waszych ślicznych dwóch szkrabów, tak trzymać.
Chciałam się przywitać, ale też jeśli pozwolisz wtrącę swoje 3 grosze. Chodzi mi o tulipany i w ogóle o cebulowe. Namawiam Cie na nie gorąco. Wierz mi nic tak jak one z pierwszymi promieniami wiosennego słońca nie cieszy, bo też nic jeszcze prawie nie kwitnie.
Mam dla Ciebie taką radę - ponieważ pytasz jak sadzić.
W sklepach ogrodniczych są takie specjalne koszyczki zielone do sadzenia cebulowych. Wypełnia się troszkę podłożem sadzi ulubione cebulki (albo mieszanki gatunków), przysypuje do samej góry i tak wkłada się do przygotowanego dołka i zasypuje ziemią. Cebulki powinny być na głębokości 2-3 krotnej swojej wysokości w ziemi.
Koszyczki całkowicie rozwiązują sprawę biegania ze szpadlem po działce i usuwania wciąż wyrastających tulipanów, bo po zaschnięciu liści możesz je wykopać z koszykiem , wysuszyć w przewiewnym miejscu i posadzić jesienią od nowa.