Mój ogród - eleka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Witam :!: :)
W moim wątku napisano ...
eleka pisze:Masz pięknie skomponowane roślinki, wszystko do siebie pasuje.U mnie niestety nie bardzo chce.
... noooo, ja bardzo przepraszam :shock: a co tu nie pasuje :? ... :lol: :lol: :lol:
eleka pisze: takie sobie widoczki

Obrazek Obrazek
PIĘKNA :!: rabata ;:32 ... w ogóle wspaniały ogród i wątek :D
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Od: 20 sty 2007, o 12:39
Kontakt:

Post »

eleka pisze: Obrazek
eukomis
Obrazek

ostróżeczki

Obrazek
Eleko, masz piękny ogród. Zupełnie nie wiem czemu uważasz, że jest monotonny. Ta ceglana ściana porośnięta bluszczem jest boska! Uwielbiam takie klimaty:)
Eukomis też piękny... ehhh... muszę w przyszłym roku w końu go kupić
Te pełne ostróżeczki też są śliczne. Co roku kupujemy jej nasiona i nigdy nam nie wschodzi :cry: - fatum jakieś.

Pozdrawiam
M.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Eluniu ty chyba nie widziałaś monotonnego ogrodu jeszcze :shock:
Twój jest fantastyczny ,nieziemski wręcz :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

eleka pisze:Wolałabym, żeby było lepiej je widać.Początkowo jest w miarę przestronnie, ale z czasem gniotą się ,przez dosadzanie nowych roślinek. Jeszcze mam problem z wysokością, która powinna schodzić: od najwyższych, do najniższych.Ciągle coś wyrośnie nie takie jak potrzeba.Zasłaniają się i z tym muszę jeszcze powalczyć.Z Waszą pomocą sukces murowany.
.

Hej maruderko!
Masz pięknie ...
Wszyscy "walczymy" w swoich ogrodach każdej wiosny i jesieni coś przesadzając i dosadzając i podglądając jak to wygląda u innych.
Ogród do nie rysunek - martwa rzecz- ogród żyje razem z nami i ciągle zmienia się jego wygląd.
U Ciebie też słonko...
Działaj,działaj nie załamuj się --spójrz na Karolinę - co ona wyprawia na tym maleńkim skrawku jaki ma dyspozycji.
Elu - pokaż jakieś nowe fotki - pozdrawiam serdecznie. :D
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Wiecie co, chyba zmyłyście mi trochę głowę, może i słusznie, nie będę się spierała.Ale naprawdę, czegoś mi brakuje.Myślę, że strzelistości.Pracuję nad tym.
Marysiu, te wysiałam z zebranych w zeszłym roku.Mają mniej kolorów, a właściwie jeden.Poprzednio były w kolorze, białym, różowym, fioletowym i kilku pośrednich.Dwie , te które przekwitły, same się wysiały.Nie wiem czemu u Ciebie nie chcą rosnąć.Ja, oczywiście z lenistwa, sieję wprost do gruntu.
KaRo, wstawię ,wstawię, jak tylko zacznie lepiej chodzić program.Już z góry przepraszam za jakośc zdjęć,obiecuje kupić lepszy aparat.
Bobi, a może udzielisz mi wskazówki, jak się wkleja zdjęcia z postu do postu.Juz kiedyś prosiłam o pomoc, ale pewnie ktoś potraktował to jako żart, a ja nie umiem.Dziękują za odwiedziny.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kilka zdjęć na dobranoc.

Cytrynowe cynie,tylko w tym roku nie są takie pełne
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

To jest lilia,bo trudno sie dopatrzeć.Podpowiem równiez kolor, b. ciemne bordo.

Obrazek

Pierwszy mieczyk.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ponieważ niektóre osoby zainteresowała warkocznica i jej wzrost, to użyłam miarki.Ciężko było trzymając miarkę zrobić zdjęcie, ale coś widać.Ok. 68 cm do ostatniego listeczka z jej "czupryny".

Obrazek Obrazek

Reszta zdjęć była jeszcze bardziej nieczytelna, ale mogłoby się w końcu znudzić oglądanie zbyt wielu zdjęć.Dlatego kończę.Życzę dobrej nocki i słonecznego weekendu, oczywiście w ogrodzie.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

bardzo orginalna roslina, jaka jest jej nazwa łacińska - bo pod ta warkocznica niewiele gogle podaje. Napisz jeszcze co jest tożółte na 4 fotce od dołu - tez bardzo mi sie podoba.
Elu i ty narzekasz, a tyle sliczności masz u siebie. :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Elu cytrynowe cynie, takie inne, oryginalne, a przez to bardzo ciekawe.

Dziwaczne dziwaczki, jak to dziwaczki są bardzo miłymi kwiatami, podobnie jak floks.

Ta lilia, szkoda, że zdjęcie trochę nieostre, chyba musi być piękna. :D

Mieczyk ma piękne zestawienie kolorów, a eukomis przerósł samego siebie, wspaniały.

Prześliczne masz rośliny. :D :D :D
Grzegorz B

Post »

Elu piękne widoki. Te cytrynowe cynie wspaniałe, a dziwaczki takie same jak moje. Bordowa lilia to dopiero cudo i te mieczyki jak ja żałuję, że ich na wiosnę nie kupiłem a kusiły sobą w prawie każdym sklepie ogrodnicczym. Teraz bym miał więcej kolorów w ogrodzie. Wówczas wydawały mi się mniej atrakcyjne a teraz zdecydowanie odwrotnie.

Czy ten żółty kwiat to wiesiołek :?:

Warkocznica "odjazdowa" ;:111 ;:111 ;:111
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Cytrynowe cynie i inne kwiatki są piękne. Napisz kilka słów o uprawie warkocznicy. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ela skąd wytaszczyłaś te nazwę .... dla pięknego Eukomisa. Obrazek
Wszystkich zbiłaś z tropu ....myślą ,że pojawiła się nowa roślina.
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Piękna rabata Elu. Proszę o więcej takich plenerowych zdjęć. Sama też mam duże problemy z zagospodarowaniem swojej ogrodowej przestrzeni, chętnie podglądam innych i walczę z haosem. Z moich doświadczeń wynika, że kamienie nie są najwygodniejszym rozwiązaniem oddzielenia trawnika od rabaty. Ale u Ciebie wszystko elegancko wyplewione.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Eukomis ma polską nazwę warkocznica, tzn. ja spotkałam się z taką.Było to bardzo dawno temu, jakieś 7 lat.Może teraz ta nazwa nie funkcjonuje, lub jest nazwą regionalną. O eukomisie pisałam
O eukomisie.Niczym go nie zasilam.W zeszłym roku posadziłam go na oborniku, który po zimie zakopałam do ziemi.Zupełnie przypadkiem posadziłam na nim eukomis.Od tamtej pory oszalał.Nie wiem, czy to nawożenie, czy ilość lat( 5 ),ale w tym roku rozsadziłam go.
I jeszcze
KaRo, ja wykopuję cebule na jesień.Właśnie wykopując, dowiedziałam się, że rośnie na zeszłorocznym oborniku.Całe korzenie były wrośnięte w nawóz.Nigdy go nie zostawiałam w gruncie.Cebule bardzo ładnie się przechowują, lepiej niż cebule mieczyków.Sadzę, gdy widać pierwsze kiełki.
KaRo, Erazmie, myślę że odpowiedziałam powyżej.
Ledo, z tym plewieniem to tak na bakier.Przy kamieniach mąż jedzie wykaszarką.
Grzegorz,te cynie to tak nie do końca moja zasługa.Teściowa je siała, ale jak będą nasiona to wiadomo.W zeszłym roku nie zdążyły się zawiązać, bo długo kwitły.A czy są w sprzedaży wiosną to nie wiem, bo nigdzy ich nie kupowałam.Tak, to wiesiołek i przewrócona malwa.
Lilu, twoje lilie, to same cuda.Ta moja,jedna taka, biedulka, może się jej polepszy.I wiesz co, widziałam lilię w kolorze żółtym, taką jak Ty masz pomaranczową, z tymi długimi pręcikami, ta co wygląda jak ośmiorniczka.Może uda mi się wysępić, ale małe mam szanse.
Grażynko, dziękuję.O eukomisie wyjaśnienie na wstępie.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I jeszcze zdjęcie,na które czekałam.Nie do końca wszystkie kwitną, ale tworzą barwną plamę.Portulaka
Obrazek Obrazek
Oczywiście kolory w naturze są nieporównywalnie ładniejsze.Skargi ewentualne do aparatu.
Dołożę jeszcze zdjęcie maku.Dostałam jego nasiona, mnóstwo nasion.
Obrazek
Grzegorz B

Post »

Elu faktycznie wspaniały barwny akcent na tej rabacie. A czy ona jest jednoroczna czy wieloletnia :?: A jak długo kwitnie :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”