Moja działka
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka
No to już wiem dlaczego u mnie też nie chce rosnąć.
Chyba muszę go przeprowadzić w inne miejsce.
Lidziu a krwawników nie zjadają Ci ślimaki ?
U mnie tylko jeden został ten żółty wysoki.
Chyba muszę go przeprowadzić w inne miejsce.
Lidziu a krwawników nie zjadają Ci ślimaki ?
U mnie tylko jeden został ten żółty wysoki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Halinko nazwy powojnika niestety nie znam. Kupiłam go u ogrodnika bardzo dawno temu. Jestem z niego bardzo zadowolona, bo zdrowo rośnie i co roku kwitnie. Rozmnażałam go już z patyczka, a więc jeśli jesteś chętna, to możemy wiosną coś pomyśleć. Tylko mi się przypomnij.
Grażynko jeżeli Twój dyptam jest już starszym krzewem, to z przesadzeniem mogą być problemy. Korzenie mogą być długie i łatwo mogą ulec uszkodzeniu, a roślina tego nie lubi. Ale spróbować zawsze można. Zaleca się robić to w sierpniu.
Ślimaki u mnie nie robią dużych szkód. Te duże pomrowy staram się zbierać na bieżąco, mniejsze w skorupkach są zjadane przez jeże, a nieliczne winniczki, właściwie są nieszkodliwe. Mam wypożyczoną z biblioteki książkę "Ogród ekologiczny" Mike'a McGratha, z której dowiedziałam się, że oprószając ziemię wokół roślin sproszkowanym imbirem, tworzy się barierę, poza którą nie przejdą ślimaki.
Grażynko jeżeli Twój dyptam jest już starszym krzewem, to z przesadzeniem mogą być problemy. Korzenie mogą być długie i łatwo mogą ulec uszkodzeniu, a roślina tego nie lubi. Ale spróbować zawsze można. Zaleca się robić to w sierpniu.
Ślimaki u mnie nie robią dużych szkód. Te duże pomrowy staram się zbierać na bieżąco, mniejsze w skorupkach są zjadane przez jeże, a nieliczne winniczki, właściwie są nieszkodliwe. Mam wypożyczoną z biblioteki książkę "Ogród ekologiczny" Mike'a McGratha, z której dowiedziałam się, że oprószając ziemię wokół roślin sproszkowanym imbirem, tworzy się barierę, poza którą nie przejdą ślimaki.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Imbir...?????
A to coś nowego, nie słyszałam.
Muszę wypróbować w tym roku.

A to coś nowego, nie słyszałam.
Muszę wypróbować w tym roku.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- slila1
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładna jest ta paproć. Ciekawi mnie czy jest dużo bardziej okazała w pełni sezonu? Mam już kilka paproci w ogrodzie i pomyślę o powiększeniu "kolekcji", jednak wiedzy za dużej jeszcze nie mam, a w wątkach forumowych mówi się głównie o różach i żurawkach. Czarny Kot to bardzo efektowna dalia i zawsze ciekawie wyglądała w moim ogrodzie 

- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Muszę i ja rozejrzeć się za tą książką
ślicznie i kolorowo u Ciebie

ślicznie i kolorowo u Ciebie

- ZosiaM
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Lidziu byłam wczoraj u ciebie ale przez te dyptamy Karola zawędrowałam do niego u ciebie pisze że ma trochę dyptamu ale nie wiem czy go spytać czy by odsprzedał bo w swoim wątku nic nie pisze 

Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Na wiosnę mogę sprzedać nawet kilka sztuk.ale nie wiem czy go spytać czy by odsprzedał bo w swoim wątku nic nie pisze
- slila1
Grażynko no, no, przyprawy zamiast środków chemicznych na ślimaki. Ciekawa jestem jak to się sprawdzi.
Irminko niewiele mam paproci na działce, a ten podrzeń żebrowiec jest niską paprocią, wymagającą kwaśnego podłoża. Na forum jest wątek poświęcony paprociom http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=15889 . Zajrzyj, tam są 64 strony o paprociach, ja też z niego korzystam.
Dziś pokażę mój paprociowy zakątek, tylko poszukam zdjęć.
Bożenko polecam tą książkę. Poszukaj jej w bibliotece, bo była wydana w 2007 roku, a więc w księgarniach na pewno jej nie ma.
Zosiu , to odpowiedź Karola w sprawie dyptamu już masz.
Danielu , witaj ja też bardzo lubię słoneczniki ozdobne, bo wyrastają takie wysokie i mają kolorowe kwiaty.
Halinko ta dalia jest dość wysoka ok.90cm i trzeba ją podwiązywać do palika.
Irminko niewiele mam paproci na działce, a ten podrzeń żebrowiec jest niską paprocią, wymagającą kwaśnego podłoża. Na forum jest wątek poświęcony paprociom http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=15889 . Zajrzyj, tam są 64 strony o paprociach, ja też z niego korzystam.
Dziś pokażę mój paprociowy zakątek, tylko poszukam zdjęć.
Bożenko polecam tą książkę. Poszukaj jej w bibliotece, bo była wydana w 2007 roku, a więc w księgarniach na pewno jej nie ma.
Zosiu , to odpowiedź Karola w sprawie dyptamu już masz.
Danielu , witaj ja też bardzo lubię słoneczniki ozdobne, bo wyrastają takie wysokie i mają kolorowe kwiaty.
Halinko ta dalia jest dość wysoka ok.90cm i trzeba ją podwiązywać do palika.
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A spotkałaś się ze słonecznikiem ogórkolistnym?
- jacekbielsko
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
I właśnie taki zakątek mi chodził po głowie, i już wiem że go chcę