Rodzik 66

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Rodzik 66

Post »

Kurcze kusisz, kusisz :lol: Zaraz pewnie znowu przegrzebię allegro i cos wytacham ;:124 a mężyk chyba wreszcie pasek zdejmie i będzie lał - ciągle mu obiecuję, że to już ostatnia paczka w tym roku :heja

Pytanko - sadzenie cebul w grupkach to znaczy ile ich razem? Do jednego doła czy kilka obok siebie?
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak kupuję na all..to cebule masz w paczkach, ostatnio kupiłam 3 rodzaje tulipanów po 5 cebul , wsadziłam je w jednym miejscu , od Ciebie zależy ile chcesz mieć i warto się skusić , ja dokupuje co roku
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ale w jednym dołku? Czy po prostu bliziutko siebie? Sorki za takie szczegółowe pytania ale ja na prawdę nigdy tego nie robiłam :oops:
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W jednym dołku cebula przy cebuli
po m.in jesteśmy na forum aby pytać i wymieniac doswiadczenia :D
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzięki bardzo ;:196
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Asiu! Przeczytałam Twój wąteczek od deski do deski za jednym przysiadem. Jaki wciągający ;:138
Robicie piękne miejsce z Mężem dla siebie i dla Waszych ślicznych dwóch szkrabów, tak trzymać.
Chciałam się przywitać, ale też jeśli pozwolisz wtrącę swoje 3 grosze. Chodzi mi o tulipany i w ogóle o cebulowe. Namawiam Cie na nie gorąco. Wierz mi nic tak jak one z pierwszymi promieniami wiosennego słońca nie cieszy, bo też nic jeszcze prawie nie kwitnie.
Mam dla Ciebie taką radę - ponieważ pytasz jak sadzić.
W sklepach ogrodniczych są takie specjalne koszyczki zielone do sadzenia cebulowych. Wypełnia się troszkę podłożem sadzi ulubione cebulki (albo mieszanki gatunków), przysypuje do samej góry i tak wkłada się do przygotowanego dołka i zasypuje ziemią. Cebulki powinny być na głębokości 2-3 krotnej swojej wysokości w ziemi.
Koszyczki całkowicie rozwiązują sprawę biegania ze szpadlem po działce i usuwania wciąż wyrastających tulipanów, bo po zaschnięciu liści możesz je wykopać z koszykiem , wysuszyć w przewiewnym miejscu i posadzić jesienią od nowa. :tan
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewaidc1198 pisze:Witaj Asiu! Przeczytałam Twój wąteczek od deski do deski za jednym przysiadem. Jaki wciągający ;:138
Robicie piękne miejsce z Mężem dla siebie i dla Waszych ślicznych dwóch szkrabów, tak trzymać.
Chciałam się przywitać, ale też jeśli pozwolisz wtrącę swoje 3 grosze. Chodzi mi o tulipany i w ogóle o cebulowe. Namawiam Cie na nie gorąco. Wierz mi nic tak jak one z pierwszymi promieniami wiosennego słońca nie cieszy, bo też nic jeszcze prawie nie kwitnie.
Mam dla Ciebie taką radę - ponieważ pytasz jak sadzić.
W sklepach ogrodniczych są takie specjalne koszyczki zielone do sadzenia cebulowych. Wypełnia się troszkę podłożem sadzi ulubione cebulki (albo mieszanki gatunków), przysypuje do samej góry i tak wkłada się do przygotowanego dołka i zasypuje ziemią. Cebulki powinny być na głębokości 2-3 krotnej swojej wysokości w ziemi.
Koszyczki całkowicie rozwiązują sprawę biegania ze szpadlem po działce i usuwania wciąż wyrastających tulipanów, bo po zaschnięciu liści możesz je wykopać z koszykiem , wysuszyć w przewiewnym miejscu i posadzić jesienią od nowa. :tan
Masz rację , ale ja moich tulipanów i innych wiosennych cebulowych nie wykopuję i co roku pięknie kwitną ( oczywiście poza tymi cebulkami co zmarzły tej zimy ) tak więc u mnie koszyczki mogłyby stanowić jedenie jako taką ochronę przed nornicami
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Asiu posadź te tulipany, które wykopałaś na działce.
U mnie nornice pogryzły nawet koszyczki.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

no proszę ! ewolucja dzieje się na naszych oczach, zwierzaki się adaptują do nowego pożywienia :;230 Słyszałam, że molom do życia też już nie jest potrzebna wełna , sztuczne materiały też jedzą :;230

A co do cebulowych.. można faktycznie nie wykopywać, ale rośliny z rodziny Liliaceae (np.: tulipany) mają tzw kurczliwe korzenie, czego efektem jest wciąganie się coraz głębiej w ziemię z każdym rokiem, poza tym nowa cebulka często powstaje pod starą więc w efekcie po latach nie możemy jej w ziemi znaleźć, albo nie wykopiemy wszystkiego i zawsze coś odrasta. Skoro więc Asia ma uraz-no to może jeszcze w Jej rejonie nie ma takich wyspecjalizowanych nornic, które wrąbią koszyki .. :;230
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuje bardzo za rady. Koszyczek to faktycznie chyba najlepsze rozwiązanie dla mnie :) Musze poszukać. Co do starych cebulek to nie wiem czy jeszcze je odnajdę :( Póki co przegrzebałam allegro i w ulubionych zapełniło się po brzegi. Mam chęć na te tulipanki botaniczne, krokusy, szafirki, lilie niskie, zawilce, czosnki ozdobne i cyklameny ;:65 Chyba i u mnie będzie kolorowo ;:138
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Asiu będzie kolorowo, wolne miejsca zapełnisz kolorowymi jednorocznymi i będzie kolorowo.
Spójrz u mnie na szałwię sama siałam, kwitnie bardzo długo i pięknie.
Zapełniła miejsca po tulipanach.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

uwielbiam szałwię, szczególnie czerwoną najzwyklejszą, ożywi i rozweseli każdy kąt
Kasiaflo
200p
200p
Od: 1 cze 2012, o 12:22

Post »

W tamtym roku posadziłam tulipany przed domem, ale co jakieś 20 - 30 cm od siebie, ładnie kwitły, ale było ich mało, w tym roku jeszcze dokupię i tak jak radzi Dorota jedne przy drugich.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Asiu
Jak to się nie skusisz musisz je mieć choćby dlatego ,że działeczka wiosną się obudzi kolorowo a tak ;:88
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Kontakt:

Post »

Asiu ,ja też dodam swoje trzy grosze :D tulipany koniecznie muszą być ,bez nich ogród długo jest taki martwy :( .Krokusy polecam posadzić na trawniku ,fajny efekt i zanim wyjdziesz z kosiarką one już przekwitną.
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”