Na pewno nie były to imponujące plony, ale przecież kwiaty doniczkowe też nie dadzą się zjeść. A ile było radości dzieci i jak smakował własny ogórek w czasie gdy nie miałam działki (tzn koło domu było za mało miejsca na warzywa).
Siew, rosada,pikowanie cz.1
-
ostatnia szansa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Ok. 10 lat temu przec 2 zimy uprawiałam
ogórki szklarniowe w domu. Worek ziemi ze sklepu postawiłam na podłodze koło okna południowego, 3 sadzonki długiego szklarniowego ogórka do środka i tak sobie rosły i owocowały przez zimę
. Nie zapisywałam kiedy siałam ale fakt wiszących ogórków na tle okna, za którym leżał śnieg utkwił mi w pamięci.
Na pewno nie były to imponujące plony, ale przecież kwiaty doniczkowe też nie dadzą się zjeść. A ile było radości dzieci i jak smakował własny ogórek w czasie gdy nie miałam działki (tzn koło domu było za mało miejsca na warzywa).
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
Kasencja
Między pierwszymi pomidorami, a drugimi jest odstęp siania ok. tygodnia. Na pierwszy ogień szły odmiany całkiem przypadkowe, jakie mi wpadły w ręce.
Jeszcze troszkę podrosną i przenoszę je do chłodnego pomieszczenia.
Ogórki właśnie dzisiaj będę siała długie szklarniowe, nie tak wcześnie jak w tamtym roku, bo ciężko je było przetrzymać, ale za to tylko one przetrwały
. Wysiane w późniejszym terminie mi się zmarnowały. Tym razem też zrobię w kilku terminach.
Jeszcze troszkę podrosną i przenoszę je do chłodnego pomieszczenia.
Ogórki właśnie dzisiaj będę siała długie szklarniowe, nie tak wcześnie jak w tamtym roku, bo ciężko je było przetrzymać, ale za to tylko one przetrwały
-
pafcio
- 50p

- Od: 20 sty 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasencja, kiedy planujesz sadzić pomidorki ?, kiedy siałaś? i czy masz ogrzewany tunel/szklarnie? Bo ja się waham - siać/niesiać. Do nieogrzewanego tunelu moje pomidorki pójdą:)
Ja ogórki długie gładkie siałam 15 lutego i dzisiaj je pikowałam do kubków 0,5 bo w ciągu trzech dni od wschodu urosły 6cm wsadziłam je po same liścienie i mam nadzieję że będzie dobrze tylko teraz chyba do chłodnego trzeba jak radzicie bo to moje pierwsze w życiu ogórki szklarniowe.
kwiaty łagodzą obyczaje
Kiedy zamierzasz je sadzić na miejsce stałe ?
Pozdrawiam bobek
Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
-
Kasencja
pafcio będę próbowała wsadzić jak w tamtym roku, na koniec marca. Oczywiście te pierwsze posiane. Nie wszystko.
Włóknina jest, na piec swój czekam, bo pożyczony
.
dorotaa posiej za jakiś czas drugą partię. Tymi się nie przejmuj. Albo wyjdą, albo nie. Ja w tamtym roku, gdzieś już to pisałam, siałam do małych kubeczków, a jak podrosły ( czyt. wyciągnęły
), to delikatnie przesadzałam do dużych kubków i dosypywałam ziemi. Miałam takie większe niż po śmietanie. Dały radę, tu jest ich zdjęcie na dzień 2 czerwca http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p2287502 .
Na razie zostaw, zobaczysz co dalej będzie.
Włóknina jest, na piec swój czekam, bo pożyczony
dorotaa posiej za jakiś czas drugą partię. Tymi się nie przejmuj. Albo wyjdą, albo nie. Ja w tamtym roku, gdzieś już to pisałam, siałam do małych kubeczków, a jak podrosły ( czyt. wyciągnęły
Na razie zostaw, zobaczysz co dalej będzie.
- leniawka
- 500p

- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
heek, serce się cieszy jak widzi takie sadzoneczki, ja muszę grzecznie czekać na końcówkę marca z wysiewem
tez mam zamiar wypróbować "kufle" do piwa, są wysokie i można spokojnie w miarę wzrostu pomidora dosypywać mu ziemi
tez mam zamiar wypróbować "kufle" do piwa, są wysokie i można spokojnie w miarę wzrostu pomidora dosypywać mu ziemi
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- Zibi_41

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
heek Pogratulować
A u mnie problem
Cytrynek groniasty nie chce kiełkować

A u mnie problem
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
dorkasz1
- 500p

- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
U mnie w ubiegłym roku wykiełkował jako ostatni. No i nie było go za wiele. Już myślałam, że nic z niego nie będzie.
- Zibi_41

Posiałem 8 -go Lutego cały tablet , 104 szt a wykiełkował jeden
Dzisiaj przykryłem je szybą i dałem w naprawdę ciepłe miejsce , może to pomoże 
-
jerry

- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zibi_41, a w jakiej temperaturze stał ten tablet?
Może miały za zimno, jak z wilgotnością podłoża - były wcześniej przykryte szybą?
Może za głęboko posiałeś i muszą się przebijać?
Średnio, z dobrych nasion pierwsze powinny kiełkować już po kilku dniach.
Pozdrawiam
Jerry
Może miały za zimno, jak z wilgotnością podłoża - były wcześniej przykryte szybą?
Pozdrawiam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Suppa

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Słabe nasiona mogą kiełkować nawet po 3 tygodniach. Możesz kilka wygrzebać i zobaczyć, czy coś wypuszczają.
Pozdrawiam, Maciek.
-
Alembik
Ja czekam z siewem pomidorów do pierwszego marca. Z dwóch powodów. Po pierwsze to dobre dni siewu. Po drugie od trzeciego marca zapowiadają trochę więcej słońca a jak wiadomo słońce = ciepła ziemia = szybkie wschody ;)
- Zibi_41

Siałem trzy odmiany pomidorów , Bawole serce , Broclin i Cytrynka groniastego , wszystkie trzy w identycznych warunkach :jerry pisze:Zibi_41, a w jakiej temperaturze stał ten tablet?
Pozdrawiam
Jerry

Pod doświetleniem. Dwie pierwsze odmiany wykiełkowały i zdrowo rosną , a cytrynek robi mnie w konia
Podłoże zraszam średnio dwa razy dziennie , sadzę na 3 -5 mm , jak zawsze , temperatura pokojowa , tak 18 - 20 st.C