Kaktusy Leszka2

ODPOWIEDZ
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy Leszka2

Post »

Dziękuje za odwiedziny,ale G.baldianum wydał już 11 kwiatów,ale jeszcze ma trzy pąki,takiego jeszcze nie miałem
aby wydał tyle kwiatu wnet równocześnie,jak się rozwiną to pokaże,ale stale pada i mój inspekt jest zaciągnięty folią,
bo by się potopiły ;:oj
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Leszku!
G. moserianum B56 Cordoba wyjątkowo mi się podoba. Echinopsis również, ale Gymno jest ładniejsze!
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Leszku jak Ty masz tam ładnie na ogródku widzę jakieś oczko wodne, nowe lokum dla kaktusików. Zrób no jakieś zdjęcie z "lotu ptaka" :lol:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Leszku,
Piękny echinopsis :) Ja chyba się nie doczekam, żeby mój E. subdenudatum w końcu zakwitł :roll: W zeszłym roku wypuścił pąk, ale odpadł, a w tym ma parę widocznych "kłaczków",ale nic się z nimi nie dzieje bo i słońca nie ma :roll:
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę się pochwalić,jedzie do mnie 14 Gym. z Rumi,dogadałem się z p Andrzejem ,same
rarytasy,jak dojdą to będą fotki :heja
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OOO będzie co oglądać, to jutro lub w środę, podziwiamy ;:65
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Może nie powinnam tego głośno "mówić", ale w Rumi nie ma rarytasów z rodzaju Gymnocalycium. Jeśli nic nie trzymają w miejscach niedostępnych dla zwiedzających, to jest tego z 15 gatunków, w dodatku ogólnie dostępnych.
Leszku, masz już u siebie prawie wszystkie z nich :?
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Magdo,na pewno cię trochę zdziwię,bo ja z oferowanych wybrałem tylko 14 szt,jak dojdą to dam fotki ;:65
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku, byłam tam na miejscu trzy dni temu, także w poszukiwaniu gymnoli. Jeśli P. Andrzej coś przede mną ukrył, to pojadę z reklamacją :wink: Tobie życzę abyś był jak najbardziej zadowolony z zakupów ;:333
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ja takie wybrałem
G achirasense

G albispinum

G lafaldense

G.ragonasei

G.schilinzkianum

G.uruguayense
G.andrea
G.mostii
G.buenekei
G.pugionacanthum
G.chubutense
G.hyptiacanthum
G.oureselianum
G.gibbosum v.leucodictum
bym zamówił więcej,ale jeszcze mi przygotuje nowości
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sporo literówek w tych nazwach :wink:
Lesiu, więc tak:
G. albispinum i G. lafaldense to formy G. bruchii. Najpewniej będą baaardzo do siebie podobne.
G.schilinzkianum to chyba radosna twórczość Pana Andrzeja, jak niegdyś G. Vallen-Eden. Czegoś takiego nie ma. Tzn są, ale tylko u Pana Hinz :lol: Tą roślinę na pewno będziesz musiał identyfikować na nowo. Podobnie jak forma gibbosum v leucodictum Pierwszy raz o takiej słyszę :?
G. oureselianum to synonim G. monvillei :)
Oby się nie okazało, że G. hyptiacanthum będzie identyczny jak G. uruguayense :wink: ponieważ G. hyptiacanthum ssp. uruguayense to właśnie G. uruguayense :wink: ,a ja innego tam nie kojarzę.

Fakt jest taki, że kilku z tych roślin ja nie widziałam tam na oczy. Może rzeczywiście są gdzieś pochowane. Nie chcę być złym prorokiem, ale Tomek (eikoden) kupował w Rumi internetowo rośliny i kilka dostał jako różne crassule, a w istocie było to kilka identycznych roślin :?
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja myślałam, ze to profesjonaliści :oops:
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak, to są profesjonaliści. Ale do pewnego poziomu. Jeśli ktoś chce mieć rośliny z numerami polowymi, w 100% idealnie oznaczone to niestety musi szukać kontaktów poza Polską i samemu poznawać ukochanie przez siebie rośliny, by móc je dobrze identyfikować we własnym zakresie. W niektórych przypadkach to i mi w lobiwkach mogą przytrafić się wpadki i mogę coś namieszać.
Gospodarstwo w Rumi na pewno ma zdecydowanie lepszej jakości materiał niż kwiaciarnia czy hipermarkety i na pewno lepiej tam zaopatrywać się w rośliny niż w pobliskim markecie budowlanym. I chodzi tu zarówno o kondycję roślin jak i jakość ich oznaczenia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do marketów to w ogóle porównania nie ma. Jednak kto w Rumi kupował, ten wie, że rośliny zawsze są do przesadzenia, ponieważ podłoże, w którym rosną, niekoniecznie jest tym właściwym. Taki urok "produkcji" na sprzedaż. Choć nie jest to na pewno regułą.
Inna sprawa, że jak dla mnie nie da się ogarnąć tych dziesiątek tysięcy roślin. Ja sobie mogę na moim oknie każdą roślinę przejrzeć pod kątem chorób, gnicia, czy po prostu poświęcić jej sporo czasu na dokładne zidentyfikowanie. Przy takiej masówce, w dodatku skupiającej ogrom rodzajów, gatunków, form to byłoby nie lada wyzwanie. Dla mnie prawie niemożliwe. Cieszyć się więc trzeba, że ta Rumia jest, państwo Hinz kawał życia w to włożyli i chwała im za to, jednak trzeba liczyć się z tym, że w zakupach może trafić się jakiś zonk. Jakby nie było błędy zdarzają się w wielu miejscach. Na all dużo roślin bywa wystawionych błędnie opisanych i pomimo, że są zdjęcia, to ludzie i tak kupują.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Dokładnie, nie da się mieć wszystkiego i o wszyskim wiedzieć wszystko. Nie da się ogarnąć takiej ilości roślin, jak u Hinzów. Dlatego oprócz hodowli gdzie jest wszystko, sporą wartość mają hodowle specjalistyczne. Wtedy dopiero można jakoś się odnaleźć. Co do moich medio to pierwsze kilka sztuk właśnie nabyłem u Hinzów. I mam do tych roślinek sentyment, mimo że połowa była błędnie oznaczona. Bo u Hinzów właśnie można zacząć zabawę. A zresztą nie tylko tam, ale i u dwóch innych raczej wziętych kaktusiarzy, którzy do niedawna handlowali w necie sporo mediolobiwkowych 'fejków' mi się trafiło. Dlatego zawsze warto nowe nabytki skonfrontować chociaż z goglami, a nie podchodzić bezkrytycznie, niezależnie od kogo by się nie kupiło. No chyba, że np. są to roślinki z numerkami TB, a nabywa się je od Tomka blabla :wink:
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”